Fujifilm med banebrytende digitalkamera

De viktigste enkeltfaktorene for å ta gode digitalbilder er god optikk og høy oppløsning på CCD-brikken, som er "filmen" i det digitale kameraet. Snart lanserer Fuji et kamera med hele 2,3 mill. bildepunkter, og det er et langt steg fremover. Når kameraet i tillegg er i miniformat, vil det kunne friste svært mange kamerakjøpere.

Fuji er kjent for å lage kameraer med god bildekvalitet, noe som blant annet oppnås ved at punktene på CCD-brikken til Fuji er kvadratiske og ikke rektangulære (som så må gjøres om til kvadratiske i kameraet) som er vanlig på andre kameraer. Den nye modellen har fått navnet MX-2700, og er en oppfølger til kameraet MX-700 som har vært på markedet en stund.

Kameraet slippes først til sommeren, og har en oppløsning på hele 1800 x 1200 (2,3 mill. bildepunkter). Det overgår selv testvinneren i vår løpende test av digitale kameraer, Canon Pro70. Canon-kameraet har til sammenligning 1,68 mill. bildepunkter.

MX-2700 har ikke optisk zoom, men har digital 2,5x zoom. Siden oppløsningen er så høy, kan det tenkes at denne løsningen fungerer, men vi har ikke alt for store forhåpninger. De digitale zoomene vi har testet så langt, har ikke fungert i det hele tatt. Brennvidden er på 35 mm (tilsvarende et 35-mm-kamera), og kameraet har både optisk søker og LCD-skjerm-søker.

Kameraet veier bare 240 gram. Høyden er bare 9,6 cm, mens bredden er 7,9 og dybden 3,3 cm. Siden kameraet er så lite, kommer det til å bli en sterk utfordrer til Canon A5, som også satser på den delen av markedet som vil ha de aller minste kameraene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kameraet lagrer bildene på et SmartMedia minnekort, og kan bruke de nye kortene med en kapasitet på 32 MB når de kommer på markedet. Det gir plass til hele 142 bilder i dårligste kvalitet. Ved mer normal fotografering vil det være mulig å lagre et JPEG-komprimert bilde med en oppløsning på 1800 x 1200 på ca. 500 KB med god kvalitet, og det gir plass til ca. 60 bilder på minnekortet.

Snart kommer også Sony med modellen DSC-F55K, som har 2,1 mill. bildepunkter. Foreløpig har vi svært få detaljer om dette kameraet (utenom dette bildet). Foto: Sony
Snart kommer også Sony med modellen DSC-F55K, som har 2,1 mill. bildepunkter. Foreløpig har vi svært få detaljer om dette kameraet (utenom dette bildet). Foto: Sony Vis mer

Batteriet er et lithium-ion batteri med en oppgitt levetid på inntil 250 bilder hvis du bruker den optiske søkeren, og 80 bilder hvis du bruker LCD-skjermen. Dette er en mye bedre løsning enn standard AA-batterier.

Prisen i USA blir ca. 900 dollar, og Fujifilm Norge anslår prisen til ca. 10-11.000 kroner her. I forhold til konkurrentene, er denne prisen svært god. Men flere av de andre store produsentene kommer også kameraer med 2 mill. bildepunkter i løpet av våren, og Sony er antaglig først ut (se bildet). Detaljene får vi ganske sikkert på årets CeBit-messe i Hannover i mars.