Fuji DX 5

Fuji DX 5 er et kompakt lommekamera som bare veier 160 gram. Kameraet har 640x480 punkters oppløsning og tar forholdsvis gode bilder i denne klassen. Vi er derimot ikke fornøyd med søkeren, og vi savner en LCD-skjerm som kan vise bildene på kameraet.

 Foto: Torvald Kvamme
Foto: Torvald Kvamme Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


LES OGSÅ:

Gjemt kvalitet

Når vi tok bilder ute, har DX-5 en tendens til å gi bilder med et litt matt preg, og ofte også med et blåstikk. Men dette kameraets problemer er typisk av en slik art at de er enkle å korrigere i et bildeprogram. Etter at bildene er korrigert, ligger kvaliteten over gjennomsnittet for denne typen kameraer. Potensielle kjøpere bør absolutt være oppmerksom på dette.

I likhet med mange av de enklere digitale kameraene vi har testet, ble vårt innemotiv litt for krevende for dette kameraet. Bildene ble i flere tilfeller undereksponerte, eller de har et rødstikk. Dette er ikke enkelt å rette, fordi de enkelte bildepunktene gjerne er ødelagt av undereksponeringen. Bildet som er gjengitt i denne artikkelen er det beste vi klarte å få til, og når først eksponeringen blir riktig er vi stort sett fornøyd med kvaliteten både på farger og detaljer.

Få finesser

Dette er et enkelt kamera hvor Fuji tydelig har prioritert en lav pris fremfor mange tekniske finesser. Men viktige egenskaper som blitz og utskiftbart minnekort gjør at det holder såvidt likevel.

Kameraet har et objektiv med 5,7 mm brennvidde (tilsvarende 38 mm på 35-mm-kamera) og fast fokus. Søkeren er optisk, men gir dårlig kontroll over utsnittet. Dette er et problem også fordi den lave oppløsningen gjør det enda viktigere å finne det riktige utsnittet. Du har ganske enkelt ikke nok bildepunkter til å sikre deg med å gå lengre fra motivet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et definitivt pluss for dette kameraet er at bildene lagres på et utskiftbart SmartMedia minnekort. På et 2 MB kort gir dette fra 22 til 30 bilder, avhengig av valgt kvalitet. Bildene overføres til PCen enten via seriell-kabel, eller du kan kjøpe et adapter som settes i et PC-kort spor. Overføringen med kabel har en maksimal hastighet på 38 000 bits/sek. som er for langsomt (til sammenligning har Olympus en maks hastighet på 230 000 bits/sek.). LCD-skjermen er kun tekstbasert, og brukes til å kontrollere kameraet på forskjellige måter.

Programvare

Det eneste programmet som følger med pakken er et overføringsprogram. I tillegg til overføringsfunksjonene, finnes det helt enkel fargekorrigering, men denne funksjonen mangler autoinnstilling, som er en vesentlig mangel. Når programmet i tillegg mangler angrefunksjon, blir det bare brukbart til å overføre bilder, ingenting annet.