Dra og slipp filer og mapper oppi kurven, og bekreft. Dermed blir dataene borte for alltid.
Dra og slipp filer og mapper oppi kurven, og bekreft. Dermed blir dataene borte for alltid.Vis mer

Freeraser - slett filene for godt

Bruker du denne papirkurven, kan filene aldri gjenopprettes.

Du visse sikkert at dokumenter, bilder og andre filer som du legger i papirkurven i Windows, enkelt kan la seg gjenopprette. Men visste du at selv om du tømmer papirkurven, kan du nesten alltid gjenopprette filene med et egnet program?

Det er fordi filen aldri slettes fysisk, den bare fjernes fra filsystemets register. Først når det lagres nye data til disken, vil filene med tiden bli overskrevet, og dermed vanskelig å gjenopprette.

Men det finnes selvfølgelig løsninger for deg som er opptatt av at filene må slettes for godt. Freeraser er et godt eksempel, og som navnet indikerer er det gratis å bruke. Programmet er like enkelt å bruke som den vanlige papirkurven i Windows - Du bare drar og slipper mapper og filer du vil fjerne for alltid, over kurven, og i neste øyeblikk må du bekrefte handlingen.

Videoen under illustrerer hvordan det hele arter seg:


Det som i realiteten skjer er at filene først slettes, deretter overskrives området på harddisken der dataene lå lagret. Med standard innstillinger overskrives området én gang med tilfeldige nullere og enere. Dette gjør det svært vanskelig, om ikke umulig å gjenopprette dataene med vanlig gjenopprettingsprogramvare. Men du kan også konfigurere Freeraser til å overskrive området inntil 35 ganger. Avhengig av hvor mye data du ønsker å slette kan prosessen da bli svært tidkrevende, men sikkerheten blir deretter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Freeraser fungerer i Windows XP og nyere. Det kan installeres som et vanlig Windows-program, eller legges på en minneplugg og kjøres derfra. Sistnevnte er smart for deg som benytter låne-PC eller lignende.

Du finner mer informasjon og kan laste ned Freeraser fra Freeraser.com.

Saken ble sist oppdatert 28.7.2012

Samleside: Gratisprogrammer