Svein-Jørgen Wiken hadde samme passord på foto.no og Facebook. I kjølvannet av datainnbruddet hos fotonettstedet, har noen prøvd å logge seg på Facebook-kontoen hans.
Svein-Jørgen Wiken hadde samme passord på foto.no og Facebook. I kjølvannet av datainnbruddet hos fotonettstedet, har noen prøvd å logge seg på Facebook-kontoen hans.Vis mer

Foto.no-passord brukes andre steder

Nå må du bytte passordene dine!

Oppdatering 2. november: I en epostkorrespondanse med DinSide forteller David Bruun-Lie fra foto.no at epostene som er sendt ut fra de nevnte tjenestene under er sendt ut fordi foto.no selv har tatt kontakt med dem. Lie poengterer også at eBay brukte feil mal da de sendte ut sine eposter, som feilaktig antyder at kontoen er brukt for å gjennomføre kjøp.

I forrige uke rapporterte DinSide om et svært uheldig datainnbrudd hos det norske fotonettstedet foto.no.

Nettstedet, som har over 100.000 registrerte brukere, opplevde å bli frastjålet brukerdata, og det som kanskje er mest uheldig er at passordene var lagret i klartekst i databasen.

For deg som har en tendens til å bruke de samme passordene flere steder, er dette svært alvorlig, og vi oppfordret derfor til å bytte passord overalt.

Nå må vi oppfordre igjen. Denne gangen med rød tekst.

Forsøkt brukt andre steder

Flere foto.no-brukere DinSide har vært i kontakt med i helgen har nå fått sikkerhetsadvarsler fra andre nettsteder der de har brukt det samme passordet. Enkelte har opplevd å få advarsel fra eBay om at kontoen deres er brukt fra en ny datamaskin til å gjennomføre kjøp (medfører ikke riktighet, se kommentar øverst i artikkelen), og også Twitter og LinkedIn har sendt ut advarsler om mistenkelig aktivitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

eBay tar kjapt affære når de mistenker misbruk av konti. Denne eposten ble sendt til en DinSide-leser, der uvedkommende også har prøvd å foreta kjøp.
eBay tar kjapt affære når de mistenker misbruk av konti. Denne eposten ble sendt til en DinSide-leser, der uvedkommende også har prøvd å foreta kjøp. Vis mer


Lar du nettleseren huske passordet? Så lett er det å se hva som skjuler seg i passordfeltet

Fotograf Svein-Jørgen Wiken mottok søndag en epost fra Facebook, med følgende tekst:

Det ser ut til at noen andre har hatt tilgang til Facebook-kontoen din, så vi beskytter den med et ekstra sikkerhetsspørsmål. Av hensyn til ditt personvern er brukerkontoen også midlertidig skjult fra nettstedet.

Logg inn på Facebook og følg instruksjonene for å gjenopprette brukerkontoen din.

Takk!
Facebooks sikkerhetsteam

Wiken innrømmer å ha brukt det samme passordet på foto.no og Facebook, og kjenner også flere som har fått tilsvarende eposter etter datainnbruddet hos fotonettstedet.

Ikke overrasket

Til DinSide forteller Wiken at han ikke er overrasket over at et såpass gammelt nettsted hadde lagret passordene i klartekst, men var samtidig overbevist om at sikkerhet mot hacking var bedre enn det var.

– Hvilke tiltak kommer du til å gjøre selv etter denne hendelsen?

– Jeg har endre passord på flere nettsteder, men har fått meg en ny overraskelse. Etter å ha endret passord får jeg tilsendt det nye passordet i klartekst på e-post, forteller Wiken.

Dersom nettsteder sender deg passordet ditt i klartekst, bør det lyse en varsellampe. Da kan det godt være at nettstedet lagret passordet ditt ukryptert.

Les mer: Nettsteder med dårlige passordrutiner

– Jeg har bestemt meg for å gruppere passordene mine, slik at passord til nettsteder som foto.no aldri har samme passord som eBay, PayPal, nettbanken etc., avslutter Wiken.