Fujitsu Lifebook U772

Første test av neste generasjon Ultrabook.

Tynnere, raskere, større skjerm, og ikke minst - et rålekkert utseende. Fujitsu sparker i gang en ny generasjon Ultrabooks. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Tynnere, raskere, større skjerm, og ikke minst - et rålekkert utseende. Fujitsu sparker i gang en ny generasjon Ultrabooks. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med en tykkelse på bare 16 mm og et knallrødt, matt chassis av magnesium, skal det godt gjøres å ikke legge merke til Fujitsus første Ultrabook, modellen Lifebook U772.

Første gang den ble vist til publikum var under årets Cebit-messe i mars, og DinSide har som verdens første testmagasin fått tilgang til et tidlig eksemplar av denne maskinen som ikke dukker opp i butikken før i juni.

Modellen sikter seg inn mot business-segmentet, med blant annet Windows 7 Professional, utvidet sikkerhetsfunksjonalitet, fingeravtrykkleser og dokkingmulighet. Den kan også leveres med integrert 4G/LTE-støtte, eller 3G/UMTS som vil være mer aktuelt her hjemme.

Lekkerbisken

Men det er flere aspekter ved denne Ultrabooken som gjør den spesielt spennende. For det første har den en 14 tommer skjerm. Ultrabookene som har vært på markedet så langt har ikke hatt større skjermer enn 13,3". Nå kommer både 14 og 15,6-tommere.

For det andre er det den første Ultrabooken vi har inne til test som er utstyrt med annengenerasjon Ultrabook-komponenter, blant annet med ny Ivy Bridge ULV-prosessor og Intel HD 4000-grafikk. Det skulle dermed være duket for både bedre ytelse, mindre varmeutvikling og mindre behov for viftekjøling.

image: Fujitsu Lifebook U772


Nærmere titt på spesifikasjonene

Oppdatert: PC-en er utstyrt med en Core i5-prosessor fra Intels kommende Ivy Bridge-serie for Ultrabooks. Vi har dessverre ikke lov å gå i detalj på type og funksjonalitet på nåværende tidspunkt, på grunn av sperrefrist.

Videre er modellen utstyrt med 4 GB minne, men du kan få den med inntil 8 hvis du skulle ha behov for det. Det er imidlertid kun ett minnespor her.

I tillegg har den en 128 GB SSD. Den kan også leveres med 256 GB SSD eller harddisker med 320 eller 500 GB kapasiteter.

image: Fujitsu Lifebook U772


image: Fujitsu Lifebook U772


Trådløst nett er naturligvis også på plass, her har Fujitsu benyttet Intel 6205-brikken med støtte for 802.11a/b/g/n samt Bluetooth 4.0. Vi har meget gode erfaringer med denne brikken, den sørger for god rekkevidde, hastighet og stabilitet.

Maskinen har dessuten også støtte for kablet nett (inntil 1000 Mbit), men da kreves en overgang som følger med.

Her er også en SD-kortleser som støtter SDXC-kort på inntil 64 GB, to USB 3.0-porter (hvorav én gir strøm til lading av enheter selv når maskinen er skrudd av), 1 USB 2.0-port samt HDMI-utgang for ekstern skjerm.

image: Fujitsu Lifebook U772


Maskinen er den tynneste vi har hatt på testbenken noen gang, med sine 15,9 mm.

image: Fujitsu Lifebook U772


De øvrige målene er 327 x 225 - relativt kompakte mål for en 14-tommer å være. Dette har blitt mulig ved å minimalisere rammen rundt skjermen, ikke ulikt slik vi husker Samsungs 7-serie som vi testet i vinter. Lekkert!

Merk også at skjermen er matt, noe vi tror flere enn oss vil sette pris på. Det betyr minimalt med reflekser fra rommet, noe som ofte kan være en utfordring på PC-er med blanke skjermer.

Ikke høyoppløst

Noen vil nok helt sikkert savne høyere oppløsning, Fujitsu kjører på med sedvanlige 1366 x 768 piksler, men vi har sett at 1600 x 900 fungerer flott på 14-tommere for de aller fleste. Om du er av dem som ønsker høyere oppløsning, bør du se nærmere på Asus UX31, og hvis du kan leve med litt høyere vekt, sjekk ut den nevnte Samsung 7-serie.

Tastaturet er av chicklet-typen der hver tast er isolert fra de andre, og er meget behagelig å skrive på. Vi reagerer på at touch-merkene på F og J er nesten ikke mulig å føle, noe som gjør det vanskelig å føle seg fram på tastaturet uten å kikke.

image: Fujitsu Lifebook U772


Batterisparende

Over tastaturet til høyre sitter to knapper, strømsparing og av/på-knapp. Førstnevnte kobler fra det meste som kan stjele strøm, inkludert lyd, trådløst nett og Bluetooth, og dimmer også lysstyrken på skjermen kraftig. Gjør du dette kan du forvente inntil 10 timer batteritid, sier Fujitsu. Vi klarte rundt 8, men understreker at vi har med et pre-produksjonseksemplar å gjøre. Med "balanserte" strøminnstillinger fikk vi mellom 6 og 7 timer batteritid. Det er ikke oppsiktsvekkende, men absolutt godkjent for denne typen maskin.

Under tastaturet sitter en multiberøringsfølsom pekeplate med integrerte knapper. Den er definitivt vårt største ankepunkt mot denne maskinen.

image: Fujitsu Lifebook U772


Den virker rett og slett noe upresis, musepekeren har en tendens å hoppe når vi fører fingeren over den, og spesielt når vi bruker fingertuppen til å "klikke" på den. Hvor stor vekt vi skal legge på dette punktet er vi imidlertid i tvil om, nok en gang er det grunn til å understreke at vi har med et pre-produksjonseksemplar å gjøre.

Lyden fra de interne høyttalerne er dessverre like tynn som maskinen selv, og egner seg ikke til annet enn varsler i operativsystemet og til nød litt radio. Det er imidlertid mer regelen enn unntaket i Ultrabook-segmentet.

Hele chassiset er i metall, det er benyttet magnesium i bunn og lokk, men også de sorte sidene er det benyttet metall, mest sannsynlig aluminium. Vekten stopper på ganske nøyaktig 1,5 kg.

image: Fujitsu Lifebook U772


Oppleves meget rask

Fra du skrur på PC-en til den er klar til bruk, tar det ganske nøyaktig 17 sekunder. Det er raskt, og omtrent så raskt som vi er vant til at det er når maskiner er utstyrt med raske SSD-er.

Maskinen er totalt lydløs under normal bruk, men en kjølevifte kan starte i ny og ne hvis belastningen blir stor. Det ble den under ytelsestestene våre, men særlig bråkete kan vi definitivt ikke påstå at viften er. Dessuten sloknet den så snart belastningen var over.

I det hele tatt virker maskinen meget godt konfigurert, og oppleves som rask til alle normale oppgaver.

OPPDATERT: På grunn av sperrefrist på detaljer vedrørende prosessoren, kan vi pr i dag ikke gi detaljert informasjon om ytelsen på prosessor og integrert grafikk.

Passmark PerformanceTest viser imidlertid at SSD-en har en lesehastighet på hele 383 MB i sekundet, og skrivehastighet på 181. Det er noe av det høyeste vi har målt på noen Ultrabook, og forklarer den høye scoren. Harddisker ligger som regel på godt under 100 MB i sekundet, både på lesing og skriving.

Konklusjon

image: Fujitsu Lifebook U772


Fujitsus første Ultrabook har gjort et meget godt inntrykk, ikke minst hva angår design, tilkoblinger, tykkelse og applikasjonsytelse. Dette er definitivt en Ultrabook som bør tas med i vurderingen når den dukker opp i butikkene i juni.

Hvordan den vil hevde seg mot de øvrige når konkurrentene kommer på banen med Ivy Bridge-baserte Ultrabooks er foreløpig umulig å spå noe om, det kommer an på flere aspekter - ikke minst prisen. Fujitsu vil ikke si noe konkret om norske priser ennå, men at den sannsynligvis vil ligge på 899 Euro internasjonalt. At den da blir å finne for rundt 8000 kroner i norske butikker, anser vi som meget sannsynlig.

Les også: Velg riktig Ultrabook

Flere ferske PC-tester

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!