Fra 486 til Pentium II på PCI-kort

Å oppgradere en gammel PC kan fort bli like dyrt som å kjøpe ny. Men til neste år kommer det en helt ny PCI-basert løsning på dette problemet.

I en gammel PC er det mange komponenter som kan oppgraderes for å øke ytelsen. Du kan sette inn mer minne, skifte til en større og raskere harddisk og sette inn et raskere grafikkort. Dessuten vil du ofte vinne mye på installere Windows på nytt og rydde opp i alle filene.

Men når dette er gjort har du møtt veggen. Da er det bare de dyre og omfattende alternativene som står igjen. PCen må få ny prosessor, og da må hovedkortet byttes ut. Nye minnebrikker må til og kanskje du skulle spandere et nytt AGP-skjermkort i samme slengen. Det ene tar det andre og plutselig sitter du der med 1,7 PCer – mer eller mindre i deler.

Ny løsning på trappene

Evergreen Technologies, som lenge har levert forskjellige varianter av prosessoroppgraderinger, kommer nå med en helt ny løsning på dette problemet. De holder på å utvikle et PCI-kort med prosessor i Pentium II-klassen. Dette vil også inneholde minne, slik at det er bare å sette i kortet, starte maskinen, installere programvaren og ta en omstart – så er maskinen klar til bruk. Ytelsen vil nå være mangedoblet, hvor mange ganger er selvfølgelig avhengig av hva som satt i maskinen i utgangspunktet.

Hittil har det ikke vært mulig å oppgradere fra 486 eller eldre Pentium til Pentium II. Dette skyldes at Intel valgte å endre innpakningen av prosessoren. Tidligere var prosessoren en flat brikke med hundrevis av pinner, som satt i en sokkel. Pentium II er en modul. Den består av selve prosessorbrikken, som er loddet på et kort som så settes i en kontakt på hovedkortet. Denne kontakten er patentbeskyttet, så det er både upraktisk og ulovlig å konstruere en oppgraderingsløsning som bruker denne tilkoblingen..

Celeron får nye ben å stå på

Intel lanserte tidligere i år en ny og billig prosessorserie – Celeron. Dette er innerst inne en fullblods Pentium II–prosessor. Det eneste som skiller er hurtigminnet og innpakningen. Men Intel legger opp til å senke prisene ytterligere fordi de ikke vil la konkurrentene etablere for store markedsandeler i den lavere prisklassen. Et av grepene som tas, er å lage Celeron i en ny og rimeligere innpakning – med 370 pinner for montering i en ny type sokkel.

Her har Evergreen sett en mulighet. De tar denne nye sokkelen, minne og den øvrige elektronikken som trengs, og monterer det hele på et PCI-kort. Dermed har de både en praktisk og legal løsning på oppgraderingsproblemet.

Kortet ventes å bli tilgjengelig i første kvartal 1999, når Intel har lansert den nye utgaven av Celeron. Forskjellige prosessorhastigheter og minnekonfigurasjoner vil også bli tilgjengelig.

Prisnivået vil starte på i underkant av 3 000 kroner. En typisk løsning med prosessor på 333 MHz og 64 MB minne vil antagelig koste rundt 4 000. Prisnivået på PC-komponenter er som kjent vanskelige å spå mer enn noen uker fram i tid. Men det er en spennende løsning som vi ser fram til å teste i vår testlab.