Fujifilm FinePix X100 ser retro-lekkert ut. Foto: Fujifilm
Fujifilm FinePix X100 ser retro-lekkert ut. Foto: FujifilmVis mer

Fujifilm X100 annonsert

Stor sensor, fast optikk og hybridsøker.

Mens markedet for små systemkameraer uten speil er i ferd med å ta av, velger Fujifilm en annen vri på sitt bidrag.

X100 blir nemlig et kamera med APS-C-sensor, men det kommer med fastmontert optikk og er derfor ikke et systemkamera. Allikevel ser det svært spennende ut, og retrofans vil definitivt ha noe å glede seg til.

Optikken er et 23mm f/2.0-objektiv som ikke kan byttes ut. Med en beskjæringsfaktor på 1,5, vil det si at brennvidden tilsvarer ca 35mm i 35mm-format. Fujifilm understreker at profesjonelle og entusiaster er i målgruppen, og at bildekvaliteten har stått i sentrum for utviklingen. X100 kommer også med EXR-prosessoren vi kjenner fra Fujifilms siste kompaktkameraer.

Både optisk og elektronisk søker

Fujifilm er også først ute med en hybridsøker som både er optisk og elektronisk. Det gjør også kombinasjonen mulig, der du får lagt mer data om bildet som skal tas oppå det du ser i den optiske søkeren, som hvitbalanse etc. Farger og lysstyrke på dette innholdet justeres seg i forhold til fargene på det du tar bilde av slik at det alltid er godt synlig, og du kan lett slå det av og på med en bryter foran på kameraet.

Fujifilm FinePix X100 kommer neppe før i 2011. Foto: Fujifilm
Fujifilm FinePix X100 kommer neppe før i 2011. Foto: Fujifilm Vis merBildebrikken er en spesialtilpasset CMOS-sensor i APS-C-format (like stor som den som sitter i de fleste digitale speilreflekskameraer) og oppløsningen er på 12,3 megapiksler. Den er også designet spesielt for å passe sammen med objektivet i X100; blant annet i forhold til å minimere lystap mot kantene. Objektivet har også et innebygd ND-filter ("solbrillefilter") som gjør at du kan bruke større blender eller lengre lukkertid selv om det er rikelig med lys (opp til -3EV).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les om ND-filter og andre filtre: Nytt speilrefleks - hva nå?

Også EXR-bildeprosessoren er nyutviklet for dette kameraet, og i følge Fujifilm blir dette kameraet deres beste til nå både med tanke på følsomhet, dynamisk omfang og skarphet i bildene.

Baksiden på X100 med 2,8" LCD-skjerm og den optiske søkeren øverst til venstre. Foto: Fujifilm
Baksiden på X100 med 2,8" LCD-skjerm og den optiske søkeren øverst til venstre. Foto: Fujifilm Vis mer


Kamerahuset er bygget i magnesium og fremstår i våre øyne som særdeles attraktivt. Kameraet har også en del brytere (i metall) som gir deg snarveier blant annet til eksponeringskompensasjon, ISO-verdi og blenderåpning (styres med en ring på objektivet).

LCD-skjermen er 2,8 tommer stor, og X100 kan ta fem bilder i sekundet. Støtte for videoopptak i 720p er selvsagt også på plass.

Foreløpig er hverken lanseringsdag eller pris kjent, men det blir neppe på denne siden av nyttår.