Fuji MX-2700

Fuji var aller først ute med et kamera med over 2 mill. bildepunkter, og Fuji MX-2700 har til alt overmål 2,3 mill. punkter. Kameraet har et svært tiltalende design, og vil garantert imponere.

 Foto: Torvald Kvamme
Foto: Torvald Kvamme Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.
 Foto: Torvald Kvamme
Foto: Torvald Kvamme Vis mer

Fuji MX-2700 har en litt annerledes fasong enn det vi er vant til. Kameraet er på høykant, og det fungerer utmerket både når det gjelder det estetiske og rent funksjonelt.

LES OGSÅ:

MX-2700 har også litt høyere oppløsning enn det som er vanlig på kameraene som selges akkurat nå. CCD-brikken registrerer 2,3 mill. punkter brutto, som blir til en oppløsning på 1800 x 1200 når de overføres til PCen.

For høy fargemetning

Du må forberede deg på å etterbehandle bildene en del hvis du velger dette kameraet. Svært mange av bildene får et rødstikk, og fargene er også litt for intense (sjekk bildene vi har tatt). Det er mulig å justere hvitbalansen manuelt på kameraet, men vi fikk ikke bedre resultat med dette.

Disse problemene er spesielt tydelige på bildene vi har tatt inne, mens utebildene blir betydelig bedre. Vi ser også her antydninger til en overvekt av rødt, men ikke så fremtredende som på innebildene.

Noe av dette er en smaksak. Vi er med andre ord ikke enige med ingeniørene i Fujifilm som har satt opp kameraet med denne typen fargehåndtering. Synes du kameraet likevel virker fristende på grunn av de andre egenskapene, så bør du ta en del bilder i butikken og dømme selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkel betjening

Kameraet styres med trykknapper på kamerahuset for makro og blitz, og en skjermmeny på LCD-skjermen for de øvrige valgene. Designet på betjeningen er enkel og funksjonell. Det eneste vi ikke er helt komfortable med, er at hjulet som brukes til å velge hovedmodus har litt for liten motstand slik at det er lett å dreie ved et uhell. Men dette er en vanesak.

Adapter med på kjøpet

Sammenlignet med Epson PhotoPC 800 og Olympus Camedia C-21, er MX-2700 litt tregere når bildene lagres. Kameraet har tydeligvis ikke noe bufferminne, og det betyr at du må vente ca. 7 sekunder før bildet er lagret (beste oppløsning). Dette er ikke lenger en vanlig løsning, og konkurrentene Epson og Olympus har fått ventetiden ned til få sekunder. Selve opptaket er raskt nok.

Bildene lagres på et SmartMedia minnekort, og du får med 8 MB. I tillegg følger det med et minnekortadapter for diskettstasjon, som gir enklere overføring til PC. Dette adapteret er litt tregere enn USB og andre adaptere, men er til gjengjeld svært fleksibelt og kan brukes på alle PCer som har Windows 9X og en diskettstasjon.

Batteriløsningen er helt glimrende på dette kameraet. I stedet for de vanlige AA-lommelyktbatteriene, finner du et litium ion-batteri som lades enkelt ved å plugge hele kameraet i en strømforsyning som følger med. Dette er en god og enkel løsning, som absolutt er å foretrekke fremfor oppladbare lommelyktbatterier.

Kameraet har ikke allverdens justeringsmuligheter, men basissettet med blitz-kontroll og eksponeringskontroll er på plass. Blitz-kontrollen er også bedre enn på andre kameraer fordi du kan regulere styrken (to trinn for kraftigere blitz, og ett trinn for svakere).

Middels programvare

I esken finner du et svært sparsommelig utvalg programmer, men du vil finne basisprogrammer for overføring via kabel og et program for enkel redigering. Dette synes vi er for tynt, og du må minst ha et program av typen Microsoft Picture It! 2000, som er en svært god pakke for digitale fotografer.

Konklusjon

Selv om designet er pent, og både batteriløsningen og minnekortadapteret trekker opp, kan vi ikke anbefale dette kameraet. Først og fremst fordi fargekvaliteten er for ujevn, men også fordi kameraet har litt tregere lagring enn de argeste konkurrentene med samme pris og samme utrustning ellers. Både Epson PhotoPC 800 og Olympus C-21 er bedre kjøp.