Fotoskriver for proffene

Olympus lanserer i disse dager P-400, som er en fotoskriver basert på såkalt sublimasjon. Sublimasjonsskrivere gir svært god kvalitet og bestandighet, og P-400 klarer opp til A4-størrelse. Det er ikke så vanlig for denne typen skrivere.

Sublimasjon er en prosess hvor filmer med grunnfargene varmes opp og overføres til papiret i gassform. Denne teknologien har spesielt én egenskap som gjør den svært interessant, og det er at overganger mellom farger (forløpninger) kan gjøres helt uten synlige trinn uansett oppløsning. På en blekkskriver er du derimot helt avhengig av høy oppløsning og produsentens ulike "knep" for å oppnå denne effekten. I tillegg er det også forholdsvis enkelt å gjøre utskrifter fra sublimasjonsskrivere motsandsdyktig mot fuktighet og lys.

På grunn av forløpningene blir fotokvaliteten bortimot perfekt på slike skrivere, og det gjør dem aktuelle for fotografer og andre som er over middels opptatt av kvalitet.

A4 på 90 sekunder

P-400 har en oppløsning på 314 dpi, og for deg som er vant til å lese omtaler av blekkskrivere, høres ikke det spesielt imponerende ut. Men du vil garantert bli overrasket hvis du ser en slik utskrift fra en sublimasjonsskriver.

Skriveren håndterer A5, A6 og A4. A4-utskrifter er ikke så vanlig på slike skrivere, og vi har bare testet én slik skriver før (OKI DP-5000). Denne skriveren er betydelig billigere.

Vi har også nylig testet Sony UP-DP10), men denne skriveren klarer bare maks 10 x 15 cm.

Egen skjerm for redigering

Det er også en liten LCD-skjerm som kan brukes til å sjekke bilder før utskrift. Vis mer

For de som vil skrive ut direkte fra digitalkamera, gir P-400 rikelig anledning til det. Du kan koble kameraet til via en kabel, eller du kan plassere minnekortet (SmartMedia, CompactFlash og Memorystick) direkte i skriveren, og kontrollere bildene på den ørlille LCD-skjermen på selve skriveren.

For deg som vil ta skikkelig kontroll over bildene, tilbyr skriveren tilknytning til PC enten via parallell eller USB. Skriveren har støtte for Windows 2000, 98, 95 og Mac (OS 8.6 - OS 9).

Stiv pris

Prisen på denne skriveren blir rundt 15.000 kroner inkl. mva. og det er nok litt i stiveste laget for det brede lag av potensielle brukere. Med tanke på at de aller fleste blekkskrivere også klarer fantastisk fotokvalitet, tror vi nok dette gjør at P-400 blir for spesielt interesserte. Vi vet ikke hva driftskostnadene blir enda.