Fujitsu Siemens P7010

Fujitsu Siemens Lifebook P7010 veier 1,3 kilo med DVD-spiller, har bredformatskjerm på ti tommer og kommer med full Centrino-pakke. Er dette så ultraportabelt som det blir?

Det eneste kravet til ultraportable PCer er at de veier under to kilo. Bortsett fra vekten, kan de være runde eller firkantede eller hva som helst. Og inneholde hva som helst.

LES OGSÅ:

Derfor kompromisser ultraportable maskiner hele tiden - både på utstyrsnivå, de fleste mangler optiske stasjoner, på materialer, og på batterilevetiden.

Fujitsu Siemens Lifebook P7010 inneholder også et og annet kompromiss - men de er få og langt fra hverandre. Med en vekt på 1,3 kilo, innebygd "combo"-stasjon (som leser DVD-er og brenner CD-er) og en oppgitt batterilevetid på hele 10 og en halv time lurer vi litt på om den egentlig skulle hatt sin egen kategori.

Kompromissene ligger i tastaturet - som er 90 prosent av vanlig størrelse, og i prosessoren - som er litt tregere enn andre fullformats bærbare. Prosessoren er derimot et bevisst valg, og er en spesialutgave av Pentium M med tilnavnet ULV, som står for Ultra Low Voltage.

For med ultraportable skal fokuset være nettopp på portabilitet. Og dermed er batterilevetiden viktigere enn prosessorkraften. Men hvordan klarer P7010 seg etter en runde i laboratoriene våre?

Fujitsu Siemens P7010

Spesifikasjoner

 • Prosessor: Intel® Pentium® M ULV 713 Intel® Pentium® M ULV 733 (Banias) med 1 MB L2 cache
 • 512 MB DDR333(maks 1 GB)
 • 10,6-tommers XGA skjerm (1280 x 768 bildepunkter)
 • 1,3 Kilo tung
 • 802.11b/g WLAN (56 mbps)
 • 10/100 mbps LAN
 • 1 x type II PC Card med av/på-knapp
 • 2 x USB (2.0), 1x FireWire
 • 1 x SD card / MMC card / memory stick
 • PC-kortplass
 • 56K modem
 • VGA og S-Video-utganger
 • Realtek AC97 lydkort m. integrerte høyttalere, linje ut og inn
 • Pekeplate (støtter dobbelttapping)
 • Intel Extreme Graphics (opp til 64 MB delt grafikkminne) - støtter speiling
 • 60 GB harddisk
 • CD-brenner, DVD-leser
 • 10,5 timers batterilevetid
 • Mål: 35 x 26,1 x 1,99 centimeter

Klikk her for flere tekniske data

Det er vanskelig å kategorisere spesifikasjonene over som noe annet enn "full pakke," og i tillegg leveres maskinen med Windows XP Pro, Nero, Acrobat reader, WinDVD, F-Secure antivirus - og ikke minst med Norton Ghost, som er yndlingsbackup-programmet vårt.

Testresultat

Lifebook P7010

Ultra ultraportabel med enorm batterilevetid, uten å kompromisse særlig på utstyr og kvalitet

Blir nesten for liten, mindre tastatur enn vanlig, mangler blåtann

Dothan til desember

I følge Fujitsu-Siemens kommer så godt som alle maskinene de lager fremover til å inkludere en Dothanversjon av Pentium M ULV-prosessoren uten tillegg i prisen. Dermed får man 1 MB ekstra hurtigminne i prosessoren fra nå av.

Det eneste som mangler er selvfølgelig et tastatur i full størrelse, som det rett og slett ikke er plass til i Fusjitsu Siemens P7010. Det lille tastaturet gir maskinen en slags "japansk" følelse (der den også er produsert), men returknappen og alle tastene står i riktig forhold til hverandre, slik at det er mulig å skrive med touch så snart man har vent seg til størrelsen.

De som ønsker å være ultraportabel med den ultraportable PCen sin, vil kanskje også savne integrert Bluetooth - for å surfe trådløst via mobiltelefonen. Dette er det ellers mulig å kjøpe en USB-dongle til, eller du kan bruke det inkluderte PC-kort-sporet - nok en sak som vi er overrasket over at det ble plass til.

Byggekvalitet

Det er skjelden vi ser en så solid ultraportabel som dette. P7010 har et metallkabinett som knapt lager en eneste lyd når vi forsøker å bøye det, som for øvrig er veldig vanskelig. I tillegg er skjermen akkurat passe avstivet til at den ikke tar med seg bunnen når vi åpner den.

Mellom skjermen og tastaturet sitter det en "grill" som inneholder høyttalerne og en rekke statuslys som er synlige selv når maskinen er lukket. Det samme gjelder på-knappen som ligger på det samme stedet.

Lifebook P7010 har også et par andre smarte løsninger å by på. I fronten er det for eksempel en god, gammeldags bryter for å skru av og på WLAN-funksjonaliteten, og deler av undersiden er rett og slett dekket av semsket skinn for at den ikke skal skli av fanget ditt (!).

Siden maskinen åpenbart er laget for å bli tatt inn og ut av bærevekser og ryggsekker, har også alle portene fått deksler. Vi er ikke sikker på om akkurat dét er så bra, for det tar alltid litt ekstra tid å åpne dekslene - og de har en tendens til å bli revet av etter noen måneder.

Fujitsu Siemens P7010

Skjerm

Noe av det kuleste med P7010 er en videreføring av dvalefunksjonen som nesten alle bærbare har allerede. Greit nok at maskinen går i dvale når du lukker skjermen, men P7010 våkner så også igjen når du åpner den.

Så blir vi presentert med den lekre bredformatskjermen på 10,6 tommer. Oppløsningen her er på 1280 x 768 - og da kan de fleste elementene fort bli for små for det blotte øye, spesielt hvis man er litt oppe i årene.

Våre unge øyne merker derimot ingen særlige problemer med dette. Skjermen er veldig lys, skarp og fargerik - og innsynsvinkelen er det heller ingenting å utsette på. Vi merker derimot at det også her er ganske lett å komme i kontakt med skjermen fra baksiden, som forårsaker forstyrrelser i skjermbildet.

Grafikkortet er et integrert Intel Extreme Graphics II, som ikke duger til særlig mye 3D-spilling. Selv om det fikk rimelig ok flyt i Quake III Arena, med 46 bilder i sekundet. Til alle andre oppgaver duger det bra.

Mobilitet for alle penga

Der P7010 virkelig skinner er når det kommer til mobilitet. Den bittelille maskinen hadde vært som skapt for å ta med seg ut på landeveien hvis den bare hadde hatt en innebygd Bluetooth-modul. Det har den ikke.

Til gjengjeld har den det aller meste av det vi trenger for en virkelig mobil hverdag, og den lille størrelsen, lave vekten og lange batteritiden gjør den perfekt til å ta med seg under armen og ut på veien. Batteriet holder faktisk en hel arbeidsdag, og i daglig bruk har vi ikke opplevd at det har gått tomt én eneste gang - etter fem-seks timers arbeide.

Til tross for at den er betraktelig dyrere enn for eksempel Medions SIM2000, byr den på mer mobilitet - og mer kvalitet - for pengene. For nesten tyve tusenlapper er maskinen utenfor rekkevidde for mange andre enn de profesjonelle brukerne, men så er det også godt å vite hva man faktisk kan få hvis pengene ikke er en faktor.

Den beste sammenligningen, og kanskje sterkeste konkurrenten, til P7010 er kanskje Apples Powerbook 12-tommer. Men den sammenligningen blir nesten litt urettferdig. Apples minste powerbook veier nesten en hel kilo mer, og er fysisk større. Derimot har den blåtann og tastatur i full størrelse, og skal du ha et sammenlignbart oppsett er også prisen den samme.

Med andre ord finnes det et godt argument for at du får langt mer for pengene her, enn for Apples Powerbook 12.

Fujitsu Siemens P7010

Noen plusser og minuser

Fujitsu Siemens sin P7010 er kanskje den minste, letteste og mest fullstendig utstyrte ultraportable maskinen vi har sett - hvis vi utelukker et par andre som bare selges i Tokyo.

Det største problemet vi har med P7010 er faktisk prosessorviften. Den kommer sjelden i gang, men når den først gjør det - som under ytelsestestene våre - er det med en ganske plagsom høyfrekvent lyd. men når maskinen brukes til det den er laget for - lett arbeid og få prøvelser, hører man nesten aldri viften.

Det spørs derimot om den ikke nettopp burde ha sin egen kategori, for den krysser et par grenser. Den første er det lille tastaturet, som sikkert ikke vil plage de fleste av oss etter et par uker med skriving.

Den andre er prosessoren, som kjørte av gårde på mellom 300 og 800 MHz mesteparten av tiden vi brukte maskinen. Dette kan være for tregt for mange, mens andre vil sette pris på den lange batterilevetiden dette er med på å gi. Andre vil kanskje se det som en form for juks igjen.

For vår del er vi strålende fornøyd med ytelsen, batterilevetiden, og ikke minst størrelsen og vekten til P7010. Denne maskinen er nær sagt perfekt for de som vil ha det lett og ledig, og som stort bare vil skrive en og annen epost, surfe litt på nettet og kanskje se en DVD på flyet. Hvis den bare hadde hatt Bluetooth, altså.

Testresultat

Lifebook P7010

Ultra ultraportabel med enorm batterilevetid, uten å kompromisse særlig på utstyr og kvalitet

Blir nesten for liten, mindre tastatur enn vanlig, mangler blåtann