Foveon X3 – CCD-brikkens arvtaker?

Trodde du at det er høyere oppløsning som skal til før digitale kameraer overgår tradisjonelle filmkameraer i kvalitet? I følge selskapet Foveon er påstanden helt feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste populære digitale kameraer på markedet i dag er utstyrt med en CCD-brikke. Dette er en lysfølsom sensor som fanger informasjonen fra objektivet (kameralinsen), og separer den i såkalte bildepunkter eller piksler. En slik CCD-brikke kan være utstyrt med flere millioner bildepunkter, og som en hovedregel kan man si at flere bildepunkter øker detaljrikdommen i bildet.

Gammel oppfinnelse

Men CCD-brikken er ingen ny oppfinnelse. Faktisk er det over 30 år siden de første enkle brikkene så dagens lys. Teknikken bærer dessverre preg av dette på enkelte områder, og derfor mener mange at CCD-baserte digitalkameraer aldri vil skape like gode bilder som de mest avanserte filmbaserte kameraene.

Til venstre ser du typiske artefakter fra et dårlig CCD-basert kamera. Til høyre ser du samme motiv tatt med et Foveon X3-basert kamera.
Til venstre ser du typiske artefakter fra et dårlig CCD-basert kamera. Til høyre ser du samme motiv tatt med et Foveon X3-basert kamera. Vis mer

CCD-brikken er både strømkrevende og relativt dyr å produsere, men det største problemet er at brikken i utgangspunktet kun kan registrere én av de tre primærfargene rød, grønn og blå i hvert bildepunkt. Det betyr at brikken må bruke tre bildepunkter for å registrere én farge, og det må matematiske beregninger til i etterkant for å ”blande” primærfargene og dermed gjenskape fargene i hvert av de tre punktene. I praksis betyr det ofte unøyaktig fargegjengivelse, men også at det alltid vil være en viss uskarphet i bildene.

Løsning på problemene

Dette ville selskapet Foveon gjøre noe med. De hadde allerede lang erfaring med utvikling av både CCD- og CMOS-brikker for populære kameraprodusenter, da de startet arbeidet med en brikke som kunne fange alle primærfargene i hvert bildepunkt.

image: Foveon X3 – CCD-brikkens arvtaker?

Teknikken, som etter hvert fikk navnet X3, bestod av tre sjikt med lysfølsomme sensorer som lyset må passere før det behandles i selve bildebrikken. Dermed registreres korrekt farge direkte i hvert bildepunkt, uten kalkulasjoner og ”gjettinger”. Resultatet blir, i følge Foveon, skarpere bilder og bedre farger. Når færre bildepunkter behøver å lagres, blir dermed blir også filstørrelsen mindre.

Skarpheten på bilder tatt med kameraer utstyrt med X3 overgår alt vi tidligere har sett. Sjekk lenkene nederst i artikkelen for å se selv.
Skarpheten på bilder tatt med kameraer utstyrt med X3 overgår alt vi tidligere har sett. Sjekk lenkene nederst i artikkelen for å se selv. Vis mer

Foveon X3-brikken har også en annen egenskap som kan føre til at digitale stillbildekameraer og videokameraer vil smelte sammen. Flere bildepunkter kan grupperes til større punkter, for dermed å få oppløsninger som er ideelt for video. Midt under opptaket kan du ta stillbilder med full oppløsning, og fortsette filmingen uten avbrekk. Teknikken kalles VPS – Variable Pixel Size.

Første kamera ut

Sigma er den første kameraprodusenten som har tatt i bruk Foveon X3-brikken i sitt SLR-kamera SD9. Kameraet er ventet i butikkene før jul, og vi har sett det i amerikanske nettbutikker til under 2 000 dollar (15 000 norske kroner). Det er ventet at X3-brikken etter hvert blir å finne i digitalkameraer i alle prisklasser.

Sigma SD9
Sigma SD9 Vis mer

Lenker:
Se bilder tatt med Sigma SD9 (forminsket)
Se bilder tatt med Sigma SD9 (full størrelse)
Les mer om X3-teknikken hos Foveon
Detaljer omkring Sigma SD9

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!