Full kontroll over Mac-vinduene

Afloat gir deg mulighetene du ikke hadde fra før.

Visse ting skulle man ønske var standard i et operativsystem. For en tid tilbake skrev vi om 10 gratisprogram som burde ha fulgt med Windows, og også på Mac-plattformen er det visse funksjoner vi skulle ønske var støttet rett ut av boksen.

Eksempelvis er det nesten merkelig at ikke Apple aldri kjøpte opp Blacktree og lot Quicksilver følge med som standard i OSX. En hver Mac-brukere som har gjort seg avhengig av Quicksilver føler seg nærmest naken uten.

Et annet program med funksjonalitet vi gjerne skulle ha sett bakt inn i operativsystemet, er dagens lille godbit, Afloat.

Full kontroll på vinduene

For - hvem har vel ikke irritert seg over at du kun kan endre størrelsen på et vindu ved å trekke i hjørnet nederst til høyre? Hvorfor kan ikke et vindu alltid ligge på toppen av bunken, gjøres transparent eller festes til skrivebordet?


Med Afloat installert får du disse mulighetene og flere til. Etter installasjonen merker du ingenting før du trykker på "vindu"-menylinja i et program, og først da ser du Afloat-funksjonene som du kan utføre på det aktive vinduet.

En ikke ubetydelig svakhet er dog at Afloat kun fungerer på programmer skrevet i Cocoa. Det betyr blant annet at det fungerer på Safari, men ikke på Firefox, og at det fungerer på Adium (populær lynmeldingsklient), men ikke på noen Adobe Air-applikasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 15 anbefalte Mac-programmer

 Foto: Pål Joakim Olsen
Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


Slik fungerer det

Vi bruker Adium som eksempel og går til Window-menyen. Der finnes nå de nye Afloat-valgene som illustrert i bildet til høyre. Her er mulighetene du har:

  • Keep Afloat - Bevarer vinduet på toppen av bunken. Nå var for så vidt Adium et litt dårlig eksempel siden programmet støtter akkurat dette fra før, men ...
  • Transparency - Lar deg justere gjennomsiktighetsgraden på vinduet. Gjør du vinduet halvveis gjennomsiktig kan det ligge over andre programmer uten direkte å være til hinder for å kunne lese det som står skrevet bak vinduet.
  • Adjust effects - En slags "avansert" meny. Her kan du stifte fast vinduet til skrivebordet (slik at det ligger bakerst, men vises når du ser på skrivebordet), gjøre det til en overlay (slik at eventuelle musklikk på vinduet klikker på applikasjonen bak), velge om vinduet skal vises i alle spaces (OSX' funksjon for flere skrivebord) og angi gjennomsiktigheten. I tillegg kan du angi dersom du vil at eventuell gjennomsiktighet skal forsvinner så fort du begynner å jobbe med programvinduet.

 Foto: Pål Joakim Olsen
Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer

I vårt tilfelle kan vi derfor få følgende visning av Adium:

Les også: 20 smarte Mac-tips for nybegynnere

Så dette kjekt ut? Afloat er gratis og installerer også SIMBL hvis ikke du har det fra før, siden det er påkrevd for å få brukt programmet.