Full HD-krig på CeBIT

Blir det HD DVD eller Blu-ray som blir DVDens arvtaker? Kampen tilspisser seg under årets CeBIT-messe.

2006 vil sannsynligvis gå over i historiebøkene som topp-år for salg av DVD-spillere og opptakere. Ikke så rart kanskje, da produsentene verker etter å lansere etterfølgere. Og det er to formater som strides, begge med tunge aktører i ryggen; Blu-ray og HD DVD.

Krig og fred

Kampen minner mistenkelig om formatkrigen (som egentlig aldri ble noen krig), mellom DVD+RW og DVD-RW. Som kjent dukket det raskt opp spillere og brennere som taklet begge formatene uten problemer. Og selv om forskjellene mellom Blu-ray og HD DVD anses som større, kan det godt tenkes at det kommer hybridprodukter også her.

En av verdens desidert største elektronikkprodusenter, Samsung, er blant dem som kan komme til å lansere slike produkter.

- Begge systemer har fordeler og ulemper, sier Corporate Marketing Director Thomas Ferrero. Samsung holder foreløpig en knapp på Blu-ray, men vil avvente konsumentenes reaksjoner. Vi kan eventuelt tenke oss å utvikle utstyr som kan benyttes til begge formater, avslutter han.


Blu-ray støttes av storheter som Sony, Panasonic, Hitachi, JVC, LG, Mitsubishi, Philips, Pioneer og Yamaha. Innflytelsesrike filmstudio som Twentieth Century Fox, Walt Disney Pictures og Warner Brothers har også gitt sin støtte.

Billigere og smartere?


Hos NEC Germany er det imidlertid sterk tro på at HD DVD vil vinne, fordi systemet favoriseres at svært mange IT-bedrifter.

- Støtten fra Microsoft og Intel er spesielt viktig for oss, da 80% av markedsvolumet hos optiske lagringsmedier ligger innenfor IT-området, ifølge pressetalsmann Ralf Wolf.

HD DVD skal dessuten være langt rimeligere å produsere enn Blu-ray, men har lavere kapasitet. Blant støttespillerne finner vi foruten NEC, Microsoft og Intel, tunge aktører som Toshiba, Sanyo, Canon, Fuji, HP, Kenwood og Paramaount.

Toshiba har allerede annonsert at de vil vise frem den første bærbare PCen med HD DVD-spiller integrert under CeBIT. Qosimo-maskinen vil i følge Betanews få en prislapp på mellom 3.000 og 4.000 dollar når den dukker opp i butikkene.

Dersom du synes denne debatten er spennende, kan du lese alt du trenger å vite om HD DVD og Blu-Ray i denne artikkelen.

Flere CeBIT-saker