Fremtidens tastatur - ikke bare en våt drøm?

Det russiske design-studioet Art. Lebedev har nå siden i sommer holdt en stor gruppe tastaturofile på pinebenken med sitt design for tastaturet Optimus, der faktisk hver eneste tast er en egen skjerm. Nå har de annonsert et mini-tastatur med denne teknologien.

Ideen er ganske enkel: i stedet for at det er et fast tegn for hver enkelt tast, er hver enkelt tast en blank skjerm. På denne skjermen vises for eksempel et tall eller en bokstav. Eller noe helt annet, kanskje et symbol eller bilde. Tenk deg et tastatur der du kan bytte ut bokstavene med tegn for snarveier i Photoshop eller Quake. Eller kanskje du vil ha kun svarte taster, for å øve touch. Eller hva med å prøve deg på Dvorak-tegnoppsett? Er @-tasten dumt plassert? Flytt den.

Det har til nå vært mange spekulasjoner rundt dette tastaturet, ikke minst om denne gjengen i det hele tatt var kapable til å stable noe slikt på beina?

I går lanserte de noe de kaller Optimus mini three keyboard, som skal være i handelen fra midten av mai. Dette tastaturet kobles til datamaskinen via USB, og har altså tre (ja, kun 3) taster. Selve brukerverdien begrenses jo av dette lille antallet, og at den er priset til 100$ gjør heller ikke saken noe bedre. Likevel - vi må se dette for hva det er: en slags prototype som demonstrerer mulighetene, tester maskinvaren og får i gang utvikling av programvare. Det vil derfor trolig være utviklere og entusiaster som skaffer seg denne lille saken i første omgang.

Optimus mini three har tre taster på 20x20 mm. Skjermene har en oppløsning på 96x96 piksler og har 262.000 farger.
Optimus mini three har tre taster på 20x20 mm. Skjermene har en oppløsning på 96x96 piksler og har 262.000 farger. Vis mer


Programvaren (kalt Optimus Configurator) vil i første omgang være kun for Windows, men det tar nok ikke lang tid før det kommer løsninger for MacOS og Linux. Denne "konfiguratoren" gjør at du kan laste opp egendefinerte bilder og kommandoer for de forskjellige tastene. Vi regner dog med at det vil komme plugins til de forskjellige programmer, slik at man ikke trenger å gjøre alt selv.

Vi får med Optimus mini bekreftet en del spekulasjoner vi har hatt angående Optimus-tastaturene: vi får altså animerte taster, og skjermsparer for tastaturet. Sistnevnte for å forlenge levetiden på OLED-skjermene, som er estimert til rundt 5.000 timer. Animasjon vises for øvrig med kun fem bilder i sekundet, så du kan bare glemme å se skikkelig film på tastaturet ditt... i det minste på denne versjonen.

Med hundre daler for tre taster fortsetter selvfølgelig spekulasjonene for hvor mye et fullstendig tastatur vil koste. Vil det være noe oss vanlige dødelige kan ta oss råd til? Vi får kanskje svaret i løpet av året, for produksjonen er ment å være i gang mot slutten av dette året. Uansett er dette begynnelsen på noe interessant, og det skal vi følge med på.