Fujifilm FinePix 6900 Zoom

Fujifilm FinePix 6900 Zoom plasserer seg i et segment av markedet der det er få konkurrenter. Speilrefleksdesign, 6x zoom og 3+6 megapixels er ikke hverdagskost blant digitale kameraer.

Fujifilm FinePix 6900 Zoom
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Fujifilm FinePix 6900 Zoom

De nærmeste konkurrentene til dette kameraet er forgjengeren, FinePix 4900 Zoom pluss Minolta DiMAGE 5 og 7.

LES OGSÅ:

Konstruksjon

Til tross for 6x zoom og SLR-design er FinePix 6900 Zoom overraskende lite og lett. Brukerkomforten er eksemplarisk, men formen appellerer naturlig nok ikke til dem som søker etter et kamera de kan putte i lommen.

Designet antyder at kameraet er et speilrefleks, men søkeren er i stedet en elektronisk mini-LCD med et okular. Funksjonen er likevel som et speilrefleks, dvs at søkerbildet er formidlet gjennom objektivet. Normalt er elektroniske søkere kornete og derfor vanskelig å bruke for å stille skarpt. Det har Fujifilm løst ved å forstørre et utsnitt av søkerbildet ved manuell fokusering. Dessuten kan du midlertidig koble inn autofokusen og låse avstanden.

Dessverre viser både søkeren og LCD-skjermen et bildeutsnitt som er en smule beskåret i forhold til det som blir lagret.

Betjeningsorganene er intuitivt og ergonomisk godt plassert og jeg fant ingen alvorlige konstruksjonsfeil. Den alvorligste er stativfestet, som burde vært plassert midt under kameraet, ikke ute på kanten. Jeg vil derimot rose dekslene over kortspalten og kontaktene, som virker robuste og solide.

Egenskaper

På FinePix 6900 Zoom finner du stort sett alle de funksjonen du kan ønske deg i et digitalt kamera. Det har alle muligheter for manuelle innstillinger, det kan ta videoopptak, dog uten lyd, og det har serieopptak med hele 5 b/s. Et skår i gleden er at du ikke kan bruke FinePix 6900 Zoom som webkamera, slik du kan med FinePix 6800 Zoom. Jeg kunne også tenkt meg den samme løsningen med dokkingstasjon som 6800.

Den nedsenkede blitzen løfter seg høyt og reduserer dermed risikoen for røde blitzøyne, den er kraftig, har god spredning og eksponerer meget bra. I tillegg kan du korrigere blitzeksponeringen. Pluss gir jeg også for blitzskoen, men jeg hadde gjerne sett at kameraet også hadde hatt kontakt for kabelsynkronisering.

Ved visning kan du få et histogram som viser eksponeringen. Histogrammet burde vært større og gjerne implementert i opptaksfunksjonen også. Det oppladbare batteriet virker spinkelt for et såpass stort kamera, men det har overraskende god kapasitet og kameraet har lavt strømforbruk, så kapasiteten blir tross alt ganske tilfredsstillende.

Optikk

Hele 6x optisk zoom er imponerende og jeg gleder meg over at Fujifilm likevel har sikret en akseptabel vidvinkel på 35 mm. Lysstyrken er også meget bra, spesielt på tele (F2,8-3,1) og likevel oppviser objektivet akseptabel fortegning og god skarphet på alle brennvidder. Selv ved næropptak klarer objektivet seg meget bra, selv om 10 cm nærgrense ikke akkurat kan kalles makro.

Jeg ble også gledelig overrasket over objektivets gode korrigering av kromatisk feilbrytning. Ved manuell fokus styres fokusen av en tradisjonell, brukervennlig fokusring på objektivet og du kan i tillegg bruke autofokusen for å finne fokus. I svakt lys må autofokusen dog melde pass, fordi kameraet mangler AF-lampe som hjelp.

Bildekvalitet

FinePix 6900 Zoom har fått en bedre brikke en forgjengeren. Det har gitt resultater. Støyen er redusert betraktelig, selv om det fortsatt forekommer punktvis støy ved lange lukkertider. Ved samtlige testede forhold mestret lysmåleren omstendighetene meget bra, med balansert eksponering som sikret detaljer både i lyse og mørke områder.

I likhet med tidligere versjoner av Super CCD, er fargegjengivelsen naturtro og dempet. Noen ville sikkert foretrukket litt mer saft i fargene og det er merkelig at fargemetning ikke er blant opsjonen i menyene. Derimot finnes en mulighet for økt eller redusert skarphet og jeg fortrakk bløt skarphet fordi jeg fant at selv normalinnstillingen ble unaturlig skarp.

Fujifilm bruker TIFF for ukomprimert kvalitet. Temaet ble diskutert hos Fujifilm i Japan, og jeg fikk et inntrykk av at de nok vil vurdere RAW i framtiden, etter anbefaling fra flere av mine kolleger. Utvalget av oppløsning og kvalitet er noe redusert i forhold til enkelte konkurrenter, men jeg synes Fujifilm har gjort et fornuftig utvalg.

Brukervennlighet

Som sagt ovenfor, er FinePix 6900 Zoom et særdeles brukervennlig kamera, spesielt for folk som har erfaring med speilreflekser. Utformingen av menyene er faktisk det eneste jeg ikke har særlig sans for i denne sammenheng. De er enkle, men har for små symboler. Derimot synes jeg det er positivt at de ligger innspeilet i søkerbildet.

Kameraet har en form som ikke vil tiltale den typiske familiefotograf, men kameraet ligger godt i hånden, det har fin ergonomi og har betjeningsorganene innen rekkevidde uten akrobatiske fingerferdigheter. Om jeg skal være veldig pirkete, misliker jeg plasseringen av knappene for makro og blitz fordi de minner meg om zoomknapper.

Den elektroniske søkeren har ikke optimal kvalitet og den viser et utsnitt som er mindre enn det fotograferte. Samtidig er det positivt med de snedige finessene ved manuell fokusering som tross alt gjør søkeren brukervennlig.

Utstyrspakke

Batteriet er oppladbart og den vedlagte laderen er både en lader og et nettadapter. Det er bra. Siden største bildefil er på 17,7 MB (6 Mpix TIFF) er det litt gjerrig av Fujifilm å vedlegge et 16 MB minnekort.

Ellers er utstyrspakken alminnelig bra, der du får med det du trenger for å komme i gang. Programmene som følger med er allsidige og enkle i bruk. Både installasjon og betjening av programmene vil neppe by på problemer for noen.

Valuta for pengene

Fujifilm Norge antyder 14.000 kroner for FinePix 6900 Zoom. Selv om kameraet har mange egenskaper og gode ytelser, er prisen noe i overkant av hva jeg ville gitt.

På den annen side er konkurransen lik null for denne kameratypen, og de eneste reelle konkurrentene koster mer, så derfor blir karakteren likevel bra når det gjelder "valuta for pengene".

Helhetsvurdering

Oppgraderingen fra 4900 har vært meget vellykket, ikke minst er den nye generasjonen av Super CCD et betydelig framskritt, der mindre støy er den mest fremtredende forbedringen. Ellers hilser jeg velkommen de to posisjonene for låsbar manuell måling av hvitbalansen.

Speilrefleksfotografer vil føle seg hjemme på en FinePix 6900 Zoom, men formen krever mye plass i reisevesken, så noe utpreget familiekamera er det ikke. Kameraet har allsidige funksjoner og leverer bilder av meget høy kvalitet. Særlig fargene er eksemplariske.

Noen få mangler og enkelte svakheter til tross, er FinePix 6900 Zoom et kamera jeg varmt kan anbefale, om det er denne typen kamera du har mest lyst på.

Les mer om dette kameraet og se bilder tatt med det hos DigIT AS

(Testen er utført for DinSide Data av Kai Thon)