Frittstående medie-server?

Flere bokser for nettverkslagring har skrytt på seg støtte for UPnP for å levere innhold til mediespillere. Endelig har vi støtt på en som virker - vi har koblet opp D-Link DNS-323 og DSM-520 i nettverket.

D-Link DNS-323 har vi testet nylig, da med vekt på dens egenskaper i forbindelse med nettverkslagring. Men boksen har også andre egenskaper, det klart mest interessante er at den kan stå som en medieserver for UPnP-enheter som f.eks. D-Link DSM-520 som vi har testet her

Det innebærer at du ikke trenger noen stuePC hvis du først og fremst skal spille av musikk, film eller vise bilder på flat-TVen i stua. Det er bare å koble opp mediespilleren til TVen og i nettverket - så betjener du alt fra fjernkontrollen.

Frittstående medie-server?


Ingen installasjon

Når du først har satt opp DNS-323 i nettverket og overført alle mediefilene dine til denne, så er det bare å sjekke at det er haket av i oppsettet for aktivering av Medieserveren.

Hvordan du vil organisere filene dine er opp til deg, du kan ha pinlig orden etter forskjellige kriterier, eller slenge alt i en mappe. Mediespilleren vil uansett finne de riktige filene etter hva slags visningsmodus du velger. Har du valgt å se Video så får du med andre ord ikke feilmeldinger på grunn av feil filtype, bare spillbare filer vises i oversikten på skjermen.

Vi koblet til en Philips plasmaTV for anledningen, og testet både med HDMI og SCART. HDMI er selvsagt prinsipielt å foretrekke og ga et synlig bedre bilde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

HD-materiale i 720p gikk som smør i 99% av testingen, bare i en scene la vi merke til litt hakkking. Dette skyldes ikke disken, her er det mediespilleren som er synderen.

1080p klarte ikke mediespilleren å håndtere. Bildet ble bortimot brukbart, men lyden hakket voldsomt før den til slutt forsvant helt.

Det samme skjedde da vi prøvde å spille av den samme filen på vår kontorPC, uansett om filen lå på PCen eller på DNS-323- Men da vi spilte av HD-video på vår Core2 Duo over nettverket, fra en av diskene på DNS-323, da var det ikke noe problem i det hele tatt.

Så DNS-323 leverer - det er ikke der flaskehalsen ligger.

Hva med RAID?

Det er også mulig å sette opp de to diskene i DSN-323 som RAID 0 eller 1. I prinsippet gir RAID 0 langt raskere lesehastighet, mens RAID 1 sikrer deg mot tap av data hvis den ene disken feiler (men det er også alt - det erstatter ikkesikkerhetskopiering!).

Men i disse boksene er vi uansett ikke i nærheten av den rene diskhastigheten, det er prosessoren i boksen som begrenser hva som kommer inn på disken og ut av nettverksporten.

Likevel var det en liten økning i lesehastigheten, men den er knapt merkbar.

Frittstående medie-server?


Så RAID-funksjonen er vel den minst interessante egenskapen hos DNS-323, det er de andre egenskapene som gjør den til et svært interessant alternativ til en PC som alltid står på.

Den første artikkelen om DNS-323 finner du her