Fujifilm FinePix 2800 Zoom

Dette kameraet minner om et speilreflekskamera i miniformat, og har egenskaper ingen andre 2 megapixels kamera kan vise maken til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Fujifilm FinePix 2800 Zoom
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
image: Fujifilm FinePix 2800 Zoom

Formen på kameraet er tilsiktet. Funksjonen blir nemlig også som er speilrefleks fordi du ser gjennom objektivet når du ser i søkeren. Riktignok ikke på tradisjonelt vis, men ved hjelp av en elektronisk mikro-LCD i søkeren.

LES OGSÅ:

Søkeren gir et bildeutsnitt som er en smule mindre enn det fotograferte bildet, mens LCD-skjermen gir et noe mer nøyaktig utsnitt. Formen er klumpete og kan knapt kalles elegant, men den er praktisk og kameraet er mindre enn man skulle tro. Enklere betjening er knapt å oppdrive og de få betjeningsorganene er ergonomisk godt plassert.

Skjermen mangler antireflekterende belegg, men det oppveies ved at du kan se i den elektroniske søkeren i stedet. Enkelte detaljer virker litt billige, slik som dekslet over kortspalten og stativfestet i plast, men alt i alt gir kameraet et tillitsvekkende helhetsinntrykk.

Egenskaper

De manuelle mulighetene er ikke kameraets sterke side. Her er alt automatisert, med unntak av de to viktigste funksjonene, eksponering og hvitbalanse. De kan stilles manuelt. Likevel har modellen fått finesser som slett ikke er vanlige i denne prisklassen. Du kan gjøre videoopptak med lyd, du kan gjøre rene lydopptak som en diktafon og du kan bruke kameraet som webkamera for videokonferanser o.l. Og, ikke nok med det, du kan også ta seriebilder med 2 bilder i sekundet.

Den innebygde blitzen er relativt kraftig og har akseptabel lysspredning. Jeg vil også rose den vedlagte programpakken og 16 MB minnekort på kjøpet, men jeg er sterkt kritisk til at Fujifilm ikke har tatt seg råd til å inkludere oppladbare batterier og lader.

Optikk

Med 6x optisk zoom og lysstyrke 2,8-3,0 hadde jeg ikke altfor høye forventninger til de optiske ytelsene. Jeg ble positivt overrasket. Selv på full vidvinkel, som tilsvarer 38 mm på et vanlig kamera, var fortegningen moderat og skarpheten høyst akseptabel.

Næropptakene imponerte kanskje ikke, til tross for relativt god nærgrense på 10 cm. Skarpheten var god i sentrum, men i kantene var det noe mer uskarpt.

Objektivet er eksepsjonelt godt korrigert for kromatisk feilbrytning og autofokusen oppførte seg meget bra både hva hastighet og nøyaktighet angår. Den måtte imidlertid melde pass i svakt lys fordi kameraet mangler assisterende AF-lampe.

Bildekvalitet

For 2 megapixels oppløsning må jeg bare si at FinePix 2800 Zoom imponerer. Med unntak av noe bildestøy i store flater, ligger bildekvaliteten på et meget høyt nivå. Eksponeringen sviktet bare i ekstreme motlystilfeller, den automatiske hvitbalansen mestret de fleste belysninger, fargegjengivelsen var naturtro og tett opptil det perfekte, fargemetningen av balansert og skarpheten fremragende.

Blitzbildene hadde en tendens til å gi høyere fargemetning og et varmt skjær, men det er ganske sikkert tilsiktet, for å tilfredsstille folk flest.

Brukervennlighet

Brukervennligheten er en av kameraets virkelige styrker. Den er perfekt. Helautomatiske funksjoner som virker, knapper og øvrige betjeningsorganer innefor rekkevidde og uten kompliserende valg og menyer som selv den mest innbarkede amatør vil forstå. Det er FinePix 2800 Zoom i et nøtteskall.

Søkeren har en plassering som hindrer at nesen kommer i konflikt med LCD-skjermen og søkerbilde stemmer relativt godt overens med det bildet som blir registrert på bildebrikken.

Utstyrspakke

Oppladbare batterier og lader er ikke inkludert i prisen. Synd og skam. Det betyr nemlig at du må bla opp ekstra hundrelapper før du kan si deg tilfreds med kameraet.

Minnekortet som følger med, er på 16 MB. Ikke så verst for et rimelig 2 megapixels kamera.

Ellers gledet det meg å konstatere at Adobe PhotoDeluxe er inkludert på den vedlagte CD-en, sammen med VideoImpression for videoredigering. Slett ikke dårlig!

Valuta for pengene

For å gi en reell vurdering av prisen, har jeg valgt å konsentrere meg om importørens veiledende utsalgspris. 6.000 kroner er prisantydningen fra Fujifilm Norge. Jeg plusser på 400 kroner for oppladbare batterier og lader og finner at kameraet likevel ligger gunstig an, alt tatt i betraktning.

Konklusjon

Høy bildekvalitet, gode egenskaper, tillitsvekkende konstruksjon og gunstig pris bør være nok til en plass på pallen. Blant kameraene i klassen for 2 megapixels er det ingen konkurrenter i dette prisleiet som i øyeblikket kan oppvise noe som overgår Fujifilm FinePix 2800 Zoom.

Hvis du klarer deg med 2 megapixels oppløsning, foretrekker at kameraet ordner alle innstillinger, synes 6x zoom er kult, faller for designet, liker den elektroniske søkeren og samtidig har sans for video med lyd og webkamera-funksjonen, ja da er det ikke mer å snakke om. Da skal du ha Fujifilm FinePix 2800 Zoom.

Les mer om dette kameraet og se bilder tatt med det hos Digit.no

(Testen er utarbeidet av Kai Thon for DinSide Data)

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!