Fujifilm FinePix A303

Finepix A303 er et nytt 3-megapiksels kamera i prisklassen 3-4.000 kroner. Møtet med det lille kameraet ble i hovedsak en positiv opplevelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Fujifilm FinePix A303

Testresultat

FinePix A303

Terningkast 4

Gode bilder, kompakt, lett å bruke, fin pris

Autofokus krever mye lys, mørk LCD, ikke alltid like kjapt

image: Fujifilm FinePix A303
Her er XD-kortet, som er det minste minnekortet på markedet for digitale kameraer.
Her er XD-kortet, som er det minste minnekortet på markedet for digitale kameraer. Vis mer


3 megapiksler er ikke lenger forbeholdt de dyre og avanserte kameraer. Stadig flere produsenter kommer på banen med kompakte og flotte 3 megapiksels-kameraer til akseptable priser. For en stund siden siden presenterte vi Ricoh Caplio RR30, denne gangen er turen kommet til Fujifilm og modellen FinePix A303.

LES OGSÅ:

Funksjonalitet

Bildebrikken i A303 er på 3.24 millioner effektive punkter. Det gir bilder i oppløsning på 2.048x1.536 piksler, noe som ofte viser seg å være tilstrekkelig til utskrifter/fremkallinger opp mot A4-format. Kameraet trives godt med helautomatikken påslått, men her finnes riktig nok noen manuelle innstillinger (blant annet knyttet til hvitbalanse og eksponering) dersom du skulle ønske å eksperimentere.

Zoom-objektivet er av typen Fujinon, og yter 3x optisk. I tillegg kan kameraet forstørre inntil 3.2x digitalt.

Bildene lagres til et xD-Picture Card, en ny type minnekort fra Toshiba som måler beskjedne 20x25x1.7 mm og veier 2 gram. Et 16 MB-kort følger med, mens kortet finnes i størrelser opp til 128 MB. 256 MB-utgaver ventes på markedet rundt årsskiftet.

Det medfølgende kortet gir plass til 12 bilder i høyeste oppløsning og laveste komprimering, og 26 bilder ved normal komprimeringsnivå.

Men kameraet kan mer enn å bare ta bilder, og kan både ta opp videoklipp (Quicktime-format) uten lyd, og fungere som webkamera.

Overføring av bilder til PC er svært enkelt. Du kobler kameraet til PCen ved hjelp av den medfølgende USB-kabelen, og kameraet dukker opp som en egen stasjon i utforskeren. I Windows XP behøvde vi ikke en gang å installere drivere. Deretter er det bare å dra og slippe JPG-filene fra kameraet til f. eks Mine Bilder-mappen på harddisken. Vil du at Windows skal "se" kameraet som et webkamera, velger du dette fra menyen på kameraet.

Drivere til andre operativsystemer og enkel programvare for visning av film og video følger med på CD.

Strøm får kameraet fra to alkaliske AA-batterier (medfølger). Her får du dessverre ikke oppladbare batterier, men levetiden på AA-batteriene viste seg å være meget god, langt bedre enn på f. eks sammenlignbare Ricoh Caplio RR30.

Kameraet har dessverre ikke utgang for TV-tilkobling.

A303 drives av to stk AA-batterier. Minnekortet sitter ved siden av batteriene, bak samme luke.
A303 drives av to stk AA-batterier. Minnekortet sitter ved siden av batteriene, bak samme luke. Vis mer

Konstruksjon

I likhet med de aller fleste andre kameraer i denne klassen er kamerahuset til FinePix A303 i sølvgrå plast. Konstruksjonsmessig er det på den annen side lite å utsette på dette kameraet, det er kompakt (omtrent som Ixus-kameraene fra Canon), og designen gir et visst kvalitetstinntrykk.

image: Fujifilm FinePix A303

Vi liker godt at objektivet trekkes helt inn i huset når kameraet er avslått, og beskyttes automatisk av et aluminiumsdeksel. Dermed har kameraet en glatt overflate som glir lett ned i lomma.

Vil liker mindre at Blits-lampen sitter for nært objektivet, noe som ofte er uheldig med tanke på faren for røde blits-øyne. Dessuten synes vi at kontaktene på siden (USB og ekstern strømtilførsel) burde vært dekket av et plast/gummilokk. Skitt og støv kan fort bli vanskelig å få ut.

Kameraet sitter greit i hånden, og vi hadde ikke store problemer med å håndtere både zoom (tommel) og utløser (pekefinger) med kun én hånd på kameraet. Betjeningsorganene for øvrig er det ikke så mye utsette på; funksjonshjulet under zoom-kontrollen på baksiden gir deg rask tilgang til vanlige innstillinger (makro, selvutløser, video, avspilling og fotografering). Blitsen styres ved hjelp av en egen knapp under funksjonshjulet, noe som vi anser som en stor fordel.

image: Fujifilm FinePix A303

Du kan velge mellom optisk søker og den 1.5" store LCD-skjermen på baksiden. Kvalitetsmessig er ikke LCD-skjermen blant de beste, noe du vil merke spesielt godt i mørke omgivelser. Da blir det fort mye "liv" i søkerbildet, fargene forsvinner, og bare rødt og svart gjenstår. Dermed blir det også vanskelig å se om bildet blir skarpt. Her hjelper det selvsagt at kameraet gir fra seg to korte pip når autofokus er i posisjon.

På undersiden finner du et stativfeste i plast, med sentrert plasering..

Brukervennlighet

Oppstartstiden på FinePix A303 er på rundt 5 sekunder, med blits. Det er ikke spesielt raskt for denne typen kamera. I tillegg må du regne noen sekunder mellom hvert bilde, dersom du bruker blits.

Dessverre får autofokusen raskt problemer i dunkel belysning, en AF-lampe hadde vært på sin plass her, men hadde nok ført til at kameraet hadde blitt langt dyrere.

Helautomatikken ser for øvrig ut til å fungere tilfredsstillende under de fleste forhold, og gjør at det er enkelt å komme i gang med fotograferingen. Direkte tilgang til vanlige funksjoner - uten å måtte gå via menyen, gjør det hele ekstra brukervennlig.
Når vi først er inne på menysystemet, så er det ikke mye du har å velge mellom dersom du kjører på helautomatikk. Velger du derimot "Manual" fra menyen, får du et par ekstra skilleark som lar deg styre eksponering og hvitbalanse.

Menytekstene er ikke alltid like elegante.
Menytekstene er ikke alltid like elegante. Vis mer

Det er delte meninger om hvorvidt menyene til Fujifilm er brukervennlige, noen vil kanskje si at mange farger, store tegn og plasseringene kan virke rotete. Dette er uansett en smakssak, og vi hadde ikke noe problem med å finne fram på FinePix A303.

Bildekvalitet

Generelt ligger bildekvaliteten over gjennomsnittet i denne prisklassen. Mange av utendørsbildene vi tok ble riktig bra, men i høylys kan enkelte detaljer bli utvasket (for eksempel i snøen). Dette er derimot ikke uvanlig for en rekke kameramodeller, spesielt i de lavere prissjikt.

Fargegjengivelsen er stort sett bra, og den automatiske hvitbalansen ser ut til å gjøre en god jobb, også i vanskelige lysforhold som vinterlandskap, hvor blåstikket gjør seg gjeldene på mange kameraer.

Det er en del støy på innendørsbildene, naturlig nok mer fremtredende ved dårlig belysning.

Se testbildene, og vær med å bedømme kvaliteten selv.

Konklusjon

FinePix A303 var et riktig morsomt kamera å bruke. Det er lite og lett, brukervennlig, og tar bra bilder - alle disse egenskapene vil mange sette pris på.

På minussiden setter vi litt lang oppstartstid, problemer med autofokus i dunkel belysning, og en middelmådig LCD-skjerm.

Vi har sett kameraet i flere butikker, og prisen har variert fra rundt 3.100 til 3.500 kroner. Sett ut fra dagens prisnivå på digitale kameraer mener vi at det er god valuta for pengene.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!