Fryser i oppstart

Hei,

Har et stort problem med maskinen min: Den fryser og stopper helt opp allerede
før den har startet, under "Windows starting up". Ingenting som fungerer da.
Skjedde første gang da jeg skulle høre musikk via ekstern harddisk, skrudde av
og etter dette har den frøset før start. Lurer på om maskinen kan ha blitt for
full for at den i det hele tatt kan starte.

Hilsen Lise

Datadoktoren svarer

Hei,

Som vanlig er det et utall grunner til at maskinen din ikke starter som den skal, men ingen av dem er at disken er for full. Selv om disken er stappfull, skal Windows kunne starte opp og gi deg mulighet til å slette filene dine.

Mange problemer med oppstart kan løses ved å starte opp maskinen i sikker modus. Dette gjør du ved å holde inne CTRL eller F8-tasten mens den starter opp (før du får opp Windows-bildet!), og velger sikker modus eller "Safe mode" fra listen over oppstartsalternativer.

Hvis du bruker Windows XP skal du da få muligheten til å gå ett "hakk" tilbake i tid via systemgjenopprettingen, eller "System restore." Dette er en kjekk liten egenskap som lagrer oppsettet til maskinen hver gang du installerer noe nytt - og kan være redningen til mange.

Dersom dette ikke går, kan det hende at selve Windows-installasjonen din er ødelagt. Det eneste alternativet blir i så fall å forsøke å reparere eller å installere på nytt - og begge deler krever at du starter opp fra installasjons-CDen din.

Hvis dette heller ikke går, har du antakelig et maskinvareproblem. Da må du rett og slett ta ut og inn maskinvare komponentene en etter en inntil du finner synderen. Det beste er alltid å begynne med å se om det kan være en av minnebrikkene (ta ut den ene og start maskinen på nytt, og bytt til den andre og så videre). Skulle ikke det heller fungere, er det nok på tide å ringe en - eller å levere PCen til reparasjon.

Lykke til!

Hilsen

Datadoktoren

[Ugjyldig objekt (debatt)]


Les alle spørsmål og svar