Fullt tastatur til iPhone

Var det bare dette som manglet?

Vi som bruker iPhone hele tiden, men ikke til å ringe med, har lært oss å leve med en del begrensninger - ingen ting er perfekt. Et av ankepunktene har vært begrenset Bluetooth-støtte, f.eks. støttes ingen enheter som kan sende data inn til iPhone. Dermed gikk drømmen om et lite BT-tastatur i vesken i vasken.

Med en god WLAN-forbindelse er det ikke langt unna at en iPhone kan fungere istedet for en liten netbook. Den største hindringen er faktisk tastaturet, all annen manøvring gjøres vel så effektivt med fingrene direkte på skjermen som med en mus.

Men med et ordentlig tastatur kunne man skrive notater og epost lang mer effektivt, til og med artikler rett i nettbaserte publiseringsverktøy.

Det fungerer jo på andre smarttelefoner og gamle PDA'er. Palm og andre hadde jo dette for mange år siden

iType - snart mulig

Det finnes forskjellige hacks som lar deg koble til Bluetooth eller andre tastaturer, men det kreves at du har en jailbraket iPhone.

Men på CES i Las Vegas nylig lanserte produsenten Ion et nytt produkt: iType. Dette er en komplett løsning som fungerer med en helt ordinær iPhone eller iPod Touch.

Løsningen består av et tastatur med en dokk til iPhone hvor den plasseres liggende. Hvordan støtten er i de utallige programmene som finnes gjenstår å se, men hovedvekten er lagt på å kunne skrive inn mye tekst raskt og effektivt. For referater, lange mailer og annen kommunikasjon kan et tastatur fort redusere tiden du bruker til det halve.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Løsningen er lett og kompakt, og er langt lettere enn å ta med seg en mini-PC.

Prisen er satt til 70 US dollar og levering skal skje i annet kvartal i 2010.

Også med tangenter

Hvis du foretrekker toner framfor bokstaver har Ion en utgave med tangenter. Det er 25 av dem og det følger med en iPhone-app med 24 lyder.

Fullt tastatur til iPhone


Hvordan denne løsningen vil fungere med de utallige kreative musikkprogrammene som finnes til iPhone/iTouch er usikkert. Det er ikke noe felles grensesnitt i operativsystemet for trigging av toner, tilsvarende MIDI og Audio Units på Mac, så hver tredjeparts utvikler finner opp sitt eget hjul...

Apple holder stramme tøyler over maskinvaren, programutviklingen og salgskanalen, ikke ulikt strenge foreldre som sørger for at ungdommen får sunn kost, at leksene blir levert og at de håpefulle ikke havner i suspekte miljøer. Men friheten gjelder bare innen visse rammer.

Les også: 11 teknologier som rystet tiåret