Forventninger til teknologiåret 2016

Kommentar: Vi tar et tilbakeblikk på året som har gått og lufter våre forventninger til det nye året.

<B>MYE Å GLEDE SEG TIL</B>: Syltynne, kraftige PC-er uten vifter, smartere smartklokker og treningsarmbånd og biler som holder kølukene automatisk, er blant tingene vi forventer å se allerede i 2016. Foto: DINSIDE
MYE Å GLEDE SEG TIL: Syltynne, kraftige PC-er uten vifter, smartere smartklokker og treningsarmbånd og biler som holder kølukene automatisk, er blant tingene vi forventer å se allerede i 2016. Foto: DINSIDE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forstå det den som kan, men 2015 er straks historie. Året kommer for ettertiden til å bli forbundet med flyktningestrømmer mot Europa, der ord som migranter og flyktningekriser ble hverdagslige både i media og blant befolkningen.

Det er derimot teknologi jeg skal fokusere på i denne artikkelen. Og selv om året kanskje ikke brakte så mye ny banebrytende teknologi til bordet, har vi i stedet sett en modning av eksisterende teknologi som gjør at mange flere benytter seg av den. Se bare på fingerskannere i mobiltelefoner. Den har erstattet komplisert pålogging på nær sagt alle toppmodellene (samt på en del rimeligere modeller), og har endelig gjort det lekende lett å sørge for god sikkerhet.

En kameradrone deiser i bakken bare en halvmeter unna slalåmkjøreren Marcel Hirscher. Hendelsen førte til at arrangøren kutter ut all fremtidig bruk av droner. Foto: YOUTUBE
En kameradrone deiser i bakken bare en halvmeter unna slalåmkjøreren Marcel Hirscher. Hendelsen førte til at arrangøren kutter ut all fremtidig bruk av droner. Foto: YOUTUBE Vis mer


Droner er en annen teknologi som så en kraftig modning i 2015, og brukes nå aktivt av alt fra TV- og filmselskaper til eiendomsmeglere og kraftselskaper. Vi har også sett nestenulykker og situasjoner der droner har blitt misbrukt til overvåking, og blir ikke overrasket om det kommer meget strenge regler og restriksjoner i løpet av 2016.

Og når vi først er inne på overvåking og personvern, har ikke bekymringene blitt noen færre i løpet av året som har gått. Stadig flere lever sine liv mer eller mindre online til enhver tid. Betalingen for de mest populære sosiale nettverkene er gjerne at aktørene får kartlegge alt vi foretar oss, for i neste omgang å fore oss med målrettet reklame.

Samtidig blir det stadig mer krevende å stå utenfor. Er man ikke på Facebook, Instagram og Snapchat, takker man samtidig ja til digital isolasjon.

Vi som velger å stå innenfor, har også mye å glede oss over. Analyse av innhold har for eksempel gitt oss fabelaktige tjenester som Google Foto, som vi nylig kåret til årets beste nettjeneste. Den gir deg full oversikt over fotosamlingen din, uten at du behøver å løfte så mye som en finger.

Mange forventer imidlertid at vi kommer til å se mange motreaksjoner til det digitale livet vårt i tiden som kommer. Enkelte er over oss allerede. Se bare på hvordan vinylplatene har fått sin renessanse. Jeg har selv en 15-åring i huset som hadde platespiller høyest på ønskelisten denne julen. Nå har vi børstet støv av min gamle samling av LP-plater, og den glemte magien av å håndtere noe fysisk, blåse rillene rene og høre knitringen mellom sporene, fyller gutterommet nok en gang. Hvem skulle ha trodd det!

ANALOG REAKSJON: Noen ganger er det kult å være offline. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
ANALOG REAKSJON: Noen ganger er det kult å være offline. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Motreaksjoner eller ikke, teknologiutviklingen stopper aldri opp. Historien har vist at mange av de største teknologiske fremskrittene kommer når de trengs som mest, og økonomiske nedgangstider behøver i så måte ikke å være noen hindring. At for eksempel færre har råd eller mulighet til å reise på dyre ferier og konserter, gjør det mer aktuelt enn noensinne å få disse opplevelsene fra godstolen hjemme, i virtuell form. Jeg tenker selvfølgelig på Virtual Reality - VR, og mange spår at 2016 kommer til å bli gjennombruddsåret for teknologien. Det er i så fall på tide!

ENDELIG TID FOR VR?: Økonomiske nedgangstider kan gi et boost for nye teknologier, for eksempel VR- Virtual Reality. Den gjør det blant annet mulig å oppsøke fjerne reisemål og overvære store konserter fra sofakroken. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
ENDELIG TID FOR VR?: Økonomiske nedgangstider kan gi et boost for nye teknologier, for eksempel VR- Virtual Reality. Den gjør det blant annet mulig å oppsøke fjerne reisemål og overvære store konserter fra sofakroken. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Med VR-briller på nesen åpnes en helt ny verden av muligheter. Du kan utforske eksotiske reisemål, møte mennesker du ellers aldri ville ha møtt, eller overvære en konsert med favorittartisten din - live fra orkesterplass. VR kan også brukes til å fjernstyre kjøretøy eller føre kjøretøy uten vinduer, muligheter blant annet det norske forsvaret jobber med for tiden.

Tesla er blant bilprodusentene som allerede har et autopilot-program som fungerer. Foto: TESLA
Tesla er blant bilprodusentene som allerede har et autopilot-program som fungerer. Foto: TESLA Vis mer


Det er imidlertid lite som tyder på at rattet blir borte fra bilene med det første, men assisterende systemer vil bli stadig viktigere. Parkeringsassistenter og avstandsholdere er allerede blitt vanlig på mange bilmodeller, det neste blir køassistanse - der du i praksis kan slippe ratt og pedaler ved køkjøring. Det vil komme på enkelte modeller allerede i 2016.

På sikt vil det største sikkerhetsproblemet - føreren - bli henvist til passasjerplass. De førerløse teknologiene er her allerede, men det gjenstår fortsatt mye uttesting, feil-eliminasjon og generell modning før de for alvor er klare for veiene.

65-tommeren er ventet å bli en vinner på TV-markedet i 2016. Om toppmodellene forblir buet, er vi derimot mer usikre på. Foto: SAMSUNG
65-tommeren er ventet å bli en vinner på TV-markedet i 2016. Om toppmodellene forblir buet, er vi derimot mer usikre på. Foto: SAMSUNG Vis mer


På hjemmefronten er det derimot få ting vi kan si om 2016 med større sikkerhet enn følgende: 60- og 65-tommeren vil være TV-størrelsene som vil oppleve sterkest salgsvekst gjennom året.

Det eneste som vil krympe er tiden vi bruker på tradisjonell kringkasting.

SmartTV-funksjonalitet er innebygd i nær sagt alle ny TV-modeller, og endelig har den blitt moden. Apper som Netflix, HBO, Viaplay, SF Anytime, NRK og TV2 Sumo har blitt raske og brukervennlige, noe som gjør det enkelt for selv den minst teknologiske i familien til å ta full kontroll over TV-hverdagen.

De samme appene er også på plass på mobiler, nettbrett og PC-er, for deg som ønsker en mer personlig TV-opplevelse. 4.5G og eksplosiv økning i datatrafikk over mobilnettet vil tvinge gjennom nye abonnementer og datagrenser, og etter hvert marginalisere behovet for kablet oppkobling til internett i hjemmene våre.

Les også: Her er LGs fremtids-TV-er

MOBIL OG PC: Microsoft Lumia 950 kan kobles til skjerm, tastatur og mus - og erstatte behovet for stasjonær PC. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
MOBIL OG PC: Microsoft Lumia 950 kan kobles til skjerm, tastatur og mus - og erstatte behovet for stasjonær PC. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


2015 var året da salget av nettbrett stoppet fullstendig opp, og det er lite som tyder på at det blir en bedring i 2016. I stedet vil vi få nye smartmobiler med større skjermer uten at det påvirker den fysiske størrelsen på årets modeller. Vi har allerede sett hvordan mobilen kan erstatte stasjonære PC-er ved å koble den til skjerm, tastatur og mus, og forventer flere eksempler på dette i 2016. Den bærbare PC-en vil imidlertid fortsatt leve godt. Vi nærmer oss nå 1 centimeter tykkelse på de tynneste, og stadig færre av 2016-modellene vil være utstyrt med vifter.

Jeg forventer også at smartklokker, treningsarmbånd og annen kroppsnær teknologi vil prege 2016 i enda større grad enn 2015. Betalingsstøtte via Google Pay og Apple Pay vil bli vanlig på smartklokker, enkelte klokker vil også være utstyrt med full mobiltelefonifunksjonalitet.

Bjørn Eirik Loftås er Dinsides dataredaktør. Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er Dinsides dataredaktør. Foto: Per Ervland Vis mer

Vi vil se bedre batteritid, bedre design og mer presise målinger på treningsarmbånd - og kanskje vi allerede i 2016 vil se de første løsningene som måler det du putter inn i gapet, og forteller deg
når det er på tide å spise - og sier fra når du har spist nok. Det er først når den dimensjonen blir målt at teknologien virkelig kan gjøre en forskjell.

Uansett hvor teknologiveiene går videre, lover jeg at vi skal fortsette å fortelle deg om alt det spennende som kommer. Og jeg er overbevist om at vi har mye å glede oss til i 2016.

Da gjenstår det bare takke våre lesere for følget gjennom 2015, og ønske dere alle et riktig godt nytt teknologiår!

Les også::
Dinside omtaler ny teknologi
Årets beste testprodukter 2015

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!