Freespire 1.0

TEST: Installeres på 10 minutter, har alle nødvendige programmer, og spiller av ALT av multimedia, sier reklamen. For godt til å være sant? Vi har sjekket!


Linux lever i skyggen av Windows og MacOS, og skal vi tro entusiastene lever operativsystemet godt der. At det skjer ting på den fronten er uansett hevet over en hver tvil - stadig kommer det nye versjoner av Linux-kjernen, og distribusjonene beregnet for skrivebordet blir stadig mer strømlinjeformet og tiltalende.

Windows-linuxen

Mange husker sikkert Lindows - Linux-distribusjonen som var myntet på Windows-brukere som ønsket et alternativ, uten at det skulle bety en total omlegging av tankegangen. Overgangen til Linux skulle være så enkel at du knapt skulle merke at det faktisk ikke var Microsoft som satt i førersetet lenger. Siden har det skjedd ting på den fronten, Lindows måtte pent velge et navn som minnet litt mindre om Windows, og dermed kom Linspire til verden.

Dette operativsystemet finnes nå i versjon 5.0, og koster penger. Men så gjorde Linspire-gjengen det samme som Netscape, Sun og flere andre har gjort tidligere med sine løsninger, de utviklet en gratisversjon av Linspire, og de gjorde det fra scratch. Denne versjonen kalte de Freespire, og den danner grunnlaget for neste versjon av Linspire, versjon 6.0, som er ventet til neste år.

Freespire 1.0Freespire ble lansert i versjon 1.0 tidligere denne måneden, og har alt rukket å høste mange lovord i den uavhengige presse, spesielt med hensyn til brukeropplevelsen. Og når grensesnitt, brukervennlighet og kompatibilitet spiller godt sammen, ja - da kan det være duket for kommersiell suksess.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kompatibilitetsproblemer - en saga blott?

DinSide-redaksjonen bruker i hovedsak Windows-maskiner, men har de siste årene testet en rekke Linux-distribusjoner. Det starter lovende nesten hver gang, men ender alltid med avinstallasjon. Det skyldes mange ting, først og fremst inkompatibilitet i forhold til utstyr som skrivere og skannere, men også problemer i forhold til å ha gode verktøy for bildehåndtering og behandling. Hverdagen er for hektisk til at vi kan bruke store ressurser på å få ting som fungerer utmerket i Windows til å fungere i Linux.

Ta en så enkel ting som installasjon av nye programmer og drivere. Ikke nok med at det kan gjøres på minst like mange måter som det finnes distribusjoner, det er også ting som fungerer på en distribusjon som bare gir deg feilmeldinger i en annen.

Her har muligens Linspire/Freespire den beste løsningen, og den har de kalt CNR (Click n'run). Den er faktisk så god at Linspire-folkene kan ta seg betalt for å bruke tjenesten, til tross for at programbiblioteket i CNR-systemet i hovedsak består av åpen kildekode og gratisprogrammer. Spesielt dyrt er det imidlertid ikke, en hundrelapp eller så i året, mot at alt lar seg installere - og avinstallere, uten mikk-makk.

Alt du trenger


Men Freespire skal i følge utviklerne komme med det meste du trenger, rett ut av boksen. Her følger naturligvis kontorpakken OpenOffice med, CD/DVD-brenneprogrammet K3B, epostprogrammer, kalender, bildebehandlere, samt en egen nettleser basert på Firefox. Ikke nok med det, den innebygde mediespilleren skal ta "alt" av musikk- og videoformater, inkludert DVD, Windows Media Audio og Video, samt DivX og andre MPEG4-varianter.

Alt sammen får plass på én CD, og den kan lastes ned fra nettet. Gratis. Det eneste man eventuelt må betale for, er altså tilgangen til CNR-programbiblioket.

Les mer: våre erfaringer

Skjermbildene