Full eller høy? USB=Ultra Sære Begreper…

Heretter bør du følge nøye med når du kjøper USB-utstyr, siden de nye spesifikasjonene skaper en smule forvirring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USB ble lansert etter en spesifikasjon som beskrev versjon 1.0 , naturlig nok. Etter en periode med justeringer ble spesifikasjonen utvidet og vi fikk versjon 1.1 – dette var heller ingen stor overraskelse.

USB ble tilgjengelig på både hovedkort og tilleggskort og en mengde periferiutstyr til alle mulige formål dukket opp.

Hastigheten var ikke imponerende, men til alle formål fungerte USB like bra eller bedre enn serie og parallellporter. Dessuten var USB-utstyr langt enklere å installere og håndtere.

Men på en del områder var USB en flaskehals, spesielt med tanke på datalagring. Harddisker og CD-brennere på USB var ikke imponerende, med langt lavere ytelser enn på tilsvarende enheter koblet internt.

For raske eksterne enheter var det FireWire som var den raske og fleksible eksterne tilkoblingen. Men her sto Apple bak, og krevde høye lisensavgifter fra alle som leverte utstyr, selv om selve spesifikasjonen nå var en offisiell standard - IEEE1394.

USB 2.0 – overlegen ytelse

Derfor lanserte Intel en høyhastighetsutgave av USB, som ble kjent som USB 2.0.

Her var overføringshastigheten 480 Mbits/sekund, mens USB 1.x klarte maksimalt 12 Mbits/sekund i ”full speed” eller 1,5 Mbit i ”Low speed”.

For å konsolidere USB, ble USB 2.0 definert som en standard som også omfatter og håndterer tidligere versjoner av USB. Dette gjelder både vertskontrolleren og periferiutstyret, drivere og maskinvare.

Derfor har vi nå en USB 2.0 spesifikasjon, som også dekker utstyr som ikke kjører på 480 Mbits, og det er her forvirringen starter.

Full eller høy?

Det er nå mulig å merke utstyr USB 2.0 Full Speed. Det må ikke forveksles med USB 2.0 High Speed, og heller ikke USB 2.0 Low Speed.

Man har flyttet begrepene fra ett rammeverk - fra USB 1.x - inn i et annet - USB 2.0 - med det resultat at rammen og bildet ikke lenger passer sammen.

Dermed må vi nå forholde oss til det språklige krumspring at Full er mindre en Høy!

I forbindelse med utagerende festing kan det kanskje være riktig, men i denne sammenhengen blir det feil.

Likevel vil ikke USB-IF - som er det styrende organ - gripe inn i dette. De bøyer seg for forklaringen fra fabrikantene at det vil påvirke salget, at produktene vil bli sett på som "utgått på dato" hvis ikke betegnelsen USB 2.0 benyttes i litteraturen.

Sjekk logoen!

Derfor er det svært viktig å se etter USB-logoen, som er entydig. Her fremgår det klart av merkingen, at utstyr som støtter 480 Mbit/sekund kalles High Speed og har en rød fane i logoen, mens de langsommere ("Full" og "Low") ikke har slik merking i logoen.

Det skal ikke være enkelt...

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!