Fujitsu-Siemens Scaleo E

Vi har gledet oss en stund nå til å teste en Viiv stue-PC, og Scaleo E skulle være en slik. Nå viser det seg at denne ikke kommer ut i Viiv-godkjent versjon før senere i år. Som en forsmak har vi sjekket ut en som ikke er det.

Fujitsu-Siemens Scaleo E

  1. Bilder av Scaleo E


Boksen som heter Scaleo C var en liten skuffelse for oss. Ikke bare var den for dyr og støyet for mye, den kom også i et litt harry minianlegg-format. Scaleo E derimot er kun 10 centimeter høy og 43 bred og dyp, noe som burde gi den innpass i de fleste dugelige stereobenker. Egentlig skal du ikke behøve å ha noe særlig annet i stereobenken din heller, for denne har:

  • Minnekortleser som tar de fleste formater
  • Front-tilkobling for firewire, lyd ut/inn, USB, S-video og kompositt video inn
  • Phono-kontakter for 7.1 lyd ut, pluss digital lyd ut
  • 2 stk. TV-kort med FM-radio
  • DVI, VGA og S-video ut
  • 2 stk. SCART-kontakter
  • Nettverkskort, USB, firewire og IR tilkobling bak.
I tillegg kommer en Media Center fjernkontroll, eksternt trådløst nettverkskort (USB) og et søtt lite tastatur med musfunksjon som du kan ha med deg i sofaen dersom du sitter mye alene.

Fujitsu-Siemens Scaleo EFlere bilder finner du her!

Vel inni lavprofilkabinettet finner vi 1 GB (2 x 512 MB) minne, Dual Layer DVD-brenner fra NEC (ND-4551A), og en 250 GB Barracuda 7200.8 fra Seagate. På prosessorsiden er den utstyrt med en Pentium 4 "Prescott" på 3.0 GHz (som av alle ting er luftavkjølt), og grafikkløsningen er integrert (Intel GMA 900). Så PCen vil ikke ta helt av med spill, men den støtter i det minste HDTV.

PCen kommer selvfølgelig med Windows XP Media Center Edition, og et par Hauppauge WinTV-HVR-1300; et hybridkort i stand til å både ta imot signaler over analog og digital kabel. Siden det følger med to stykker kan du altså ta opp to programmer samtidig.

Ikke så kald, men... lite støy

Våre mer trofaste lesere har fått med seg at vi legger mer og mer vekt på trivselsfaktoren når det gjelder datamaskiner. Ikke minst er dette viktig når PCen skal stå på i stua. Denne utgaven av Scaleo E har to vifter på 80 mm., begge plassert i strømforsyningen, som flytter luft ut av kabinettet. Denne luften tvinges først gjennom kjøleribbene på prosessoren slik at denne sikres en viss avkjøling. Ulempen med dette systemet er at allerede varm luft gir mindre kjøling til selve strømforsyningen. Så under belastning, når prosessoren avgir mye varme, spinner viftene fortere opp.

Men når dette er sagt er det slik at støynivået er ganske så lavt når maskinen ikke har mye å jobbe med. Det begynner faktisk å ligne noe! Ikke mye bakgrunnstøy skal til før du ikke merker at PCen er på, og ventemodusen vi ikke fikk helt til å virke med Scaleo C gjorde også en mye bedre figur på denne maskinen, og gjør det enkelt å skru den av og på hvis du er veldig kresen på støy.

Kraftig nok?

Vi lot maskinen jobbe litt med programmene vi liker å teste PCer med:

Ytelse Scaleo E
  
3DMark05336
PCMark052 471
AquaMark39 290
MetaBench3 102
Super PI (2M)01:42Sammelignet med Scaleo C er E-modellen dårligere til oppgaver som krever prosessorkraft (3.0 mot 3.2 GHz), men har litt bedre grafikk-ytelse.

Sett mot Viiv-standarden er brikkesettet, prosessoren og grafikkløsningen under par. Vi prøvde derfor å spille av et WMV-HD videoklipp i 720p, noe vi håpet maskinen ville takle. Det gjorde den ikke. Hovedsakelig var det hakking og "tearing" av bildet som var problemet, så HD-video med akkurat denne konfigurasjonen er et problem.

Datamaskinen er likevel mer enn kompetent til å ta seg av all annen medieavspilling, og Windows Media Center er i så henseende en plattform som gjør maskinen enkel i bruk. I denne artikkelen kan du lese mer om Media Center.

Konklusjon

Fujitsu-Siemens nærmer seg en dugelig stuePC, men er ikke der riktig ennå. Maskinen er fremdeles litt dyr med en pris på rundt tretten tusenlapper; men med mindre støy, flere tilkoblingsmuligheter og bedre design er den alt i alt et klart bedre kjøp enn Scaleo C. Ytelsen står dessverre litt tilbake for en god HD-opplevelse, og selv om det snart kommer en utgave med et GeForce 6600-kort (som gir bedre HD-avspilling), er det fremdeles Viiv-utgaven vi venter på.

I mellomtiden kan du jo se på noen bilder av testmaskinen!