Freecom Traveller Premium DVD

En bærbar DVD-spiller er kjekt å ha. Den kan kobles til både stasjonære og bærbare PCer og Mac'er, med forskjellige typer kabler. Vi har testet spilleren.

Freecom Traveller Premium DVD
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

En DVD-ROM-leser står høyt på ønskelisten hos mange. Den er den mest allsidige avspillingsenheten som finnes, og kan kombinere nytte og underholdning på en glimrende måte.

LES OGSÅ:

Hvis enheten i tillegg er portabel, og kan kobles til forskjellige grensesnitt, blir den enda mer allsidig. Det leveres flere forskjellige kabler som er kompatible med alle lagringsenheter fra Freecom. Du kan derfor bruke spilleren hjemme på den stasjonære PCen, koblet til USB eller parallellport, eller til den bærbare med PCMCIA, USB. Det finnes også et kabelsett for FireWire/1394.

Med PCMCIA eller FireWire trenger du ikke strømforsyning - spilleren blir forsynt av PCen. Med de andre alternative kablene kan du enten bruke det oppladbare batteriet eller strømforsyningen. Begge deler følger med i Premium-pakken.

Vi testet spilleren på en bærbar Dell Latitude med PCMICA-kortet, som var inkludert i en komplett pakkeløsning.

Installasjon

Det er uproblematisk å installere DVD-spilleren. Det er bare å koble spilleren til kabelen som sitter på kortet, sette i kortet og følge anvisningene. Det eneste som er litt problematisk, er at du må ha tilgang til både diskettstasjon og CD-ROM-leser. Det er fordi installasjonsprogrammet også henter filer fra Windows' innstallasjons-CD, og DVD-leseren kan naturlig nok ikke brukes til lesing mens den blir installert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det fulgte ikke med noe avspillingsprogram for DVD-filmer, bare en kupong som må sendes til Freecoms europakontor i Tyskland. Her oppgir du navn, adresse, og serienummer på DVD-spilleren, og vil motta programvaren i posten. Når du kan regne med å motta sendingen er ikke oppgitt. Du kan da i verste fall forberede deg på en tur til Postens tollkontor for en interessant diskusjon om tolltariffer, vareverdier og regler for innkreving av merverdiavgift.

Heldigvis finnes det andre måter å skaffe seg slik programvare på, det ligger som kjent mye på Internett som kan lastes ned.

Avspilling av DVD

Vi testet avspilling av filmer med PowerDVD 2.55, med godt resultat på LCD-skjermen. Under testingen brukte vi også en nettverksløsning basert på USB, sammen med en USB-mus. Vi fant at dette ikke ga optimale betingelser for DVD-avspilling, med en del tydelige stopp og rykk. Når vi fjernet nettverkstilkoblingen var problemet om ikke helt borte så i hvert fall redusert til et helt marginalt problem.

Vi understreker at dette ikke er spillerens skyld. Ansvaret må fordeles mellom Microsoft, 3Com og Intel.

På TV

Vi koblet også vår bærbare Dell direkte til TV, siden den har S-video direkte ut. Vi hadde dessverre ikke lang nok kabel, men brukte en overgang til composite video, og brukte en lang coax-kabel egentlig beregnet på S/PDIF for videosignalet. Lyden tok vi direkte fra lydkortet inn på phono-inngangene i fronten på TV, og det var bare å legge seg ned i sofaen.

Dette er ikke den mest støysvake løsningen, og det blir en del kabler rundt stuebordet. Men det fungerte helt fint, og erstatter langt på vei en enkel DVD-løsning. For de som er ute etter den store hjemmekino-opplevelsen, med flerkanals lyd, holder det selvsagt ikke.

Spilleren, som inneholder en mekanisme fra Toshiba, er i utgangspunktet belemret med sonesperre, men vi fant flere løsninger på nettet for å fjerne denne. Vi testet ikke dette, siden dette ikke er vår egen spiller.

Lesing av data

Spilleren oppførte seg helt uproblematisk ved lesing av data på DVD, i form av forskjellige oppslagsverk. Den klarer likevel ikke å hevde seg mot større og nyere mekanismer for stasjonære enheter, som er en god del raskere.

Spilleren ripper musikk-CD uten nykker, og brukte 12 minutter og 51 sekunder på vår test-CD.

Vår mening

Spilleren er praktisk på alle områder, men vi har likevel et ganske vesentlig ankepunkt. Den er litt i dyreste laget, med en listepris på 3.190 pluss mva.

En topp moderne, langt raskere DVD-spiller for en stasjonær PC finner du helt nede i rundt 1.200 kroner.

Skal du kjøpe ny bærbar PC, kan du velge DVD i stedet for CD-ROM, og prisdifferansen her kan være ganske liten. For den bærbare PCen vi brukte i testen, en Dell Latitude, er pristillegget bare på 980 kroner for å få en 6X DVD spiller i stedet for en 24X CD-ROM.

Hos andre leverandører er dette langt dyrere, og her er Freecom Traveller DVD et konkurransedyktig alternativ. Kablene kan dessuten også brukes på alle andre lagringsenheter fra Freecom, som for eksempel en bærbar CD-RW-brenner.

Sjekk derfor hva som er alternativene for den maskinen du har tenkt å kjøpe, og tenk godt over hvilket bruksområde du egentlig er ute etter å dekke.

Gadget-friken i oss hadde uansett stor sans for denne enheten…