Fullt mulig med iTunes-film i Norge

TV-serier og film er godsakene amerikanske iTunes-brukere kan boltre seg i, men som synes langt unna for norske brukere. Men vi har tatt bakveien.

For det er ikke til å komme bort fra at mange kunne tenkt seg det bugnende tilbudet i den amerikanske versjonen av iTunes Music Store. Ikke minst nå som den suverent største musikkbutikken på nettet også har begynt å selge film.

Mange har etterlyst dette, også på denne siden av Atlanteren, men all historie tilsier at Apple vil ignorere norske brukere i lang tid fremover. Det tok tross alt mer enn to år for den amerikanske musikkgiganten å starte salg av digital musikk i Norge. Ser vi for oss en lignende utvikling når det gjelder videobasert innhold kan man regne med at salg av TV-serier i Norge først vil skje rundt juletider neste år. Videre vil vi da heller ikke kunne kjøpe film før om to år.

Bugnende tilbud av TV-serier. Her er alle de hotteste amerikanske seriene.
Bugnende tilbud av TV-serier. Her er alle de hotteste amerikanske seriene. Vis merKlikk her for flere bilder

Vi har ingen problemer med å skjønne at det er store rettighetsmessige problemstillinger på dette området, men det er nok av serier der dette ikke burde være noe tema. Uten at vi skal fortelle Apple hvordan de skal gjøre jobben sin, ser vi uansett at det hadde vært mulig å begynne i det små, med norske TV-serier og filmer.

Vekk med piratkopiene

Mens vi venter kan det allikevel være greit å vite at torrent-sider og ftp-servere ikke er den eneste muligheten til å laste ned TV-serier og film på nettet. For det finnes en bakvei til den amerikanske versjonen av iTunes. Vi påpeker at vi ikke oppfordrer noen til å prøve dette, av flere grunner. For det første er vi rimelig sikre på at Apple ikke synes dette er spesielt moro. Men kanskje enda viktigere for de fleste er at man nok kan glemme all støtte dersom noe går galt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Velger man å se bort fra dette er det to barrierer som må forseres. Man trenger nemlig både amerikansk adresse og kredittkort for å kunne bruke den amerikanske iTunes-butikken. De aller færreste nordmenn har imidlertid ikke dette tilgjengelig.

Men det finnes tjenester som gir brukeren amerikansk adresse. Disse tjenestene tar imot varer fra amerikanske nettbutikker og sender de videre til norske adresser. Et genialt tilbud for alle som vil handle på alle nettbutikkene som ikke vil sende varer over vannet. Et eksempel på en slik tjeneste er Jetcarrier.com.

JetCarrier.com er stedet for å få amerikansk adresse.
JetCarrier.com er stedet for å få amerikansk adresse. Vis merKlikk her for flere bilder

Kredittkortet er et annet problem, som er litt mer kronglete å fikse. iTunes støtter imidlertid bruk av PayPal. Ved å benytte den amerikanske adressen (fra Jetcarrier.com) og et norsk VISA-kort (eller MasterCard) kan man dermed komme seg rundt dette. Man registrerer seg på PayPal med de norske kortdetaljene og den amerikanske adressen. PayPal trekker noen dollar fra kontoen din (kan brukes ved kjøp senere) og noen dager senere vil dette registreres på nettbanken. Der står det en firesifret kode som må brukes til å verifisere kortet.

Da er det aller meste klart. Det eneste som gjenstår er å registrere seg på iTunes, noe som faktisk er en enkel affære. Der må man i såfall legge inn den amerikanske adressen, samt velge PayPal som betalingsmåte. Etter dette er det bare å handle etter hjertens lyst.

Savner bedre kvalitet

Vi har selvsagt forsøkt dette og betalt for både TV-serier og filmer, sittende godt plassert her hjemme i Norge. Først og fremst må vi berømme Apple for brukeropplevelsen. Med iTunes 7.01 er den bedre enn noensinne, og man har den samme grafiske muligheten til å bla i TV-serier og filmer som i sine egne CD-er. Hastigheten på nedlastningene er overraskende høy. Vi har også sansen for kapittelfunksjonen som finnes i de nedlastede filmene.

Man kan hoppe enkelt mellom kapitler i filmene, på samme måte som på vanlig DVD.
Man kan hoppe enkelt mellom kapitler i filmene, på samme måte som på vanlig DVD. Vis merKlikk her for flere bilder

Nå har Apple solgt TV-serier i snart et helt år, noe som har endret det amerikanske TV-markedet ganske markant. Det finnes ikke et TV-studio i USA som ikke har internett høyt på lista når seriene planlegges. Tilbudet er enormt og prisen er relativt gunstig. På akkurat dette området er amerikanske iTunes genialt.

Filmtilbudet er imidlertid ganske labert. Man legger fort merke til at det kun er Disney som foreløpig har fått inn filmene sine på iTunes. Det er mye barnevennlig innhold, uten at det nødvendigvis er noe galt i det. Vi skulle gjerne sett at det var litt større spenn i filmtilbudet. De store studioene skal imidlertid ikke være like glade i iTunes som Disney er nødt til å være (siden Apple-sjef Steve Jobs sitter i styret).

Her gjør Stephen Colbert narr av Apples iPod-reklamer.
Her gjør Stephen Colbert narr av Apples iPod-reklamer. Vis merKlikk her for flere bilder

Kvaliteten på film er heller ikke noe å stå etter. Nå skal det sies at undertegnede har et relativt sykt forhold til bildekvalitet og mener at alt under HD-kvalitet knapt er verdt å se. Her er iTunes langt unna. Selv om kvaliteten er mer enn god nok til å spilles på Apples egen iPod-spiller blir det litt i snaueste laget hvis man skal spille det av på PC-en eller TV-en.

Ikke bra nok

Apple skal ha det for at de har endret markedet for digitale nedlastninger. Det står respekt av det. Vi har ingen problemer med skjønne at vi er i startgropen og at vi ikke kan forvente gull og grønne skoger den eller første måneden, men vi skulle likevel ønske at utviklingen gikk litt raskere.

Tilbudet og kvaliteten er nemlig ikke på langt nær bra nok til at man kan forvente at dette skal kunne konkurrere med det enorme tilbudet som finnes på lyssky servere verden over. Forhåpentligvis har Apple tatt tak i en del av problemene før norske brukere slipper å bruke bakveier for å få støttet film og TV-bransjen med penger for innholdet man har lyst på.