Fujifilm FinePix 6800Zoom

At Fujifilm FinePix 6800 Zoom har en utforming som gjør den enkel å betjene, har stor betydning for min vurdering. At den er elegant å se på, er naturligvis også et pluss, men at designet kommer fra F. A. Porsche, er for meg temmelig likegyldig.

Fujifilm FinePix 6800Zoom
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Fujifilm FinePix 6800Zoom har en lekker og kompakt utforming
Fujifilm FinePix 6800Zoom har en lekker og kompakt utforming Vis mer

FinePix 6800 Zoom er ikke ulik tidligere modeller fra Fujifilm. Hele x700-serien, som 1700, 2700, 4700 osv, var bygd på samme grunnkonsept. Med FinePix 6800 Zoom har Fujifilm forfinet designet og layouten til det bedre, slik at det er blitt enklere å betjene med færre unyttige gimmicks.

LES OGSÅ:

God utforming

Fujifilm har valgt en vertikal kameradesign, i motsetning til andre, som hovedsakelig bruker en tradisjonell kameraform. Jeg synes løsningen er god, selv om det blir vanskeligere å holde kameraet rett under opptak. Formen gir derimot god plass til knapper, spaker og ratt på baksiden, som underletter betjeningen av kameraet. Øverst er det et hovedratt med posisjoner for serieopptak, manuelt opptak og auto, samt SP (Scene Positon) for ferdigsydde motivrelaterte programmer, video og lydopptak.

Strømbryteren har en spak for opptak og avspilling. Den er eksemplarisk, både i utforming og bruk. Ellers er det knapper for blitz, skjermvisning, meny/OK og en angreknapp (Back). Et rundt LCD-panel angir funksjonene til de fire navigasjonsknappene rundt. Under vanlig opptak styrer de zoomen, blitzfunksjonen og makro. Dessverre må du inn i menyen og bla tre trinn før du kan endre oppløsning og kvalitet. Åtte kombinasjoner av oppløsning og komprimering er mulig. Derimot finnes ingen mulighet for ukomprimerte bilder i TIFF eller RAW format. En nyttig detalj er muligheten til å zoome inn i bildet etter opptak for å sjekke skarpheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FinePix 6800 Zoom leveres med en smart dokkingstasjon for enkel nedlasting av bilder. Både den og kameraet er tilpasset USB grensesnitt for PC og Mac. Stasjonen fungerer også som lader og nettadapter. Litium-ion-batteriet er det samme som på tidligere modeller, men min erfaring er at strømforbruket på 6800 er lavere enn før, slik at batterikapasiteten er større. Kameraet leveres med et 16MB kort av typen SmartMedia, som gir plass til mellom 6 og 163 bilder.

Minimale kompromisser

Objektivet er en 3x optisk zoom (8,3-24,9 mm f/2,8-4,5), som tilsvarer 36-108 mm på et vanlig 35 mm kamera. Med unntak av 36 mm vidvinkel, som i visse tilfeller er litt snau, vil zoomen dekke de fleste behov. Det er ikke mulig å utvide brennviddene med forsatser, men en digital zoom gir inntil 4,4x kraftigere tele, men med refusert bildekvalitet som resultat. Nærgrensen er 80 cm i normal posisjon og 20 cm i makro.

Fujifilm har utviklet et eksepsjonelt kompakt objektiv, med minimale kompromisser på den optiske kvaliteten. Noe tønnefortegning på største vidvinkel, men ikke mer enn på mange andre kameraer. Skarpheten er upåklagelig, selv om det er noe mer uskarpt i hjørnene enn på de beste. Ved vanlige motiver har det i praksis ingen betydning. Litt vignettering er det også, dvs mørkere hjørner, men ikke mer enn normalt.

6 millioner bildepunkter

Bildebrikken i 6800 er den nye generasjonen Super CCD, med 3,3 megapixels, som ved hjelp av Fujifilms unike signalbehandling interpoleres til 6 millioner punkter (2832 x 2128). Du kan naturligvis oppnå samme oppløsning ved å interpolere i Photoshop eller lignende avanserte programmer for bildebehandling, og dermed legge beslag på mindre plass på minnekortet. Fujifilms løsning gir deg imidlertid tilnærmet samme resultat uten bildebehandling, for øyeblikkelige utskrifter på bortimot A3-format på en vanlig blekkskriver.

Følsomheten for den nye brikken er senket fra ISO 200-800 (FinePix 4700) til ISO 100-400. Det har gitt mindre støy og renere farger. Den automatiske hvitbalansen ga for varme toner i min halogen studiobelysning, som ventet. Seks manuelle valg er mulig, men det er ikke mulig å låse en manuelt målt hvitbalanse. Eksponeringen kan heller ikke styres manuelt, men 1,5EV kompensasjon er mulig.

Uhyre raskt

Moderne digitale kameraer har raskere oppstart, de reagerer raskere på utløseren og de lagrer bildene raskere, for å gjøre kameraet klart til nytt opptak. 6800’n er et utmerket eksempel på det. Du kan for eksempel ta inntil fem bilder i serie med 3,3 bilder i sekundet, uansett oppløsning. Oppstart fra du slår kameraet på, til det er klart, tar drøyt 3,5 sekund, mens det tar om lag 1,5 sekund fra du trykker på utløseren til bildet tas. Alt dette hører til markedets raskeste.

Å aktivere kameraet for avspilling tar ca. 2,5 sekund. FinePix 6800 Zoom har dessuten mulighet for videoopptak i QuickTime Motion JPEG format med 10 bilder i sekundet og 320x240 punkters oppløsning. Lydopptak er også mulig, inntil 160 sekunders varighet. Du kan, med andre ord, bruke kameraet som diktafon.

Konklusjon

Komfort og betjening er meget tilfredsstillende. God plass til knapper og andre betjeningsorganer, enkel og logisk layout, men med menyer som til tider er for omstendelige å bla gjennom. Et positivt trekk er at kameraet er raskt, både ved oppstart og i bruk. Prisen er ikke akkurat lav, men utstyr, finesser, egenskaper og tilbehør betraktet, er den heller ikke urimelig høy. Dokkingstasjon og 16MB minnekort trekker i positiv retning.

Foruten enkel betjening er det også mange andre sider ved 6800’n jeg liker godt. Høy oppløsning, 3x optisk zoom, gode fotografiske egenskaper, allsidighet og snedige finesser overskygger de negative detaljene med god margin.

Les mer om dette kameraet og se bilder tatt med det hos DigIT AS

(Testen er utarbeidet av Kai Thon i DigIT AS for DinSide Data)