Fraudware - svindel uten stil

Det er programvare der ute som kødder med datamaskinen din - og vil at du skal betale for det.

Internett er en yndet tumleplass for all slags folk, og hvis du ikke allerede har lagt merke til det er det også arena for en og annen form for svindel. Og selv om kanskje mange er lei av at vi skriver om dette er det også et aktuelt tema, ikke minst er det flere som har skrevet til oss den siste tiden og lurt dette med programmer som plutselig dukker opp og skal "fikse" PCen.

Om det er en tilfeldighet at vi får flere henvendelser akkurat nå vites ikke, men det kan jo også hende at dette er på vei til å bli "markedsført" mer aggressivt - spam er kanskje ikke like lukrativt som det en gang var. Så selv om vi har vært innom slike programmer tidligere, tar vi det opp nok en gang.

Det er ikke bare kjært barn som har mange navn, også programvare som egentlig ikke har noe godt for seg blir kalt for litt av hvert. Det kan ofte klassifiseres under virus og/eller spyware, men siden grensene for disse to er nokså flytende er det også et tredje uttrykk som kan brukes, nemlig malware (av malicious software), som i større grad defineres av om programvaren er ondsinnet eller ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg er det noe som kalles "fraudware", som igjen er mer rettet mot programvare som forsøker å lure deg for penger. Det er den typen vi skal ta for oss her.

Hvordan virker det?

I kortversjon fungerer dette som oftest på denne måten: du (eller noe andre som bruker PCen) besøker et nettsted som sprer elendigheten. Dere får opp en dialogboks, eller blir på annen måte tilbudt å sjekke PCen for problemer - selvfølgelig gratis. Denne programvaren installerer seg enten automatisk gjennom sikkerhetshull i nettleseren, eller så blir man lurt til å gjøre det manuelt.

Fraudware - svindel uten stilEtter å ha surfet litt etter eh... bikinibilder kan DriveCleaner kan visstnok redde både karrieren og ekteskapet mitt. Får du opp et slikt vindu er det bare tastekombinasjonen Alt-F4 som gjelder.

Programmet "scanner" deretter PCen for feil, noe den også finner (enten det faktisk er problemer å finne eller ikke). Du blir deretter tilbudt å kjøpe programmet for å "fikse" PCen. Dersom du ikke punger ut vil det til stadighet minne deg på dette, og i tillegg kan det straffe deg ved å for eksempel gjøre maskinen tregere. Siden avinstallasjon ikke fungerer vil mange falle for fristelsen til å betale (det er snakk om et par hundrelapper - en overkommelig sum) bare for å få fred og ro...

Fraudware - svindel uten stil


Men det er selvfølgelig ingen garanti for at ting ordner seg.

De kjennes også lett igjen på at de markedsføres nokså aggressivt, og er overivrige som en bruktbilselger - de oppsøker deg i stedet for at du oppsøker dem. I tillegg pleier de å ha "trygge" navn, som for eksempel ErrorSafe, WinAntiVirus og WinFixer.

Våre tips:

Aldri installer eller bruk et program du ikke selv har oppsøkt.

Dialogbokser, popups og lignende er gjerne rigget slik at det ikke hjelper å trykke på Cancel - ofte vil det installere programmet i stedet. Det tryggeste er å stenge ned boksen ved å trykke Alt + F4.

Google er din venn. Før du prøver et nytt program: sjekk navnet i Google. Er det en pest og plage vil garantert noen ha fanget det opp og skrevet om det.

Forebyggende tiltak:
Bruk antivirus. Vi omtalte nylig gode og gratis alternativer.

Bruk antispyware, gjerne med sanntidsbeskyttelse som Spybot - S&D eller SpywareBlaster

Fraudware - svindel uten stil


Oppdater nettleseren og Windows med siste sikkerhetsfikser. Mange måter å bli smittet på går forresten spesielt gjennom Internet Explorer - ganske enkelt fordi det er den mest brukte nettleseren. Vurder gjerne alternativer som Opera eller Firefox, dette er heller ingen garanti, men senker risikoen noe.

Ta backup av viktige filer. Som alltid.

Hvordan blir jeg kvitt det?

Dette er normalt sett vanskelig - disse programmene setter seg fast i systemet og i ekstreme tilfeller må du faktisk krype til korset og resistallere hele operativsystemet. Å kjøpe programmet garanterer ingenting - bortsett fra at du blir litt fattigere og folkene bak enda rikere.

Et enkelt antivirus- eller antispywareprogram trenger ikke nødvendigvis hjelpe alene, men en liten miks av CCleaner og et par antispyware pleier å gjøre underverker. Ellers anbefaler vi deg også her til å bruke google for å finne løsninger. "Remove ErrorSafe" vil for eksempel gi deg en rekke programmer, oppskrifter og fora du kan få hjelp i hvis du har ErrorSafe på din PC.

Merk dog at her må du heller ikke være ukritisk til hva du gjør - du vil jo ikke bare erstatte programmet som gir deg problemer med et nytt - og du skal ikke behøve å betale for det.

Hvis alt annet feiler: bit i deg stoltheten, kopier ut viktige filer og reinstaller Windows.

Hvorfor blir det ikke stoppet?

Litt grisk, bare? (Personen på bildet har ikke tilknytning til personer omtalt i teksten).
ILLUSTRASJONSFOTO: Leigh Schindler Foto: Leigh Schindler
Litt grisk, bare? (Personen på bildet har ikke tilknytning til personer omtalt i teksten).
ILLUSTRASJONSFOTO: Leigh Schindler Foto: Leigh Schindler Vis mer


Det er egentlig nokså genialt: Folkene bak passer seg for å tråkke noen av de "store" på tærne, som for eksempel bankene. Derfor trenger du (i det minste) normalt sett ikke være redd for å plutselig sitte med en tom konto.

Siden hver enkelt som går på limpinnen "kun" mister en mindre (og avtalt) pengesum vil de fleste privatpersoner bare forsøke glemme fadesen i stedet for å levere inn en anmeldelse de vet ikke vil føre frem likevel. Totalt snakker vi likevel om milliarder av kroner hvert år som går til skaperne av disse høyst tvilsomme produktene - så å si uten større risiko.

I mellomtiden får dere andre passe dere vel for å laste ned en og annen film.