Fremtid for lovlig musikk på nettet?

Listen.com og Lycos tilbyr musikk fra alle de fem største plateselskapene gjennom jukeboxen Rhapsody. Det er det ingen andre som gjør, i hvert fall ikke på lovlig vis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Plateselskapene, med bransjeorgani-sasjonen RIAA i spissen, har lenge være overbeviste om at piratnettverk som Kazaa, Gnutella og WinMX slår i hjel tusenvis av potensielle platesalg hver eneste dag. Og selv om de i det siste har vært svært så iherdige i sine forsøk på å stoppe spredningen, florerer piratkopiert musikk på nettet som aldri før.

VHS og Beta om igjen...

Omsider har plateselskapene innsett at nettbasert musikk er kommet for å bli, og at den beste måten å møte truslene på er å spille på lag med teknologien. Skulle de ha en sjanse mot P2P-nettverkene måtte de tilby noe som var enklere, raskere og bedre, samtidig som at prisen ikke måtte skremme folk fra å bruke tjenesten. Men å forvente at plateselskapene skulle enes om en felles plattform var selvsagt like naivt som å tro at musikken ville forbli gratis.

I stedet fikk vi to motpoler for lovlig distribusjon av musikk på nettet, PressPlay (Sony og Universal) og MusicNet (BMG, EMI, Warner). PressPlay valgte Windows Media Audio fra Microsoft som standard musikkformat, mens MusicNet gikk for RealNetworks RealMedia-format.

Disse tjenestene har vært tilgjengelige i rundt ett år nå, og har hatt mange utfordringer knyttet til å finne en prismodell som brukerne er villig til å akseptere. Begge har etter hvert landet på en pris på rundt 10 amerikanske dollar for fri bruk pr måned.

Du leier musikken

Med fri bruk menes her fri tilgang til samtlige av de mange tusen artistenes materiale. Musikken kan enten lastes ned til din egen datamaskin, eller streames/avspilles direkte fra nettet. Musikk som lastes ned lokalt kan kun spilles så lenge du er betalende medlem, du er på en måte "leietaker" til musikken. Ønsker du å eie den, brenne dine egne CDer, kopiere til MP3-spilleren etc, må du betale noen ekstra kroner. Sperrene ligger innbakt i filene du laster ned.

Selskapet Listen.com ønsket å gjøre den lovlige nettmusikken enda mer tilgjengelig for sluttbrukeren. Først og fremst ønsket de å tilby musikk fra alle de store plateselskapene, samt å gjøre søk og avspilling så enkelt, raskt, smakfullt og oversiktlig som overhodet mulig.

Lycos Rhapsody
Lycos Rhapsody Vis mer


Initiativet til satsningen ble tatt allerede i 1998, men først i fjor var selskapet klar med sin online-jukebox, Rhapsody. En rekke avtaler med plateselskaper var allerede i havn, og tjenesten vokste raskt. Samarbeidet med Lycos Network kom på plass i sommer, og i dag får du tilgang til rundt 15 000 platealbum fra 6 000 artister gjennom Rhapsody, i tillegg til en rekke musikkstasjoner som kun spiller musikk etter ditt ønske. Musikken kommer fra alle de fem store plateselskapene, samt fra rundt 50 uavhengige små selskaper fra hele verden.

Gratis musikkstasjoner

I motsetning til MusicNet og PressPlay kan du benytte Rhapsody gratis, men selvsagt ikke uten begrensninger. Den største begrensningen er at du kun får høre 30 sekunder fra hvert spor du henter frem fra arkivene. Ønsker du full tilgang blir prisen, ja du gjettet det kanskje, 9.95 dollar pr måned. Et knippe av musikkstasjonene kan du derimot bruke gratis. Ønsker du full tilgang til alle musikkanalene, uten reklameavbrudd og med muligheten til å hoppe over sanger du ikke liker, blir prisen 4.95 dollar pr måned.

Foreløpig må du oppgi en bostedsadresse i USA dersom du ønsker å benytte deg av betalingstjenesten, eller bare den gratis prøveperioden på 7 dager. Dette henger sammen med enkelte uavklarte detaljer omkring opphavsrettigheten til musikken, noe Listen.com forventer vil bli løst i løpet av nær fremtid.

Våre inntrykk og meninger

Favorittsangene dine kan du lagre i et eget bibliotek, som blir tilgjengelig fra hvor som helst
Favorittsangene dine kan du lagre i et eget bibliotek, som blir tilgjengelig fra hvor som helst Vis mer

Rhapsody er svært enkel å bruke, samtidig som tjenesten er rask og stabil. Musikken du spiller kan lagres i spillelister og hentes frem når du skulle ønske det, fra hvilken som helst datamaskin. Det eneste som kreves er at du installerer Rhapsody-klienten (avspiller/jukebox) lokalt, og logger deg på. Favorittmusikken din kan du lagre i et eget "My Library"-vindu.

Løsningen er først og fremst aktuell for deg som har høyhastighets permanent nettilgang, siden musikken ikke kan lagres lokalt på din egen datamaskin. Hvis du betaler internettleverandøren for datamengden du laster ned, kan det være greit å vite at ett minutt med musikk = 1 MB med data...

Rhapsody gir deg informasjon om sangen som spilles, og tilleggsinformasjon om artisten.
Rhapsody gir deg informasjon om sangen som spilles, og tilleggsinformasjon om artisten. Vis mer


Rhapsody tilbyr etter vår mening den mest brukervennlige løsningen for søk, organisering og avspilling av lovlig musikkmateriale på nettet, men tjenesten er ikke perfekt. Først og fremst mangler det fortsatt mange plater fra kjente artister, selv om utvalget utvilsomt er stort. Vi gjorde noen søk på plater fra VG-lista, og bare et fåtall av platene var tilgjengelige. Vi savner også muligheten til å søke på både artist og sang.

Den tekniske løsningen er uansett bra, og det er kort vei fra du utfører et søk til musikken fyller ørene. Vi mener at det er nettopp dette som er resepten for at denne formen for musikkdistribusjon skal ha en mulighet til å bli en suksess.

Om det er Rhapsody som til slutt kommer vinnende ut av konkurransen om å tilby lovlig musikk på nettet, gjenstår selvsagt å se.

Lenker:
Lycos Rhapsody
PressPlay
MusicNet

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!