Freecom Beatman

Problemet med mange av dagens MP3-spillere er enten at de har for dårlig kapasitet, for dyre lagringsmedia eller blir for klumpete for skjortelomma. Freecom Beatman tar det beste fra to leire – den er svært kompakt, og spiller billige CDR-plater i miniformat.

Freecom Beatman
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Spilleren er langt mindre enn en vanlig bærbar CD-spiller
Spilleren er langt mindre enn en vanlig bærbar CD-spiller Vis mer

Den siste tiden har vi sett mange CD-baserte MP3-spillere. Fordelene med slike løsninger er først og fremst stor kapasitet (rundt 10 timer musikk pr CD) og den svært lave prisen. Men det er også ulemper. Først og fremst størrelsen på platene, som naturlig nok setter begrensninger for hvor små spillerne kan bli. For det andre kan det bli vanskelig å få full oversikt over 170 spor på én plate, for eksempel når du leter etter det ene spesielle sporet.

LES OGSÅ:

MiniCDens renessanse

Mange vil sikkert huske miniCDene som vi stiftet bekjentskap med på slutten av 80-tallet. Disse platene skulle erstatte de gamle vinyl-singleplatene, og kunne normalt inneholde maksimum fire spor. De ble derimot aldri en suksess – av forskjellige årsaker.

Nå er derimot formatet på full fart inn på markedet igjen, denne gang som lagringsmedium. En miniCD har en diameter på 8 cm, og gir plass til 185 MB med data. Det tilsvarer rundt fire fulle musikk-CDer, eller mellom tre og fire timer, i MP3-format av god kvalitet. Prisen er rundt 15 kroner pr stk – moms inkludert, og platene er kompatible med de aller fleste CD-brennerne som er blitt solgt de siste årene.

Fremtidens MP3-spiller?

Freecom Beatman er visstnok den første MP3-spilleren som drar nytte av dette miniformatet, men vi har sett flere produkter blitt annonsert i det siste, blant annet fra Philips (som for øvrig er svært ivrige på MP3-fronten for tiden). Freecom-selskapet holder til i Tyskland, men spilleren er produsert i Taiwan.

Størrelsen er behagelige 9 x 10 x 2,5 cm, og med en vekt på knappe 200 gram burde den ikke bli plagsomt ruvende i innerlommen. Designet er tillitsvekkende, i blått og krom.

Lettbetjent, men rom for forbedringer


Spilleren er for øvrig lett å betjene, med de vanlige funksjonene, inkludert programmering av rekkefølge. Hvis du har brent MP3-filene i forskjellige mapper, angis dette som album i displayet. Vi savnet derfor muligheten til å skifte til neste album, ikke bare neste spor. Det kan fort bli mange klikk før du treffer blink. Sporene angis i tillegg bare som nummer, så her er det rom for forbedringer.

Spilleren takler også vanlige musikk-CDer i miniformat, og drives av 2 vanlige AA-batterier. Vi har brukt spilleren i timesvis, og fortsatt er det godt med strøm igjen. Den medfølgende nettadapteren er grei å bruke for eksempel hvis du kobler spilleren til stereoanlegget i stua.

God lyd for gå-mennesker

Lydentusiaster vil sette pris på de medfølgende øreproppene. Det er svært sjelden at slike produkter leveres med gode løsninger her (av ukjent grunn), men Freecom Beatman har ørepropper fra Sennheiser. Vi opplevde lydkvaliteten som god, med fyldig og ”riktig” lyd. Du har også muligheten til å manipulere lydbildet ved hjelp av equalizeren, som har forhåndsinnstillinger for jazz, rock og klassisk musikk.

Vi reagerte litt på at du hører et lite klikk når du skifter til neste spor, og at spilleren ”hopper” relativt lett. Du vil ikke oppleve problemer ved vanlig gange, men har du tenkt deg en MP3-spiller til joggeturen, bør du definitivt satse på en flash-basert løsning.

Den ultimate løsning?

Hadde det ikke vært for midtpartiet på platene, kunne MiniCDer vært enda mindre. Men forskjellen fra vanlige CDer er likevel formidabel.
Hadde det ikke vært for midtpartiet på platene, kunne MiniCDer vært enda mindre. Men forskjellen fra vanlige CDer er likevel formidabel. Vis mer

CD-brennere er i ferd med å bli standard i enhver billig-PC, og med de enkle metodene for brenning som nå ser dagens lys (for eksempel i Windows XP) ser vi ikke bort fra at denne type MP3-spillere kan ta over for de tradisjonelle flash-baserte spillerne.

Tilgjengelig nå

Prisen importeres til Norge av Storewell AS, og spilleren har i skrivende stund en veiledende utsalgspris på 1.690 kroner inkludert moms. Med på kjøpet får du siste versjon av MusicMatch Jukebox, en blank CDR, samt en ferdigbrent CD med MP3-filer fra ukjente tyske disco-artister.