FujiFilm 4700 Zoom

Fujis nyeste digitalkamera er merket både med 4,3 megapiksler og 2,4 megapiksler. I tillegg står det Super CCD på kameraet. Her er det altså tydelig at Fuji har gjort teknologiske nyvinninger, og vi har testet kvaliteten.

FinePix 4700 har et lekkert og kompakt design. Foto: tk
FinePix 4700 har et lekkert og kompakt design. Foto: tk Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.
Kameraet styres av en litt kryptisk miks av menyer og trykknapper. Foto: tk
Kameraet styres av en litt kryptisk miks av menyer og trykknapper. Foto: tk Vis mer

Designet på kamerahuset er av samme type som tidligere Fuji-modeller, hvor selve kameraet står på høykant, og hvor utformingen er gjort så kompakt som overhodet mulig. Mange vil sikkert være enig i at dette er ganske lekkert.

LES OGSÅ:

Super CCD og 4,3 megapiksler?

For en tid tilbake dukket det opp en rekke pressemeldinger fra Fuji hvor det ble annonsert at selve formen på CCD-brikken har gjennomgått en vesentlig oppgradering. Nyvinningen har fått navnet Super CCD, og forskjellen er utformingen av de lysfølsomme punktene. Vanligvis er disse punktene kvadratiske i et rutemønster, mens Super CCD har lysfølsomme punkter plassert omtrent som i en bikube, altså i en slags diamantformasjon hvor hvert enkelt punkt på brikken er åttekantet.

Dette innebærer at bildene som tas med kameraet må bearbeides tilbake til det vanlige rutemønsteret som utgjør alle digitale bilder, og den løsningen som er valgt øker også antallet bildepunkter. Dette kalles å interpolere (øke antallet bildepunkter med programvare), og på FinePix 4700 økes antallet bildepunkter fra 2,4 mill. (som kameraet registerer optisk) til 4,3 mill. etter interpolering. Dette gir en effektiv oppløsning på 2.400 x 1.800 bildepunkter. Imponerende, men holder kvaliteten mål?

Varierende kvalitet

Ideen med Super CCD er kanskje god, men når vi tester kameraet i praksis, blir vi litt skuffet. Et vesentlig problem med mange digitale kameraer er bildestøy, og vår erfaring med Super CCD er at denne brikken støyer ganske mye. Skarpheten beholdes riktignok selv om oppløsningen økes i kameraet, men viktige detaljer som ansikter o.l. har en tendens til å bli for dårlige. også store flater med samme farge støyer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På den annen side produserer kameraet svært mange bildepunkter (2400 x 1800 punkter), og dette jevner ut bildet fordi punktene blir tettere. Vi forsøkte å skrive ut et bilde (seilebildet som er gjengitt på denne siden) på den splitter nye Epson Stylus Photo 2000P-skriveren vi tester nå. Formatet var 18 x 20 cm, og utrolig nok ble bildet svært bra, selv om bildet vitterlig har ganske mye støy. Så hva er da konklusjonen? Du vil ikke kunne gjøre utsnitt på samme måte som med kameraer som har "ekte" høy oppløsning. Det er fordi de enkelte delene (og dermed støyen) da vil tre tydelig frem.

Støyen oppstår typisk i vanskelige lyssituasjoner som motlys og situasjoner med lite lys (mørke rom o.l.). Dette er også vanlig på mange andre digitale kameraer, men 4700 støyer altså mer enn konkurrentene.

En annen faktor som også påvirker karakteren på bildekvalitet, er at bildene av vårt studio-oppsett får et litt skjemmende fargestikk. Dette er riktignok lett å ordne i et bildeprogram, men ikke spesielt fristende å gyve løs på hvis du kommer tilbake fra ferie med 50 bilder du vil skrive ut. Fargebalansen ute er svært god, og trenger som oftest ikke justeringer i det hele tatt.

Kryptisk men effektivt

Vi er ikke spesielt imponert over brukervennligheten. Kameraet styres med noen kryptiske symboler og trykknapper, og det er ikke spesielt logisk hva du skal gjøre.

Men har du først kommet inn i det, er det likevel effektivt, og nettopp dét holder for mange. Men vær forberedt på å tilbringe litt tid med håndboken.

Kjapt og greit

FinePix 4700 er et kjapt kamera, det er det ingen tvil om. Både oppstart, fokus og lagring er over middels kjapp, og spesielt lagringen til minnekortet er bra. Plusspoeng for dette.

Passelig antall justeringsmuligheter?

I motsetning til mange av de andre digitale kameraene som lanseres nå, har FinePix 4700 bare et begrenset antall justeringsmuligheter når det gjelder tradisjonelle innstillinger som blender og lukker. Men det er mulig å justere eksponeringen +/- 2 EV, og det er også mulig å justere følsomheten (fra 200 til 800). Sistnevnte gir imidlertid enda mer støy, og er ikke brukbar.

En egenskap som virkelig er praktisk, er muligheten for å justere styrken på blitzen. Det er praktisk f.eks. ved nærfotografering. Det er også mulig å sette hvitbalansen manuelt, men dette hjalp ikke mot rødstikket da vi testet kameraet i vårt fotostudio.

Alt i alt er disse justeringsmulighetene helt OK for deg som er på jakt etter det mest essensielle, men som ikke skal gjøre alt for mange justeringer. Nivået er cirka det samme som Canon S20, og det holder for svært mange av oss. Er du på jakt etter svært mange justeringsmuligheter, er det Nikon 990 eller Olympus C-3030 som er alternativene.

Bildene lagres på et SmartMedia minnekort, og du får med 16 MB. Dette blir litt for knapt, spesielt siden bildefilene kjøres opp til 4,3 mill. bildepunkter. Kameraet bruker bare 2 batterier. Det følger med lader og oppladbare batterier i esken, som selvsagt er midt i blinken.

Programvare

Kameraet leveres med et moderat utvalg programvare. Du får med Adobe PhotoDeluxe 3 for bilderedigering, Exif-Viewer for å se bilder og DP-Editor for å lage indeks-utskrifter. Begge de to sistnevnte er laget av FujiFilm selv. PhotoDeluxe er en fin pakke for å redigere bilder, men de to andre er tynne saker.

Driveren som installeres for USB-tilkoblingen er derimot svært bra. Den etablerer koblingen til kameraet som en ekstra disk med en egen bokstav på samme måte som A:\ og C:\, slik at du kan kopiere bildene dit du vil. Når du napper kabelen ut av kameraet, forsvinner bokstaven i Windows Utforsker.

Konklusjon

FujiFilm FinePix 4700 er et svært kompakt og lekkert kamera. Det er raskt, og det er også effektivt å bruke, om enn ikke helt enkelt i starten. Men vi har likevel problemer med å anbefale dette kameraet. Bildekvaliteten er ikke direkte dårlig, men vi holder en knapp på optisk oppløsning på bildebrikken. Noe går uansett tapt når programvare skal legge til det som ikke er registert i virkeligheten.