Fujitsu MHM2200AT

Det er ikke bare de vanlige harddiskene som blir rimeligere, får større kapasitet og økt ytelse. Vi har testet en liten 20 GB disk fra Fujitsu beregnet på bærbare PCer.

Fujitsu MHM2200AT
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Det er ikke lenge siden det ikke fantes harddisker for bærbare PCer med større kapasitet enn noen få Gigabyte. Da de større diskene dukket opp var de svært dyre, men i dag har prisnivået sunket betraktelig.

LES OGSÅ:

En kollega ville bytte ut sin 3 GB disk med noe større, og fant en 20 GB disk fra Fujitsu MHM2200AT til under 1700 kroner inkl mva.
Vi ble nysgjerrige, og fant ut at vi ville teste disken for å se hva slags ytelse den leverte.

Spesifikasjoner

En 2,5-tommers disk har svært beskjedne mål og er som regel bare 12,5 millimeter høy. Vekten på vårt testeksemplar er 98 gram og disken har to plater og fire lesehoder.
Den roterer med 4200 omdreininger og har en datatetthet på 16,1 GB per kvadrattomme. Den er stillegående og har selvsagt et lavt strømforbruk.

Testen

Vi testet disken i vår vanlige testPC, ved hjelp av et tilkoblingsadapter.
Skriveytelsen lå på 8 722 KB/sekund med 7.92 % CPU-forbruk, og den klarte gjennomførte lesetesten med 17 988 KB/s med 3.73 % CPU-forbruk.

Søketiden lå på 13.78 ms.

Det er stor forskjell i ytre mål på harddisker for stasjonære og bærbare
Det er stor forskjell i ytre mål på harddisker for stasjonære og bærbare Vis mer

Disse tallene er ingen match for dagens 3,5-tommers disker, men ligger likevel behagelig høyt sammenlignet med disker som ble oppfattet som svært raske for et par år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For moro skyld sjekket vi hva skrive- og leseytelsen var på IBM DJSA-220 som er 20 GB harddisken som sitter i vår bærbare Dell Latitude C600. Her kjører vi for tiden Windows XP, så resultatene er ikke helt sammenlignbare, men sammenligner vi ren skrive og leseytelse er forskjellen likevel ikke stor.

Skriveytelsen var litt høyere på IBM-disken, med 9 248 mot 8 722, mens leseytelsen lå på beskjedne 13 631 mot 17 988.

Vi kan i hvert fall trygt påstå at Fujitsu-disken definitivt ligger i toppsjiktet når det gjelder ytelse for denne type harddisker.

Denne serien har også modeller fra Fujitsu både med større og mindre kapasitet. Hos PSData så vi at prisen på 20 GB–utgaven ligger på 1 665 kroner, mens 10 GB utgaven kostet 1 245 kroner, bare 420 kroner mindre. 30 GB utgaven kostet derimot hele 3 445 kroner.

Det er ingen tvil om at det er 20 GB-utgaven som gir mest valuta for pengene.

Det samme gjelder for øvrig for IBM sine disker, her er det også 20 GB varianten som er den klare vinneren når det gjelder pris/kapasitet, i følge prisoversikten hos IT-butikken.

Du kan også lese vår gamle, men fremdeles aktuelle artikkel om hvordan du går fram når du skal bytte harddisk i din bærbare PC.

Før du går til anskaffelse av ny disk, bør du absolutt sjekke med forhandleren om BIOS i din bærbare kan håndtere disker med så stor kapasitet.