Frekk endring i Windows 98

Alle som har benyttet Windows en stund, vet at det ikke er spesielt heldig å blande språkversjoner. På tross av dette, blir brukere av engelsk Windows 98 i Norge nå automatisk ledet til en norsk side hvis de velger Windows Update. Her er bakgrunnen og løsningen.

Klikker du Start-knappen i Windows 98, har du et valg merket Windows Update. Dette valget leder deg til en internettside med sikkerhetsoppdateringer, systemtillegg og annet som er nyttig for å holde Windows 98 i toppform.

Dette er nyttig for en lang rekke brukere, men det har så langt vært et problem at de norske oppdateringene har kommet mye senere enn de amerikanske, og mange har derfor valgt å bruke amerikansk Windows 98. I tillegg er det mange brukere som har et begrunnet behov for engelsk Windows, f.eks. fordi dette er arbeidsspråk i organisasjonen.

Minefelt?

Nå har imidlertid Microsoft (uten å spørre kundene) valgt å lede brukere av engelsk Windows i Norge til en norsk oppdateringsside. Det er fremdeles mulig å installere oppgraderingene, og resultatet kan bli en Windows-installasjon med en salig blanding av norsk og engelsk.

På forespørsel sier Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge at den eneste konsekvensen blir en blanding av språk i menyer og dialogbokser. Dette er selvsagt uheldig for brukere som ikke kan norsk, men Seierstad påpeker at det ikke er noen fare for systemkrasj eller andre alvorlige konsekvenser.

Men vi er ikke sikre. Blanding av språkversjoner har hatt potensielle bomber innebygget før. Undertegnede ville aldri ha installert en norsk oppgraderingskomponent i en engelsk utgave av Windows.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da vi startet Windows Update i vår engelske installasjon, ble vi møtt med denne meldingen. Vi valgte å IKKE overskrive med den norske utgaven!
Da vi startet Windows Update i vår engelske installasjon, ble vi møtt med denne meldingen. Vi valgte å IKKE overskrive med den norske utgaven! Vis mer

En del programmer vil f.eks. komme med en advarsel om å overskrive bibliotekfiler (dll) som brukes av flere programmer hvis den eksisterende bibliotekfilen har et annet språk. Velger du da å beholde den gamle på grunn av språket, kan dette ha uheldige konsekvenser. Velg alltid den nyeste hvis du vil ha en stabil Windows-installasjon!

Microsoft tar seg til rette

Det er også en sterk prinsipiell problemstilling i dette. Kjøper du en amerikansk utgave av Windows med en eller annen begrunnelse, er det temmelig frekt av Microsoft å gjøre denne typen endringer uten å spørre kundene.

Og dette er et bevisst valg som er gjort et eller annet sted i Microsoft-systemet. Her i redaksjonen har flere av oss valgt å bruke amerikansk Windows for å være tidlig ute med å sjekke oppdateringene, og vi har allerede benyttet tjenesten en rekke ganger. Vi vet med andre ord helt sikkert at dette er en endring som er gjort i den senere tid (antageligvis i USA).

Løsningen

For deg som bruker engelsk Windows, er det heldigvis en løsning. Følgende medisin vil gjenopprette kontakten med den amerikanske siden for oppdateringer:

  1. Åpne kontrollpanelet i Windows: Start/Settings/Control Panel
  2. Dobbeltklikk Internet Options
  3. Under skillearket General, klikker du Languages
  4. Klikk Add, og legg til engelsk språk
  5. Når du kommer tilbake til dialogen, må du klikke på English (United States) (en-us) og flytte dette til toppen ved å klikke knappen Move Up (sjekk bildet under for å se hvordan det skal se ut)
Etter at denne endringen er gjort, kan du velge Start-knappen/Windows Update og komme til den amerikanske siden på vanlig måte.

Når du legger til engelsk, må du også sørge for at innstillingen er plassert øverst for å få adgang til amerikansk Windows Update.
Når du legger til engelsk, må du også sørge for at innstillingen er plassert øverst for å få adgang til amerikansk Windows Update. Vis mer