Fra DV til DVD – stadig ulendt terreng

Innpakningen kan være så lekker den bare vil. Det hjelper ikke med pen dame med blå lepper på eske og manual, så lenge vi ikke en gang får satt opp menyen før det krasjer…

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VideoWave 5 fra Roxio (tidligere MGI) ser svært lovende ut, med hensyn til hva programmet er ment å håndtere. Enkel grabbing fra DV-kamera, redigering med effekter, fargemanipulering og teksting, lydredigering og videomiksing, og fritt valg når det gjelder brenning av DVD, VideoCD og en rekke andre alternativer.

Men det er ikke så enkelt når det kommer til stykket, mulighetene til frustrasjoner står fremdeles i kø.

Fra DV-kamera

Vi hadde ingen problemer med å få videoopptakene overført til PCen, men måten var vi ikke fornøyd med.

Du må sette i gang avspilling og så klikke en knapp for ”capture audio + video– i stedet for – som på andre programmer - å rett og slett velge ”capture” og så starter prosessen av seg selv.
Etter at materialet er overført ligger alt i en fil. Du kan så velge ”Scene detection” hvor programmet setter merker der det finner ut at det skjer endringer over en viss justerbar terskel.

Dette konseptet virker bare delvis.

Det eneste intelligente konseptet er jo at programmet detekterer hvor du faktisk har startet og stoppet opptak på kassetten. Det gjør for eksempel Pinnacle Studio 7 og Ulead DVD Workshop. Ved å bruke endringer i innholdet i bildet er du garantert å få klipp midt i dramatiske hendelser, hvor det slett ikke skulle være noe klipp.

Denne delen av programmet ble vi rett og slett ikke imponert over. Her vises arven fra den analoge verden svært tydelig, og det trengs en oppdatering til å håndtere DV på skikkelig måte.

Redigering, effekter og teksting

image: Fra DV til DVD – stadig ulendt terreng

Her viser imidlertid VideoWave sin styrke. Redigering av klippene er svært oversiktelig og enkelt, med tidslinjen øverst, og klipparkiv og forhåndsvisng under. Den grå bakgrunnen er behagelig for øynene når du skal sitte lenge ved skjermen.

image: Fra DV til DVD – stadig ulendt terreng
image: Fra DV til DVD – stadig ulendt terreng

Mellom klippene kan du legge inn overganger, og det er over 60 overganger som er svært enkle å bruke. Du bruker enkel dra-og-slipp fra animert meny og justerer tiden. Slik skal det være.

Effektene er mange, 26 forskjellige fra et utvalg perspektivforvrengninger til mosaikk og støy, og like enkle å velge. Du styrer total tid og fade-inn og ut for effekten i klippet, ved hjelp av to ekstra felter på tidsaksen. Dette er også svært enkelt og elegant.

Fargekorreksjon er også mulig, med bruk av ferdig maler eller manuell justering.

Teksting er interaktiv og byr på mange muligheter av skygger og animasjoner.

Denne delen av programmet likte vi svært godt, den åpner for en mengde kreative muligheter og utfordringer.

For krevende DVD-brenning?

Her stanget vi hodet i veggen. På vår litt tilårskomne testPC med 850 MHz Pentium III opplevde vi bare krasj. Det var ikke en gang mulig å sette opp DVD-menyen før alt gikk i heng og strømbryteren var det eneste som virket.

Les del to av denne testen her

Norsk leverandør er Inline Technology AS Tlf. 23 30 00 00