Fremtidens eksterne lagring?

Synes du eksterne harddisker er trege? Da bør du se på denne Thunderbolt-løsningen fra Freecom.

Mobile Drive Mg har en design som går hånd i hanske med Mac-en. Foto: Freecom
Mobile Drive Mg har en design som går hånd i hanske med Mac-en. Foto: Freecom Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

The perfect complement to the Apple MacBook, skriver Freecom i sin omtale av Mobile Drive Mg. Og det er ikke så rart, for den eksterne disken minner mye om Mac-en i sin magnesium-innpakning og myke hjørner.

Men det er også flere ting som gjør at Mac-brukere vil ha glede av den, først og fremst Thunderbolt-tilkoblingen, som muliggjør høyhastighets overføring til og fra disken. Foreløpig er dette en standard som er mest vanlig i Mac-verdenen, men det begynner også å komme vanlige Windows PC-er med slik port.

I praksis er båndbredden så høy på Thunderbolt at begrensningene ligger helt andre steder enn i selve overføringen.

image: Fremtidens eksterne lagring?Mac-brukere har lenge hatt mulighet for å koble til eksternt utstyr og skjermer via Thunderbolt-porten. Nå begynner det å bli et bra utvalg også her

Les også: TDK skal doble harddisk-kapasiteten

Også USB 2.0/3.0

Drive Mg har en kapasitet på 1 TB, og kan også kommunisere via en relativt vanlig USB 3.0-tilkobling, som sørger for omtrent samme hastighet til PC-er og Mac-er som via Thunderbolt. Har man kun USB 2.0-porter, går det også greit, men med vesentlig tregere overføring.

DinSide Data var til stede under demonstrasjonen av disken i Vika Kino onsdag denne uken, og var vitne til overføringshastigheter på rundt 30 megabyte per sekund (både lese- og skrivehastighet) når disken var tilkoblet en USB 2.0-port, og mellom 110 og 120MB per sekund mens den var tilkoblet Thunderbolt-porten.

Super-utgave på nyåret

Det som imidlertid er mer interessant er veien videre. Allerede i januar kommer Mobile Drive Mg med SSD på innsiden istedenfor mekanisk harddisk. Kapasiteten vil være vesentlig lavere, men hastigheten desto høyere; Rundt 350 MB pr sekund, både på lesing og skriving. Det er rundt tre ganger raskere enn topphastigheter på interne 3,5" harddisker som sitter i vanlige, stasjonære PC-er.

Prisen på harddisk-utgaven med 1 TB kapasitet starter på rundt 1750 kroner, ifølge Prisjakt. SSD-utgaven er ventet å bli en god del dyrere. DinSide Data har bedt om å få låne et testeksemplar, og kommer tilbake med flere detaljer etter hvert.

Les også: Hva skjer med harddiskene?

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!