Fujitsu-Siemens Scaleo C

TEST: En PC som er laget for stuebruk bør være så stillegående som mulig. Vi har sett nærmere på vannavkjølte Scaleo C fra Fujitsu-Siemens.

Som en forsmak på hva vi kan vente oss av kommende stue-PCer i kjølvannet av Viiv og det medfølgende sirkuset har vi sett nærmere på en liten boks Fujitsu -Siemens mener passer fint i stua di. Og ved første øyekast minner den mer om et mini-anlegg enn en fullblods PC.

Funksjonsmessig er nemlig Scaleo C en komplett Media Center-PC som kommer ferdig med det meste du måtte ønske av en maskin til stuebruk, inkludert fjernkontroll. Fronten på maskinen har et display, rullehjul og vanlige knapper for play, pause, stopp, neste osv. Dette gjør at du for eksempel kan spille av en CD uten å måtte se på din tilkoblede TV eller monitor.

Cool eller campingvogn? Vis mer

For den nette sum av 13.000 kroner får du en svært kompakt maskin med en rekke features:

  • Minnekortleser som tar de fleste formater
  • Firewire-tilkobling i front
  • USB 2.0 HiSpeed tilkoblinger foran og bak
  • 5.1 lyd inn/ut (både analog og optisk)
  • TV-kort med FM-radio
  • DVI, VGA og TV ut
  • Telefonmodem
  • Vanlig og trådløst nettverkskort
...i det hele tatt ikke så mye vi savner.

Inni er det tettpakket og liten plass til noe som helst ekstra. Maskinen stiller med 1GB RAM, en Dual Layer DVD-brenner og en 200GB harddisk fra Western Digitals budsjett-serie.
Prosessoren er overraskende nok en Pentium 4 ”Prescott” på 3.2GHz, som ikke akkurat er kjent for å være kald og energieffektiv. Som et mottiltak er Scaleo C faktisk vannavkjølt, men dette tar også en del plass, så du kan bare glemme å utvide med en ekstra harddisk. Vannkjølingen betyr dessuten ikke at PCen er uten vifter, dette er noe vi kommer tilbake til mot slutten av artikkelen.

Grafikkortet er et passivt luftavkjølt nVidia GeForce FX 5500 med 256MB RAM. Dette kortet sliter med de nyeste spillene ettersom det yter dårlig med visse aspekter av DirectX 9, men til eldre spill fungerer det likevel bra. Kortet har også fått merkelappen "Designed for Media Center Edition" og vil gi bra bilde og 2D-ytelse. Likevel ville vi gjerne sett en litt kraftigere løsning i en såpass påkostet maskin, for eksempel en GeForce 6600 eller bedre, med integrert HDTV-output og full støtte for PureVideo. Ytelsen i denne boksen står altså en del tilbake i forhold til de 10.000 kroners PCene vi testet i forrige uke, men er jo heller ikke hovedsakelig ment å være en PC for spilling.

Klikk tabellen for å se resultatene til PCene i 10.000 kroners-testen Vis mer


Enkelt og intuitivt

Boksen kommer ferdig konfigurert med Windows XP Media Center Edition, og er forholdsvis enkel å sette opp når du først har fått koblet deg på nett og fått bilde på TVen. Med den medfølgende fjernkontrollen trykker du deg gjennom en veiviser, og vips har du TV på datamaskinen. Så enkelt at selv Far kan klare det altså...

I tillegg til TV får du med Media Center mulighet til å behandle all annen media på maskinen. Dette kan du også riktignok gjøre uten Media Center, men fordelen er at alt enkelt kan styres med fjernkontrollen og kan sees på TVen noen meter unna. Avspilling av CD, DVD, høre på radio, se bilder, se film, gjøre TV-opptak… alt dette er intuitivt og enkelt å sette opp. TV-opptak er spesielt enkelt med TV-guiden som oppdaterer seg selv via internett. Dessverre er det ikke så mange kanaler som denne oversikten fungerer med ennå.

TV-guide, for de få kanalene dette fungerer med... Vis mer


Ikke 100% - ennå

Vi benyttet også sjansen til å se nærmere på hvilke nett-tjenester som tilbys brukere av Microsofts Media Center. Hovedsakelig er det tre ting: TV over nett, radio over nett og film over nett. Vi forsøkte over en 2 megabit linje, ettersom dette er en nokså vanlig hastighet i mange hjem.

Nett-radio fra NRK gikk fint, både med gamle programmer og live radio. Utvalget er kanskje ikke det aller største ennå, men forhåpentligvis økende.

Nett-TV ble også forsøkt, både fra NRK og TVNorge. Resultatet her var derimot slett ikke noe å juble for, ettersom datastrømmen rett og slett ikke klarte å opprettholde kontinuerlig lyd og bilde. Film hoppet vi derfor glatt over, og konstaterte at fysisk utleie av DVD kommer til å holde stand ennå en stund.

Vannkjøling=likevel støy?

Vannavkjølt: nederst i bildet radiatoren med vifte både foran og bak Vis merScaleo Cs store problem er hovedsakelig viftene. Vifter gir gjerne støy, og støy i stue-PCer er fy! Riktignok har produsenten puttet inn et vannavkjølingssystem i Scaleo C, men radiatoren skal også avkjøles, og i et så lite kabinett må det en god luftstrøm til for at dette skal bli effektivt nok. Så to vifter har fått den oppgaven, i tillegg kommer en vifte i strømforsyningen og en liten vifte som avkjøler skjerm- og TV-kort. Dette betyr ikke at maskinen er direkte støyende, og det går greit å ha den på så lenge du spiller musikk eller ser film og TV med et visst volum. Men den er dessverre ikke stille nok til at vi velger å la den stå på konstant i stua vår.

Vi hadde et håp om at ventemodusen kunne være redningen her, men denne fungerte ikke optimalt – i hvert fall ikke for oss. Alle viftene slo seg ikke av, og maskinen lot seg ikke starte opp igjen fra dvalemodus. Vi regner med at dette skyldes en feil ved vårt testeksemplar.

Konklusjon

Vi sitter igjen med litt blandede følelser når det gjelder Scaleo C. Det er et produkt som er lett å sette opp og uproblematisk å bruke, men det er jo hovedsakelig Media Center sin fortjeneste. Vårt store ankepunkt er imidlertid prisen. Til den nette sum av 13.000 blanke kroner hadde vi forventet oss enten en kraftigere eller stillere maskin. Aller helst begge deler! Vi venter derfor med spenning på blant annet den Viiv-godkjente Scaleo E, som trolig kommer neste måned. Denne skal blant annet (også) være ekstremt stillegående. Den påstanden vil vi komme tilbake til når vi har fått testet produktet.