LITT PC-AKTIG: Fujitsu er ikke kjent for å lage de peneste forbrukerdingsene, og Stylistic M702 er heller ikke spesielt pen.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
LITT PC-AKTIG: Fujitsu er ikke kjent for å lage de peneste forbrukerdingsene, og Stylistic M702 er heller ikke spesielt pen. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Fujitsu Stylistic M702

Dette Android-nettbrettet er hverken særlig "stylistic" eller funksjonelt.

Testerne i DinSide har de siste to årene gitt full pott til bare to fullverdige nettbrett: Apple iPad 2 og Asus EEE Pad Transformer Prime. Ett med iOS og ett med Android.

LES OGSÅ:

iOS-test: Test av Apple iPad 4 – iOS begynner å dra på årene
Android-test: Test av Asus Padfone 2 – telefonen som også er et nettbrett

Men foreløpig har vi ikke testet noen brett fra japanske Fujitsu.

Vi har nå prøvd deres nyeste, Android-brettet Fujitsu Stylistic M702, og uten å røpe for mye: Det blir ikke noen sekser her.

Ikke særlig "stylistic"

Stylistic M702 er et ganske standard Android-brett, med 10,1-tommer stor skjerm i 16:10-ratio. Det betyr at den ikke er like smal som 16:9-skjermene, men fortsatt langt smalere enn for eksempel iPad.

Baksiden er hvit som snø og glatt som is, med en grå logo og et kamera uten blits. Forsiden er helt sort, med en ramme som virker større enn på andre nettbrett, mest fordi den er delt inn i flere lag. På hver side er det nemlig høyttalere.

De fleste andre nettbrett, inkludert iPad, har disse i kantene eller bak. Resultatet på M702 blir svært mye lyd, og en skikkelig stereofølelse som andre brett mangler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å finne låseknappen på et Android-brett er alltid en artig øvelse, da det ofte er usikkert hva som er opp, ned, høyre og venstre. Fujitsu har satt knappen midterst på den øverste langsiden, mens volumkontrollen ligger på venstre kortside. Du lærer deg det sikkert, men spesielt naturlig føles det ikke. Og mer naturlig blir det ikke av at fingeravtrykk-leseren nederst på fronten også fungerer som låseknapp.

Brettet skal være både vann- og støvtett, slik at den kan brukes helt andre steder enn i sofaen. Selv er vi ikke akkurat plaget med at nettbrettene våre blir hverken våte eller særlig støvete, men det er selvfølgelig positivt at det nå også fokuseres på at elektronikk skal tåle en støyt.

Og Fujitsu er ikke alene: Test av Motorola Xoom 2/Media Edition – et annet brett som tåler utendørs bruk

Alt i alt har vi vanskelig for å kalle Fujitsu Stylistic M702 særlig "stylistic". Den bærer preg av å prioritere funksjonalitet over design, og kommer ikke til å heve noen øyenbryn med det første.

JØSS: Fujitsu Stylistic M702 blir levert i en eske som ser ut til å huse en stor PC. Den huser for det meste luft, i tillegg til et ganske dårlig nettbrett. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
LITT PC-AKTIG: Fujitsu er ikke kjent for å lage de peneste forbrukerdingsene, og Stylistic M702 er heller ikke spesielt pen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Fingerlås? Nei, takk

En unik sak på Fujitsu Stylistic M702 er fingeravtrykk-leseren. Den ser ut som en knapp som er plassert nederst, eller til høyre, alt ettersom hvordan du liker å holde et nettbrett. Og en knapp er det også; enda en låseknapp.

Ikke en hjemknapp altså, slik vi ofte intuitivt tenker, noe som fører til hyppige låsinger av brettet når vi egentlig bare vil hjem. iPad har nok "skylden", men vi er neppe de eneste som tenker at en knapp nederst på et nettbrett betyr "hjem" og ikke "lås", spesielt når brettet allerede har en egen låseknapp. Fujitsu burde skrote én av dem, for å ha to blir bare forvirrende.

IKKE FREMTIDEN: Å ha en fingeravtrykk-leser på Fujitsu Stylistic M702 er kanskje noe sikkerhetsfolka i næringslivet setter pris på, men ikke noe for mannen i gata.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IKKE FREMTIDEN: Å ha en fingeravtrykk-leser på Fujitsu Stylistic M702 er kanskje noe sikkerhetsfolka i næringslivet setter pris på, men ikke noe for mannen i gata. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Hadde vi vært Fujitsu, hadde vi strengt tatt skrotet hele fingeravtrykk-opplegget.

Først må du klare å sette det opp, noe som ikke er bare, bare i menyene som blander norsk og dårlig engelsk i en gresk suppe. Så må man få fingeren i riktig posisjon. Da gjenstår bare sveipen, men du blir ofte møtt med beskjeder som "Finger did not match" og "Swipe was too skewed".

Resultatet: Du velger å heller ha et passord eller et mønster, slik vi har brukt i Android i mange år. Et fingeravtrykk har kanskje større sikkerhet enn en kode, og høres flott ut i teorien, men særlig brukervennlig er det ikke i praksis.

Skitten skjerm

Skjermen har 1.920 ganger 1.200 piksler fordelt over de 10,1 tommene. Dette er mye, men ikke uvanlig i dagens Android-verden. Uansett betyr det alt er skarpt og flott, og selv bitteliten tekst kan leses uten problemer. Lysstyrke og innsynsvinkel er også akkurat som det skal. Men skjermen virker litt seigere enn vi er vant med, og vi opplever at den raskt blir skitten.

Brettet leveres med en proprietær lader, men denne kan (heldigvis?) bare brukes i den medfølgende ladedokken. Du kan altså også lade brettet med vanlig mikro-USB.

I tillegg har brettet inngang for SIM- og minnekort. Noe minnekort er det dog ikke sikkert du trenger med det første, da brettet leveres med 24 GB ledig lagringsplass.

Microsoft-brettet Surface skryter av 64 GB lagring – men bare en brøkdel er ledig!

Batteriet på M702 er et av brettets bedre egenskaper. Det har 10.080 mAh, og i skrivende tidspunkt er det ganske nøyaktig tre døgn siden vi ladet det. Skjermen har vært på i tre timer, og vi har 29 prosent batteri igjen. Omlag én tredjedel etter tre timer bruk og tre dager standby høres kanskje ikke imponerende ut, spesielt ikke for bortskjemte iPad-brukere, men det er langt fra noen selvfølge på Android. Dessverre tyder grafen i Androids batteriinnstillinger på at standbytiden ble langt dårligere etterhvert som vi installerte flere apper, men det er ikke nødvendigvis brettets skyld.

Les også: Sony Tablet P – et snodig nettbrett med begredelig batteri

En haug skrot

Fujitsu Stylistic M702 kjører Android 4.0, også kalt Ice Cream Sandwich. Dette er to versjoner bak den nyeste, og et dårlig tegn. De siste Android-versjonene har fokusert mye på nye nye brukeropplevelser og bedre ytelse, så å henge etter på Android-fronten er en uting alt for mange produsenter sliter med.

OPPRYDNING: Det første du må gjøre på Fujitsu Stylistic M702 er å fjerne alt fra hjemskjermen, og starte på nytt.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
OPPRYDNING: Det første du må gjøre på Fujitsu Stylistic M702 er å fjerne alt fra hjemskjermen, og starte på nytt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Fujitsu har gjort svært lite med operativsystemet selv, så her er det standard Android som gjelder. Det kan bety at ting er ryddigere, men dessverre har Fujitsu pakket sammen det de fant av tredjeparts programvare i dette brettet. Det betyr blant annet at du blir møtt av en (i mangel av et bedre utrykk) stygg hjemskjerm første gang du slår på brettet. Her har for eksempel Dolby-innstillinger fått aller størst plass, av en eller annen merkelig grunn som mye mulig har økonomiske motiver.

I tillegg til nok en Dolby-dings, fylles den nederste linjen opp med en egen skjermdump-knapp. Dolby-ikonet fikk vi raskt fjernet, mens skjermdump-ikonet har vi ikke fått vekk. Ikonet har absolutt sin funksjon – å ta en skjermdump som du kan tegne på – men vi skulle gjerne selv valgt om vi ønsket det der eller ei. Det lar seg sikkert gjøre, på en eller annen måte.

Som sagt er M702 stappet full av medfølgende apper, og her avsløres det ganske raskt hvem brettet sikter seg mot: Bedrifter. De aller fleste appene er ting vi aldri har hørt om, og som krever innlogging på en tjeneste. Tilsynelatende er det diverse verktøy for kontorbruk, uten verdi for de fleste av oss, med noen unntak som ES File Explorer og ThinkFree Office.

Her er Android-appene du burde laste ned til nettbrettet ditt

Alle de medfølgende appene bidrar ikke bare til ekstraarbeid om du vil fjerne dem, men også til mindre brukervennlighet. Første gang du skal åpne et bilde får du for eksempel tre valg om hvilken app som skal gjøre det. Det samme skjer med bokmerker, da brettet leveres med både Chrome og standard-nettleser. Hadde Fujitsu testet brettet skikkelig, og hatt en vanlig forbruker i tankene, skulle man tro at de selv hadde sett hvor dumt dette blir.

Her er en bunke skjermdumper vi har tatt i løpet av testperioden, med notater tatt i M702 sin skjermdump-app:

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
AKKURAT, JA: Nettleseren i Fujitsu Stylistic M702 fungerer til tider fint, mens den andre ganger begynner med ting som å ikke vise bildene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

God på spill, dårlig på annet

I gode, gamle dager kunne man lese hvor mange megahertz en PC hadde, og med ganske god sikkerhet si hvor godt den presterte. Slik er det ikke lenger, hverken på PC-er, nettbrett eller mobiler.

På papiret er Fujitsu Stylistic M702 nemlig lynrask. Den leveres med Nvidia Tegra 3-prosessor, med fire kjerner på 1,7 GHz, som strengt tatt er vanvittig med kraft.

AKKURAT, JA: Nettleseren i Fujitsu Stylistic M702 fungerer til tider fint, mens den andre ganger begynner med ting som å ikke vise bildene.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
AKKURAT, JA: Nettleseren i Fujitsu Stylistic M702 fungerer til tider fint, mens den andre ganger begynner med ting som å ikke vise bildene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Men i praksis er det langt mer komplisert.

Nettleseren Chrome har for eksempel svak ytelse, så vi valgte raskt å heller bruke standardleseren. Men også her er ytelsen varierende. På det beste går det helt fint, og både sveiping og zooming går som det skal. Helt silkemykt er det aldri, men likevel. Andre ganger slår den seg helt vrang, og i stedet for å vise oss hvor vi zoomer, kutter den ut alt, og gir oss en hvit skjerm hvor vi selv må gjette hvor vi befinner oss.

Også generelt i Android stopper ting opp i ny og ne, for eksempel ved å vente noen sekunder før han klarer å skrive ut ordet vi har tastet inn, eller laste inn alle modulene på hjemskjermen på nytt.

Et annet eksempel er hvordan bilder lastes absurd tregt: Både Androids standard bildeviser og tredjepartsappen som følger med tegner opp bildene så tregt at du kan se hvordan maskinen jobber, firkant for firkant, inntil hele bildet er i full oppløsning. Dette har vi ikke sett på mange år, og tyder i beste fall på at ikke alt er på plass før brettet kommer i butikkhyllene, og i verste fall på at brettet har store ytelsesproblemer.

På spill gjør heldigvis Fujitsu Stylistic M702 en bedre jobb. 2D-spill ruller uten problemer, mens 3D-spill går helt fint, uten å imponere. Brettet har Nvidias Tegra-prosessor, som åpner opp for mange pene spill. Men merkelig nok sliter Nvidias egen skryteapp Glowball stort, og tyder nok en gang på at ikke alt er som det skal på dette brettet.

En annen ting vi reagerer på, er netthastigheten. Vi brukte nettverket vi alltid bruker, og syntes det gikk merkbart tregere enn vanlig. For eksempel har vi hatt problemer med å strømme Youtube-videoer i HD uten at den må stanse for å bufre. Og apopos video: Netflix-appen er et rent mareritt å bruke på dette brettet. Menyene tegnes så tregt at det raskt bare blir et salig rot av støy og surr. Men filmene fungerer helt fint, merkelig nok, når du først får åpnet dem.

I rene ytelsestester gjør Fujitsu Stylistic M702 det helt greit, uten å nå opp til de beste i klassen.

Alt i alt er ytelsen på Stylistic M702 på sitt beste bra, og på sitt verste helt elendig. Dermed blir helhetsinntrykket dårlig.

Her er ytelsevinneren: Test av Asus Padfone 2 – både mobil og nettbrett

Verste fra Android

Fujitsu Stylistic M702 er mer tiltenkt arbeidsplasser enn privatpersoner. Det tyder for eksempel fingeravtrykk-leseren på, de medfølgende appene, markedsføringen og navnet Fujitsu på. IT-sjefen liker kanskje hva brettet kan by på, mens brukeren raskt vil irritere seg over hva brettet ikke byr på.

JØSS: Fujitsu Stylistic M702 blir levert i en eske som ser ut til å huse en stor PC. Den huser for det meste luft, i tillegg til et ganske dårlig nettbrett.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
JØSS: Fujitsu Stylistic M702 blir levert i en eske som ser ut til å huse en stor PC. Den huser for det meste luft, i tillegg til et ganske dårlig nettbrett. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Vi ville heller hatt M702 på jobben enn i sofaen, men vi ville aller helst hatt et annet nettbrett. Fujitsuen har god lyd og god batteritid, men på andre andre punkter klarer den ikke å hevde seg.

Noe kan være Android-versjonen sin skyld, noe kan skyldes at brettet ikke er 100 prosent ferdig ennå (eksemplaret vi fikk var merket med "prototype pilot") men mest av alt skyldes det nok Fujitsu selv. De kunne for eksempel hatt Android 4.2 på den om de ville, og de kunne ha testet det skikkelig, for å selv se hvor lite brukervennlig det til tider er.

I så måte representerer Fujitsu Stylistic M702 det verste Android-brett kan by på: En komplisert brukeropplevelse uten imponerende maskinvare. Dette må Android-brettene slutte med så fort som mulig, om de vil hevde seg i nettbrett-krigen.

Det finnes langt bedre alternativer – her finner du alle DinSides nettbrett-tester!

Testresultat

Fujitsu Stylistic M702

Gode høyttalere, godt batteri, god på de fleste spill, tåler en støyt.

Svært dårlig ytelse i mange tilfeller, lite brukervennlig, irriterende fingeravtrykk-leser, kjedelig design.

Se alle våre tester