Fujitsu-Siemens Amilo D

Dette er PCen som blant annet Telehuset har reklamert mye for i det siste. Det er snakk om en PC med høyt utstyrsnivå til en svært hyggelig pris. Men hvordan er den egentlig å bruke?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Fujitsu-Siemens Amilo D
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
image: Fujitsu-Siemens Amilo D

Amilo-PCene fra Fujitsu-Siemens omfatter to serier, D (desktop) og M (multimedia), og med disse maskinene sikter selskapet seg inn på det stadig voksende markedet blant vanlige forbrukere. Amilo M-serien skiller seg fra D-serien på flere måter, PCene er blant annet lettere, har kraftigere grafikkortløsning, IrDA og innebygd minnekortleser, men er også en del dyrere. Amilo D bruker vanlig Intel Desktop prosessor, mens Amilo M bruker Mobile-utgaver.

LES OGSÅ:

Svært velutstyrt

Maskinen vi fikk til test fra Fujitsu-Siemens er en godt utstyrt D-modell. Den har blant annet en stor og god 15" skjerm, DVD-ROM, CD-brenner, TV-utgang, Firewire, 2xPCMCIA, 10/100 Mbit nettverk, V90-kompatibelt modem og 2 USB-porter. Bakoverkompatibiliteten er sikret, med både PS/2-, og parallell-porter. Men standard seriell samt infrarød overføring mangler altså.

På innsiden sitter en Celeron 1.2 GHz prosessor, en 128 MB minne (utvidbart til 384). Den integrerte grafikkløsning fra S3 stjeler 8 MB av internminnet, og dette kan enkelt utvides til 16 eller 32 MB i PCens BIOS, ved behov. For øvrig sitter det en romslig 30 GB harddisk fra IBM i PCen. Operativsystemet er Windows XP Home Edition, norsk versjon.

En oversiktlig og god brukerveiledning på norsk, en rekke CDer med drivere og programvare, inkludert kontorpakken Microsoft Works (inkl Word, PictureIt, World Atlas m.m), følger også med. Program for CD-brenning er Easy CD Creator 5.1 fra Roxio, DVD-avspilling sikres med WinDVD 3.1. En egen gjenopprettings-CD kan brukes dersom du opplever uopprettelige Windows-feil. Meget bra, Fujitsu-Siemens.

Stilig design

Rent utseendemessig har vi sansen for Amilo D. Chassis i lys, blågrå plast gjør at den skiller seg fra de andre i testen. Tilkoblingene er hensiktsmessig plassert bak og på høyre side. Det eneste vi reagerer på her, er den vinklede strømkabelpluggen, som lett kommer i konflikt med PS/2-mus/tastaturpluggen på siden.

For øvrig er det plass til både DVD/CD-RW-enheten og diskettstasjonen i PCen samtidig, noe som vi ser på som en fordel. Ulempen med denne løsningen er at vekta blir litt høyere, og Amilo D er da blant de tyngste modellene i testen med sine 3.3 kg. Modellen vi fikk tilsendt er utstyrt med en flott 15" skjerm, men Amilo D leveres også i utgaver med 14,1" skjerm. Oppløsningen er den samme, 1024x768 punkter (XGA), noe vi mener med fordel kunne vært høyere på en så stor skjerm.

image: Fujitsu-Siemens Amilo D


Selv når du klapper sammen Amilo D, vil du få tilgang til knapper i fronten for styring av musikk-CD og justering av lyd, som fungerer selv når PCen er slått av. Det er ikke akkurat elegant at knappebeskrivelsene og deler av høyttalerne dekkes til når lokket klappes helt igjen, men løsningen fungerer. Velger du en 14,1" skjerm, dekkes ikke knappebeskrivelsene, får vi opplyst fra Fujitsu-Siemens. De samme knappene kan også fungere som snarveier til blant annet epostprogram og nettleser når du jobber i Windows.

Ikke den beste tastaturløsningen

Tastaturløsningen er temmelig lik den du finner på Dell Inspiron 2600 og Zepto Znote 2001. Det er helt rektangulært, og dessverre er spesialtaster plassert litt i hytt og vær for å få plass innenfor firkanten. Kvaliteten er heller ikke imponerende god, for eksempel beveger hele tastaturplaten seg når du trykker hardt på midten. Tastaturskriving er uansett en vanesak, og vi ble mer fortrolig med dette etter hvert.

Tastaturet er rektangulært og spesialtaster sitter ikke alltid på logiske steder.
Tastaturet er rektangulært og spesialtaster sitter ikke alltid på logiske steder. Vis mer

Museløsningen består av en pekeplate med to knapper. Pekeplaten har en ganske ru overflate, noe som sikrer responsen selv når du er litt fuktig på fingertuppene. De tilhørende knappene knepper litt høyt, men får uansett godkjent karakter.

Kraftig vifte

Amilo D er utstyrt med en ganske kraftig og relativt støyende vifte, og denne synes vi starter litt vel ofte, og kjører konstant dersom PCen utfører tunge operasjoner. Ikke noe særlig behagelig, for eksempel under avspilling av DVD-film o.l. Blir det ekstra tungt, kjøres viftehastigheten (og dermed også støyen) opp enda et hakk. Dette henger sammen i at varmeutviklingen fra Intels Desktop-prosessorer er høyere enn Mobile-utgavene, og disse krever følgelig også mer kjøling.

Nettopp denne løsningen må nok ta mye av skylden for at batterilevetiden er beskjeden. Vi målte den til 1 time og 57 minutter, og dette er i skrivende stund det dårligste resultatet vi har målt i denne testrunden. 30-40% lengre levetid er ikke uvanlig på andre modeller.

Yter ikke som PIII

Ytelsesmessig havner Amilo D omtrent ut som forventet. Celeron-prosessorer yter temmelig mye mindre enn Pentium III ved samme klokkefrekvens i mange situasjoner. Skal vi tippe et tall, ville vi tro at vår Celeron 1.2 GHz i snitt yter som en 850-900 MHz Pentium III. Men bevares, til de aller fleste oppgaver er dette mer enn nok kraft i år, og kanskje til neste år også. Koding av MP3-filer klarte maskinen temmelig bra, og 3 minutter og 13 sekunder på de 11 sporene er omtrent som PCer basert på Mobile Pentium III 1 GHz.

At Amilo D skal være en fullverdig erstatning for vår stasjonære PC ville være å ta for hardt i. Ikke minst på grunn av begredelig 3D-ytelse. Her havner den integrerte S3-løsningen omtrent på linje med systemer med Intel-baserte grafikkløsninger. Vi fikk ikke kjørt 3DMark-testene, da disse krevde 128 MB minne, og S3-grafikken hadde allerede lagt beslag på 8 av de 128 vår PC var utstyrt med. Men vi fikk kjørt våre Quake 3D-ytelsestester, og oppnådde henholdsvis 14,4 fps og 11,4 fps i oppløsningene 1024x768x16 og 1024x768x32. Med andre ord, spillentusiaster bør holde seg langt unna Amilo D.

Harddiskytelsen målt med PCMark 2002 havner omtrent midt på treet i vår test. Kopiering av 480 MB data fra CD var unnagjort på respektable 4 minutter og 35 sekunder, noe som er blant de bedre resultatene vi har oppnådd.

Minnehastigheten er derimot en del lavere enn på andre maskiner vi har testet i skrivende stund, grunnet at Celeron opererer på 100 Mhz FSB, mot 133 på PentiumIII. Prossesorytelsen ble målt til 2691 poeng, mens samtlige Mobile PIII-modeller i testen (1 GHz og høyere) har oppnådd over 3000 poeng.

Konklusjon

Denne PCen imponerer først og fremst med høyt utstyrsnivå og en stor og klar skjerm. Isolert sett gir den deg det du trenger av funksjonalitet for å være en ekte desktop-erstatter, til en akseptabel pris.

Ytelsesmessig setter vi likevel noen spørsmålstegn, først og fremst til grafikkløsningen. Den er rett og slett alt for svak til moderne spill og programmer som krever 3D-støtte i maskinvaren. Dessuten skuffer Amilo D stort på batterilevetiden.

Klarer du deg uten de moderne spillene og holder deg stort sett i nærheten av en stikkontakt, ser vi derimot ikke bort fra at du vil bli riktig fornøyd med Fujitsu-Siemens Amilo D.

Tilbake til testforsiden

Finn den bærbare PCen som passer deg best