Fri deg fra Windows-trøbbel

Deler du PC med flere? Har du barn som bruker PCen din? Da bør du installere dette geniale lille verktøyet med én gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Programmets hovedformål er å beskytte PCen din mot den faktisk største trusselen - brukeren.»


Uforklarlige feil oppstår, truslene fra nettet florerer, og en enkel brukerfeil kan få nærmest katastrofale følger - uansett hvilket operativsystem som kjører på datamaskinen din.

Du trodde det kanskje ikke, men vi befinner oss nemlig stadig i dataalderens spede barndom.

Endelig fred å få

Det er selvfølgelig mange som nyter godt av dette, for eksempel profesjonelle IT-konsulenter, som kan skrive fakturaer med gaffel uten at noen hever øyenbynene, mens familiens data-Petter blir oppringt og misbrukt til alle døgnets tider, og i beste fall får han betaling i form av en flaske vin fra fjorårets tur til Playa Ingles.

Noen ganger dukker det opp smarte programmer som både bevarer PCen frisk, sparer deg fra å åpne lommeboken, og sørger for at data-Petter får sove i fred. Ett av dem heter Windows SteadyState, og er utviklet av Microsoft.

image: Fri deg fra Windows-trøbbel


Den største trusselen

Programmets hovedformål er å beskytte PCen din mot den faktisk største trusselen - brukeren. Bruksområdene kan være mange, men løsningen er først og fremst myntet på datamaskiner som brukes av flere, og der du, data-Petter, er sjefen og kan sette begrensninger for hva brukerne får lov å gjøre.

Listen over begrensninger du kan sette gjennom programmet er lang, og inkluderer alt fra å fjerne muligheten til å høyreklikke i Internet Explorer, til å stenge tilgang til Notepad.

Men det som er virkelig interessant er muligheten til å beskytte harddisken fra endringer.

image: Fri deg fra Windows-trøbbel


Nullstiller alle endringer

Det betyr rett og slett at all aktivitet fra brukeren, inkludert installasjoner, avinstallasjoner, uheldige slettinger og andre uønskede endringer han måtte foreta seg, skjer i et virtuelt, beskyttet miljø (uten at brukeren merker det). En omstart av PCen, og vips - så er alt tilbakestilt slik det var før brukeren fikk kloa i PCen din. Genialt og enkelt. Omstarten kan til og med tidsstyres, og jeg tipper mange IT-ansvarlige på biblioteker og ungdomsskoler blir glade for nettopp denne muligheten.

Harddisk-beskyttelsen kan skrus av og på etter ønske, og krever at maskinen har minst 4 GB ledig på systempartisjonen (normalt C:). For øvrig er de andre maskinkravene relativt beskjedne, men du må ha Windows XP eller Vista (alle 32-bits versjoner støttes) for å bruke SteadyState.

Gratis

Windows SteadyState er gratis, og kan lastes ned denne siden (ca 7 MB).

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!