Fra Willamette til Pentium 4

Intel meldte i går at deres nye prosessor som har gått under kodenavn Willamette endelig er blitt døpt, og barnet skal hete Pentium 4. Ingen overraskelser fra den kanten altså.

Pentium 4 vil bli tilgjengelig i andre halvdel av 2000 og vil bli lansert med en klokkefrekvens på 1,4GHz. Dermed plasserer den seg øverst i klassen for kraft-PCer. Etter hvert som Pentium 4 rykker nedover i prisklassene kommer den til å ta over for Pentium III som Intels viktigste prosessor. Intel regner likevel med at PIII vil være tilgjenglig for bærbare PCer frem til 2002.

Versjoner av Pentium 4 med 1,3 GHz og 1,4 GHz kommer først, mens 1,5GHz blir lansert i begynnelsen av 2001. De første utgavene vil bli produsert med 0.18 micron teknologi før de til neste år bli redusert til 0.13 micron. Det åpner for enda høyere ytelse.

Lynrask systembuss

The CPU Formerly Known As Willamette Vis mer

Andre finesser vi kan nevne er at hastigheten til systembussen øker fra Pentium IIIs 133 MHz til hele 400 MHz på Pentium 4. i850 heter det nye brikkesettet som vil støtte Pentium 4. Dessverre har dette brikkesettet kun støtte for den utskjelte og foreløpig rådyre RDRAM-minneteknologien. Vi håper at Intel snur i tide og heller benytter DDR-SDRAM, men det ser stygt ut.

Navnet på server og arbeidsstasjonsvarianten av Willamette er ikke offentliggjort, men følger vel i samme kreative fotspor og blir sannsynligvis hetende Pentium 4 Xeon.