Fremtiden for DirectX

På den årlige DirectX-konferansen Meltdown ’99, har Microsoft kommet med en rekke detaljer om den sjuende versjonen av grensesnittet, samt noen avsløringer om versjon nummer åtte som kommer i år 2000. DirectX 7 lover blant annet enda mer realisme og visuelle effekter for spill.

Spillere går en lys fremtid i møte. Til høsten slippes den nye versjonen av DirectX , samtidig som en ny bølge med grafikkbrikker blir tilgjengelig. Microsoft lover oss dramatiske forbedringer på den visuelle siden, og flere nye funksjoner blir implementert.

Den nye versjonen av DirectX vil tillate maskinvarebasert akselerasjon av transformasjon som gir raskere 3D-kalkulasjoner. Dette er foreløpig ikke støttet av noen grafikkbrikker, men flere produsenter vil legge denne funksjonen inn i nye produkter som kommer til høsten. En rekke prosesser som i dag belaster hovedprosessoren, vil bli håndtert av grafikkbrikkene, som skal gi en drastisk økning i ytelsen.

DirectX 7 vil også støtte flere 3D-funksjoner som for eksempel bedre teksturer og refleksjoner. Også 2D-kvaliteten vil bli bedre i DirectDraw.

I tillegg til det visuelle, vil også musikkhåndteringen i DirectX forbedres: Maskinvarebasert akselerasjon av MIDI og forbedrede 3D-effekter er noen av nyhetene.

Flere nye teknologier

Den åttende versjonen av DirectX, som er ventet i år 2000, lover enda mer spennende nyheter. Blant annet har Microsoft kjøpt opp programvarefirmaet ShadowFactor, som har utviklet et system som gjør det mulig å kommunisere verbalt over internett. Systemet heter BattleCom, og brukes i multiplayer-spill. Denne løsningen skal nå bygges inn i DirectX, og vil gjøre spillere i stand til å snakke med hverandre i stedet for å kommunisere med tastaturet, som er betydelig mer praktisk.

En annen ny teknologi som Microsoft vil komme med i DirectX 8 er EAX fra Creative. EAX er et sett lydeffekter som brukes både til musikk, spill og annen underholdning, som hittil har vært forbeholdt brukere av SoundBlaster Live!

På den grafiske siden vil Microsoft jobbe for å ytterligere øke den visuelle kvaliteten.

Også installasjoner av spill skal gjøres enklere, takket være en såkalt Game Manager. Denne teknologien vil gjøre det mulig å sette opp spill like enkelt som på konsoll-systemer.

Tilgjengelighet

I følge Microsoft, vil DirectX 7 slippes høsten 1999, og flere grafikkbrikkeprodusenter samarbeider med firmaet om å implementere de nye grafiske teknologiene på grafikkortene. Versjon 8 skal etter planen slippes til neste år, sammen med Windows 2000.