Fotor - Superenkel bildebehandling til PC og Mac

Stort enklere enn dette blir det ikke.

Er Photoshop for avansert for deg? Sjekk ut Fotor til PC og Mac. Foto: Kirsti Østvang
Er Photoshop for avansert for deg? Sjekk ut Fotor til PC og Mac. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har etter hvert kommet veldig mange programmer som lar deg fikse og redigere på bildene dine.

Photoshop er utvilsomt kongen på haugen av bildebehandlingsprogramvare, men for mange blir dette "overkill" med tanke på hva slags behov de har - og ikke minst budsjett.

Som regel er det en liten beskjæring samt justering av kontrast og hvitbalanse som trengs.

Er du ute etter et enklere verktøy for å redigere bildene dine, kan derfor Fotor være verdt å sjekke ut. Det finnes både for Windows og OS X, er dessuten gratis i en begrenset periode akkurat nå.

Fotor er på ingen måter en Photoshop-kopi, men er snarere et ganske så minimalistisk bildebehandlingsprogram utstyrt med kun det nødvendigste av verktøy for å forbedre bildene dine.

Les også: 10 gratis Photoshop-alternativer

Enkelt og brukervennlig

Brukergrensesnittet er svært enkelt og oversiktlig. Til høyre i programmet finnes en sidelinje med alle funksjoner, både manuelle og automatiske verktøy. Du kan selv justere ting som kontrast, lysstyrke, hvitbalanse og så videre, og du kan også gjøre beskjæringer om du ønsker.

Så finnes det også mer automatiske verktøy. Under valget "Scenes" finnes et sett med forhåndsdefinerte filtere du kan bruke for å forbedre bildet etter hva slags forhold det er tatt i, for eksempel om det er tatt i skyggen, på nattestid, om det er et landskapsbilde og så videre. Det er totalt 14 ulike filtere å velge mellom.

Det finnes også et stort utvalg effekter (60 stykker) du kan legge på bildene for å få den helt perfekte retro-looken.

I tillegg til at det finnes en egen tilt-shift-funksjon, kan du også legge til både rammer og tekst på bildene om du ønsker det. Redigerte bilder kan selvsagt lagres og deles med andre via sosiale nettverk som Facebook, Twitter og Flickr.

Slik ser det ut når du åpner et bilde i Fotor. På høyre side ser du alle verktøy. Foto: Kirsti Østvang
Du kan enkelt forbedre bildene dine i Fotor etter hva slags forhold de er tatt i. Det er 14 ulike "scener" å velge mellom. Foto: Kirsti Østvang
Kanskje en bæskjæring hadde vært lurt? Foto: Kirsti Østvang
Ah, retro-filter! Nå kan du legge bildene rett ut på sosiale medier. Foto: Kirsti Østvang
Med en festlig ramme blir jo bildet riktig så fint. Foto: Kirsti Østvang
Tilt-shift - nå er du nesten for kunster å regne. Foto: Kirsti Østvang


Les også: Del utsnitt av bilder med Snaggy

Støtter faktisk RAW

Å bruke Fotor burde gå smertefritt for de fleste, det er jo tross alt ganske enkelt laget. Det ser ganske pent ut også. For noen kan det riktignok bli i enkleste laget.

Du kan ikke ha mer enn ett bilde åpent av gangen, og du kan heller ikke bruke layers (lag) eller gjøre utskrifter. Du kan angre på endringer, men det finnes ingen historikk å velge fra.

Til gjengjeld er det mulig å redigere bilder i RAW-format, i tillegg til de vanlige formatene JPEG, PNG, GIF og så videre.

Fotor Photo Editor kommer for øvrig i to utgaver for Windows, en vanlig versjon og en Windows 8-tilpasset versjon. (Mobilapper av programmet finnes for Android, iOS og Windows Phone.)

Fotor kan som nevnt lastes ned gratis i en begrenset periode, men det er uvisst hvor lenge, så det er best å være kjapp om du vil ha det kostnadsfritt.

Les mer på www.fotor.com.

Last ned:
Fotor Photo Editor for Windows
Fotor Photo Editor for Windows 8
Fotor Photo Editor for Mac

Les også: Enkel bildebehandling på nett med Photocat