FreeCom Traveller II

FreeCom har en ny bærbar CD-brenner, som kommer med forskjellige grensesnitt. Vi har testet brenneren med to av dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: FreeCom Traveller II
image: FreeCom Traveller II
image: FreeCom Traveller II
image: FreeCom Traveller II

Selve brenneren er av den kompakte typen, som er lett å ta med seg sammen med resten av ledninger, mus, strømforsyning osv. til den bærbare. Den har separat strømforsyning, og i stedet for ledning fra stikkontakt til selve adapteren følger det med flere vinklede plugger, som passer til kontakttyper i forskjellige land.

Det er også mulig å kjøre brenneren på oppladbart batteri, som følger med i pakken. Du må fjerne et deksel i bunnen av spilleren, og så sette inn en egen moduil hvor batteriet får plass.

Men det er ikke bare strømtilkoblingen som kan variere. FreeCom leverer selve brenneren med en egen kontakttype på baksiden, og det er opp til brukeren å velge hva slags kabeltype som skal velges for å koble brenneren til PCen. Denne må kjøpes separat.

Du kan velge mellom PCMCIA, FireWire og USB. Både USB 1 og 2 skal være tilgjengelig, men vi har ikke testet noen av disse i denne omgang. Derimot fikk vi overgangskabel til FireWire og en kabel med PCMCIA-kort i andre enden.

Lesetest

image: FreeCom Traveller II

Vi prøvde først PCMCIA-utgaven, og satte kortet inn i vår bærbare Dell Latitude C600, som kjører Win2000. En standard driver til diskkontrollere på PCMCIA-kort ligger standard i operativsystemet, så vi ville først sjekke ut dette. Overgangskortet ble automatisk gjenkjent, og driver installert, men vi måtte ta en omstart for at PCen skulle se at det var noen CD-brenner i andre enden.

Lesingen startet og fortsatte å ligge på i overkant av 1450 kB/sekund over hele testCDen. Det var ikke spesielt imponerende.

image: FreeCom Traveller II

Så stoppet vi PCMCIA-kortet, tok det ut og koblet vi til FireWire-kabelen i stedet. Vi satte i vårt FireWire-kort i PCen og koblet til FreeCom II igjen.

Under testen økte nå lesehastigheten jevnt opp til 3600 kB/sekund, slik vi hadde forventet.
Vi installerte så driveren til PCMCIA-kortet som fulgte med på diskett, og nok en omstart måtte til.
Nå økte lesehastigheten til rundt 2300 kB/sekund, men så flatet den ut rundt denne verdien.

Årsaken er at PCMCIA-kortet bare jobbet i PIO-mode, ikke i DMA. Det resulterer i langt høyere resursbruk og mye dårligere overføringshastighet.

image: FreeCom Traveller II

FreeComs PCMCIA driver var bedre enn Windows standarddriver, men FireWire var altså langt raskere.

Hva med brenning?

Først testet vi brenning med PCMCIA-kortet. Det fikk vi ikke til. PCen gikk først i stå, og ved neste forsøk krasjet den totalt og slo seg av. CPU-bruk indikatoren i Win2000 lå hele tiden rundt 40%.
Med FireWire tok brenningen 9 minutter og 50 sekunder og CPU-forbruket var knapt målbart. Det lå nede rundt 1-3%, som nærmest må beskrives som ”tomgang”.

Rippestest

På vår testCD brukte den 7 minutter og 23 sekunder på vår testCD, og rippehastigheten kom opp i maksimalt 15,8X.

Konklusjon

Brenneren er liten, lett og praktisk. Har du FireWire på din bærbare, så vil vi anbefale at du skaffer deg tilkoblingskabelen som passer til dette. Pluggen på kabelen fra CD-brenneren har den lille 4-pins typen, som gjør at den passer rett inn i FireWire/iLink-kontakten som mange PCer har innebygget. Men det følger med en praktisk overgangsplugg til den ordinære 6-pins kontakten.

Hvis du ikke har FireWire, så bør du teste om PCMCIA-kortet funger i din bærbare slik at du får kjørt det med DMA aktivert. Hvis ikke er det en rett og slett dårlig løsning.