Foxit Reader: Gratis PDF-viser

TIPS: Synes du det går tregt å åpne PDF-dokumenter? Her er et lite gratisprogram som gjør jobben mange ganger raskere.

Adobe Portable Document Format (PDF) er blitt en standard for elektronisk dokumentdistribusjon verden over. Filformatet med etternavn .pdf er universelt, og beholder alle skrifttyper, formateringer, farger og grafiske elementer fra hvilket som helst kildedokument, uavhengig av program eller operativsystem det ble laget i.

Fra Adobe kan du laste ned Adobe Reader, et gratisprogram som lar deg vise PDF-dokumenter. Men programmet er stort, og hvis du har en litt treg PC kan det ofte ta lang tid før selve dokumentet åpnes. Heldigvis finnes det alternative programmer som gjør samme jobben, og Foxit Reader er kanskje det aller beste av gratisalternativene.Ingen installasjon

Programmet er under 3 MB i størrelse, og krever ingen installasjon. Når du dobbelklikker på et PDF-dokument vises bokmerker til venstre, og selve dokumentet til høyre i programvinduet. Ved hjelp av bokmerkene kan du raskt navigere deg i dokumentet. Du kan også søke, markere og kopiere tekst. Områder av dokumentet kan dessuten selekteres og kopieres til utklippstavlen som bilde (bitmap).

Nytt i versjon 1.3 er muligheten til å legge inn tekst/kommentarer i dokumentene. Du kan imidlertid ikke redigere data som ligger i PDF-dokumentet fra før, til det trenger du et annet Foxit-produkt, PDF Editor. Dette programmet koster imidlertid 99 dollar (rundt 630 kroner).

Raskt

De fleste PDF-dokumentene vi testet det med, ble vist uten problemer. Ved to anledninger fikk vi en feilmelding om at dokumentene ikke kunne åpnes, uvisst av hvilken grunn. Hovedinntrykket er uansett meget bra - og åpning av PDF-filer vises på tiden det tar å knipse med fingrene.

Du kan laste ned Foxit PDF Reader fra FoxitSoftware.

Les også: Slik lager du PDF-filer gratis