Fujifilm F300 EXR blir nå erstattet med F550 EXR, som blant annet kan filme i full HD-oppløsning og har GPS-funksjon.
Fujifilm F300 EXR blir nå erstattet med F550 EXR, som blant annet kan filme i full HD-oppløsning og har GPS-funksjon.Vis mer

Fujifilm lanserer F550 EXR og HS20 EXR

CES-messa i Las Vegas starter i morgen, og allerede begynner nyhetene å tikke inn.

Sammen med kollega Bjørn Eirik Loftås er undertegnede på plass i Las Vegas for å dekke årets CES-messe, men allerede før messa er det klart at Fujifilm nå lanserer en god håndfull nye kompaktkameraer.

Mest spennende er det at Fujifilm F-serien får en ny toppmodell, og at vår ultrazoomfavoritt, HS10, nå blir avløst av HS20.

Fujifilm F550 EXR

Dette kameraet blir den nye FinePix-toppmodellen (over 300 EXR), med 15x optisk zoom (vidvinkel tilsvarende 24mm), mulighet for filmopptak i full HD-oppløsning og innebygd GPS-funksjon. Oppløsningen er ikke mindre enn 16 megapiksler, men Fujifilm er kjent for å være klasseledende med tanke på støy på høye ISO-verdier, så det blir spennende å se om den biten fortsatt er under kontroll med høy oppløsning. Sensoren er en BSI-CMOS (med bakbelysning) og gjør at følsomheten økes.

Beklageligvis lå det ingen produktbilder i pressemeldingen fra Fujifilm, så bildene i denne artikkelen er av de eksisterende modellene.

EXR-prosessoren kan også gjenkjenne kromatisk feilbrytning (som ofte ses som lilla skygger) slik at disse fjernes, og interessant er det også at brukergrensesnittet er vektorbasert, som skal gi mindre "pikselfølelse" i følge Fujifilm. Som før er det også mulig å velge mellom 3 EXR-modi; full oppløsning, halv oppløsning med mindre støy (to og to punkter slås sammen til ett), eller halv oppløsning med høyere dynamisk omfang (halvparten av punktene eksponeres lengre enn de andre). Du kan se eksempel på hvordan sistnevnte fungerer i testen av F200 EXR.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Seriefoto går også unna, og kameraet klarer 8 bilder på ett sekund i full oppløsning (opp til 8 bilder), 11 bilder pr sekund med halv oppløsning (opp til 16 bilder) eller opp til 32 bilder med samme takt om du nøyer deg med 4Mp-oppløsning.

Samleside:

Kamera

Som før finner du også noen snasne funksjoner, som muligheten for at kameraet kontinuerlig tar 8 bilder i sekundet når du holder utløserknappen halvveis nede, men kun lagrer de åtte siste bildene når du slipper den. Perfekt når du tar bilder av barn som skal hoppe på ski eller den slags.

Den innbakte GPS-funksjonen tagger bildene dine med hvor de er tatt, og kameraet har en database over 500.000 steder rundtom i verden slik at det blir lett å finne alle bildene du tok i London. Du kan også f.eks. ta bilde av bilen din der du står parkert, så kan kameraet vise deg veien tilbake der du står fire kvartaler unna og klør deg i hodet. F550 kan også logge posisjonen din hvert 10. minutt slik at du kan se på PC-en etterpå hvordan ruta forløp seg.

Trenger du ikke GPS, har F550 også en "lillebror" i F500, som er et nesten identisk kamera, men uten GPS-funksjonen. I tillegg er det bare F550 som har RAW-støtte, samt advanced anti blur technologies.

Kameraene blir tilgjengelige fra mars og koster henholdsvis 2995,- og 2795,- veiledende for F550 og F500. En tohundrelapp i forskjell altså.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Fujifilm FinePix HS20 EXR

Dette kameraet vil erstatte eksisterende HS10 (Test av HS10), og nå får også ultrazoomkameraet den anerkjente EXR-sensoren og tilhørende funksjonalitet som beskrevet over, med samme oppløsning som F550.

Optisk ser det fortsatt ut til å være det samme objektivet, med 30x zoom og vidvinkel tilsvarende 24mm, og HS20 kan gjøre videopptak i full HD-oppløsning.

Andre oppgraderinger i forhold til HS10 er at panoramafunksjonen der du bare sveiper kameraet rundt er blitt oppgradert, og kan nå lage et 360-graders panoramabilde. HS20 EXR støtter også TTL-blits, og Fujifilm lanserer også to eksterne blitser. I tillegg kan du kjøpe en fjernutløser som er kompatibel med HS20.

Også dette kameraet kommer i mars, med veiledende prislapp på 3995,-.

I samme pressemelding annonserer Fujifilm en håndfull billigere kameraer, som du kan lese mer om hos Fujifilm Norge.

Flere saker fra CES 2011