FrontPage Express 2.02

FrontPage er et av de mest brukte programmene for å lage HTML-dokumenter. Express-varianten er svært forenklet, men er til gjengjeld gratis. I denne testen sammenlikner vi Composer fra Netscape med Express versjon 2.02. Begge programmene er gratis, og følger med hver sin nettleser.

Høyre musetast brukes mye i Express. Med denne vil du alltid ha mange redigeringsmuligheter tilgjengelig.
Høyre musetast brukes mye i Express. Med denne vil du alltid ha mange redigeringsmuligheter tilgjengelig. Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Du har kanskje ikke oppdaget det, men Express er trolig allerede installert på din egen PC. Det følger automatisk med alle fullversjoner av Microsoft Internet Explorer, og leveres nå også sammen med Windows 98.

LES OGSÅ:

Brukergrensesnitt

Express er et program som baserer seg på at du arbeider i et WYSIWYG-vindu (What-You-See-Is-What-You-Get, som er engelsk for "det du ser er det du får"). Express har i brukervennlighetens navn valgt ikke å presentere deg for et arbeidsvindu som er 100% likt det endelige resultatet. Det legges derfor inn hjelpelinjer som viser hvordan tabeller og felter er definert.

Innlegging av informasjon som lenker og bilder er forholdsvis enkelt. Tekst skrives direkte inn på siden, eller legges inn i tabeller. Express er kanskje ikke fullt så intuitiv som Composer, men er fortsatt meget enkel å bruke.

Skulle du ønske å finne på noe spennende, må du over i teksteditoren som følger med Express. På samme måte som teksteditoren til Composer, er ikke denne spesielt avansert, og vil være lite aktuell å bruke for andre enn de som kjenner HTML godt.

Kodene som lages av Express var riktige, og dessuten lette å lese. Så fremt du ikke benytter de mest avanserte mulighetene, er det ikke noe problem å arbeide videre i en annen HTML-editor med et dokument laget av Express.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svak tabellfunksjon

Express er et greit program for å lage helt enkle tabeller. Koden som lages er meget presis, og du kan være sikker på at resultatet blir likt på alle aktuelle nettlesere.

Express gir ingen mulighet til å manipulere tabeller, og det er en stor svakhet. Vi snakker her om den klart dårligste løsningen av alle HTML-editorene vi har testet så langt.

I Composer finnes det en fremragende løsning for å lage tabeller av lister med informasjon. Dette mangler Express, og opplevde til og med at informasjon ble slettet i et forsøk på å konvertere til en tabell.

Express mangler helt støtte for å lage frames, og du må finne deg i å lage dette i ren HTML. Det kan være vanskelig hvis du er nybegynner.

Svakheter

Express aksepterer ikke progressive JPG-filer, selv om disse er støttet av alle vanlige nettlesere. Den oppførte seg som om disse filene ikke eksisterte, slik at ingen informasjon om dem ble lagt inn, og bildene ble ikke vist på skjermen. De samme filene som Express ikke klarte å gjengi riktig, ble førsteklasses gjengitt av Composer.

Vi kom over en annen feil også. Setter du inn et element av form-typen -- som Express velger å markere som en stiplet boks -- vil boksen stå igjen i vinduet etter at du eventuelt har fjernet elementet. For å løse dette problemet, må du gå inn i HTML-koden og rette her.

Avanserte funksjoner finnes

Express har et sett med meget nyttige ekstrafunksjoner. Med få tastetrykk kan du legge inn søkefunksjoner og skjemaer. Dette fungerer utmerket, og er et glimrende alternativ til andre og mer tungvinte metoder.

Men for å kunne bruke dette trenger du en server som kan kjøre WebBots (FrontPage Extensions). Dette kan du gjøre på de fleste norske servere for vanlige hjemmesider. Både Telenor Nextel og Tele2 bekrefter at dette er mulig hos dem.

Grei publisering

Vi var ikke tilfreds med Composers løsning for å publisere filer til en server. I Express er det en slik funksjon. Denne fungerer greit, men vi noterte oss at den dessverre mangler ordentlige rapporteringsrutiner om hva som har blitt gjort hver gang noe er publisert.

Det betyr at du for eksempel må teste sidene dine direkte på Internett for å finne ut om alt fungerer skikkelig.

Hjelpefiler

Sammen med Express følger det et hjelpeprogram som ikke er godt nok. Det er en middels lang liste over temaer som skal dekkes, men klikker du på et av stikkordene, kommer du bare frem til en meget generell inføring i hva FrontPage Express er.

Jeg brukte søkefunksjonen for å finne ut hva Express kunne fortelle meg om sentrale koder i HTML, men fant ingenting. Du må derfor trolig klare deg uten disse hjelpefilene, og heller gå til anskaffelse av en bok.

Konklusjon

Når vi sammenlikner Composer og Express er det vanskelig å finne et program som er best. Composer er nok et bedre program for nybegynnere, men Express har bedre støtte for brukere som ønsker å lage mer avanserte løsninger.

Express' mer avanserte rutiner fungerer bra, og er et viktig bidrag til å lage økt og nyttig funksjonalitet til hjemmesidene dine. Men det er helt klart at Microsoft har som mål at flest mulig skal oppgradere til fullversjonen av FrontPage etter å ha arbeidet med Express en stund.