FrontPage 2000

HTML-editoren FrontPage fra Microsoft har i tidligere versjoner vært kritisert for å være for dårlig til profesjonell bruk. I 2000-versjonen er dette og mye annet forsøkt endret, men lykkes Microsoft?

FrontPage 2000
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


Åpningssiden til FrontPage 2000 forteller sitt om at målgruppen for editoren kan være endret: Her er det ikke lenger snakk om menyer som "enkelt" skal hjelpe deg med å lage din første hjemmeside. Nå havner du rett inn i et tomt dokument, og det blir opp til deg å velge om du skal skrive kode for hånd eller bruke noen av verktøyene i programmet.

LES OGSÅ:

Endringene fra FrontPage 98 til 2000 er beskrevet i denne artikkelen, men hvordan fungerer programmet når vi tar det i bruk?

Installering

FrontPage 98 kunne være vrient å installere på mange datasystemer, ettersom den virtuelle webserveren ofte ikke virket. I 2000-versjonen, derimot, opplevde vi smertefri installering.

Men vi syntes at vi fikk for lite mulighet til å bestemme hvilke komponenter som skulle være med og ikke. Microsofts løsning er at FrontPage installeres med minimumskomponenter første gang, mens små ekstrainstallasjoner utføres etter behov hver gang du bruker programmet til arbeidsoppgaver du ikke har utført tidligere.

Brukervennlighet

Fordi FrontPage 2000 ikke starter med hjelpeprogrammer, er brukervennligheten for nybegynnere redusert: En tom skjerm gir få retningslinjer om hvordan du går frem for å lage websider, og håndboka som følger med er bare middels bra.

Men for profesjonelle brukere øker brukervennligheten: Det blir opp til den enkelte brukerens behov å velge arbeidsredskaper, og du slipper å klikke bort mange unødige dialogbokser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FrontPage lar deg velge mellom å arbeide på nivå av én side, sjekke mapper, utarbeide rapporter, utvikle struktur i webtjenesten, sjekke lenker for enkeltsider og holde orden på ugjorte oppgaver.

FrontPage har gode redskaper for å la arbeidsgrupper arbeide med utviklingen av en webtjeneste, og man kan nokså lett definere ulike medarbeideres rettigheter til ulike dokumenter og mapper.

Flere muligheter for grafiske profiler

Vi ble imponert over forbedringene for tilpasning av grafiske profiler (eng. "Themes"). Nå har du stor frihet til å endre på utseendet til hver enkelt profil, selv skrifttyper og farger, helt til du oppnår ønsket resultat.

De grafiske profilene er imidlertid fortsatt begrenset til det man må kalle standard websider: Overskrift øverst på siden, menyer til venstre på siden, mens tekst og bilder dekker hoveddelen av siden til høyre for menyen.

Ujevnt for avansert bruk

Du har nå bedre muligheter for å arbeide direkte med HTML, og du kan enkelt hoppe mellom vinduer for enten ren HTML-kode, grafisk redigering eller forhåndsvisning i en ekte nettleser. Dette minner en del om HomeSite 4. Dessverre har kodevinduet ingen tekstbrytning, noe som er svært irriterende for de fleste brukere.

FrontPage har fått flere muligheter for å kommunisere med databaser og synes her å by ColdFusion på konkurranse (ColdFusion er et meget populært serverbasert program som samler informasjon fra de fleste typer databaser og publiserer resultatet som ren HTML).

FrontPage 2000 gir deg tilgang til mange effekter, og i motsetning til andre HTML-editor vi har testet, klarer den å lage ett dokument som både definerer effektene og samtidig lager reserveløsninger for eldre nettlesere.

Effektene er gode, men hvor har det blitt av en enkel metode for å arbeide med egenskapene? Vi ble faktisk nødt til å åpne kronglete JavaScripts, og endre disse manuelt for å oppnå ønsket resultat.

Esken til FrontPage lover at du skal kunne plassere objekter nøyaktig der du ønsker det på skjermen (noe som kan gjøres både med smarte tabeller og usynlige bilder, eller bruk av koder som kun forstås av 4.0-nettlesere). Dette løftet holdes ikke, og FrontPage har under middels god kontroll over plassering av objekter på skjermen.

Tabellfunksjonen er bra i FrontPage 2000, og gir god kontroll med utseendet på tabellene også etter at de har blitt definert. Utvikling av frames er derimot litt for tungvint, og absolutt ikke på høyde med hva vi har sett i flere andre programmer. Du er begrenset til å velge mellom et lite knippe forhåndsdefinerte oppsett for frames.

Konklusjon

FrontPage havner med denne versjonen mellom to stoler. Den er ikke på høyde med virkelig profesjonelle programmer som HomeSite 4, og mangler også en del av nybegynnervennligheten som versjon 98 hadde.

FrontPage 2000 tar viktige steg fremover, men bak den lovende fasaden er det atskillige mangler å snuble over. Vi tillater oss å være slemme og kalle programmet "pressekonferanseklart".

FrontPage 2000 er alt dette til tross et verktøy som har mye å by på, men vi mener det egner seg best til webutviklere som verken er nybegynnere eller veldig avanserte.