POPULÆR: Flickr har i mange år vært blant de mest brukte fototjenestene på nett, men nå har gratisbrukerne fått en kjedelig beskjed. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
POPULÆR: Flickr har i mange år vært blant de mest brukte fototjenestene på nett, men nå har gratisbrukerne fått en kjedelig beskjed. Skjermbilde: Pål Joakim PollenVis mer

Flickr reduserer gratis lagringsplass

Fra 1.000 gigabyte til 1.000 bilder

Har du lagret mange bilder hos Flickr uten å betale, må du rydde opp.

Nettjenesten Flickr var i mange år den foretrukne for fotografer som ville vise frem bildene sine til resten av verden, og for fem år siden kom selskapet med et solid frieri: 1 terabyte gratis lagringsplass i nettskyen.

Med en typisk bildestørrelse på 4-5 MB per fil, tilsvarte det drøye 200.000 bilder i full oppløsning – milevis foran konkurrerende tjenester på den tiden, selv om Google kort tid etterpå lanserte Google Foto som en egen tjeneste, der du med visse begrensninger (bilder over 16Mp og video over 1080p blir nedskalert) kan laste opp ubegrenset med bilder og video uten å betale for deg.

Kraftig reduksjon av gratistilbudet

Yahoo! kjøpte Flickr i 2005, men solgte tjenesten tidligere i år til den konkurrerende tjenesten Smugmug. Og nå har de nye eierne besluttet at Flickrs gratistilbud skal innskrenkes kraftig:

Der man tidligere fikk 1 TB gratis lagringsplass, er den nå blitt begrenset til 1.000 bilder.

Om du trenger mer enn det, tilbyr tjenesten en pro-utgave med ubegrenset lagringsplass for 50 dollar i året (drøye 400 kroner), som også inkluderer visningsstatistikk og den slags.

Ber brukerne rydde opp

Men hva om du har lagret mer enn 1.000 bilder hos Flickr og ikke ønsker å betale for å bruke tjenesten videre? Da må du rydde opp selv.

8. januar 2019 er den første datoen å merke seg. Fra denne dagen vil brukere med mer enn 1.000 bilder i Flickr-arkivet, og som ikke betaler for seg, miste muligheten til å laste opp mer innhold.

Om du har såpass mange bilder lagret hos Flickr og vil fortsette å bruke tjenesten, bør du med andre ord betale for pro-abonnementet innen den tid. Slår du til før 30. november, får du 30 prosent rabatt.

Men den 5. februar 2019 trykker Flickr på den røde knappen:

Om du ikke betaler for deg og har mer enn 1.000 bilder lagret på Flickrs servere, vil tjenesten automatisk slette alle bilder på kontoen, med unntak av de 1.000 siste du har lastet opp.

LAST NED ALBUM: Ved å trykke på nedlastingsikonet på et album, kan du laste ned alle bilder i albuet i ei zip-fil. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
LAST NED ALBUM: Ved å trykke på nedlastingsikonet på et album, kan du laste ned alle bilder i albuet i ei zip-fil. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Vil du ta vare på dem må du altså laste dem med fra Flickrs servere innen den tid. Dette kan du gjøre per bilde eller per album.

For å laste ned alt på en gang, finnes det en mulighet i kontoinnstillingene – «Request my Flickr data»-knappen nederst til høyre.

Flickr advarer om at dette vil ta en stund, der du vil få en e-post med lenke til nedlastingen når alt er klart.

Så må du eventuelt laste dem opp til en annen tjeneste om du trenger en sikkerhetskopi i nettskyen.

PS! Flickr vil ikke slette bilder med en Creative Commons-lisens (som tillater at andre bruker dem), så akkurat disse er fredet. Vel å merke hvis du allerede har lagt dem ut med denne lisensen – det hjelper ikke å gå inn nå og endre lisensen på dem for å unngå slettingen.