Forventninger til teknologiåret 2013

2012 er allerede over, og vi ser inn i krystallkulen for 2013.

Berøringsteknologien kommer for alvor inn i PC-hverdagen i 2013. Det klassiske tastaturet og musen har sett sin storhetstid, men vil fortsatt være foretrukket til spesielle oppgaver knyttet til skole og arbeid, i mange år ennå. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Berøringsteknologien kommer for alvor inn i PC-hverdagen i 2013. Det klassiske tastaturet og musen har sett sin storhetstid, men vil fortsatt være foretrukket til spesielle oppgaver knyttet til skole og arbeid, i mange år ennå. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Året som har gått stod i berøringsskjermens navn. Det var året da salget av mobiler med fysiske knapper kollapset helt, og der nesten alle oppgaver som tidligere var ubønnhørlig låst til PC-en, kunne gjøres vel så raskt, enkelt og elegant, med fingertuppene på mobiler og nettbrett.

Denne utviklingen har gått så raskt og vært så omfattende at den har blitt en alvorlig trussel mot den tradisjonelle PC-industrien - og ikke minst Microsoft, som har levd fett på å utstyre omtrent samtlige av maskinene med operativsystemet sitt de siste 20 årene.

Derfor kom Windows 8 i høst, som introduserte en helt ny og berøringsfølsom verden for PC-brukerne. Mottakelsen i markedet har imidlertid vært til dels meget kjølig, mye takket være mangel på PC-er med berøringsskjermer. Det er nemlig ikke til å stikke under stol at Windows 8 på en tradisjonell PC med tastatur og mus på langt nær yter operativsystemet full rettferdighet.

Dette vil imidlertid forandre seg i 2013.

Bjørn Eirik Loftås er DinSides mangeårige dataredaktør. Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er DinSides mangeårige dataredaktør. Foto: Per Ervland Vis mer


En rekke spennende produkter er på vei, både nettbrett med full PC-funksjonalitet, hybrider og PC-er. Alle de store produsentene er på ballen og vil levere mange modeller med Windows 8 og berøringsskjermer i tiden som kommer, og det er vår tro at kundene også vil komme sakte men sikkert. En oppdatering til Windows 8 til sommeren (kodenavn Windows Blue) med større mulighet for å jobbe i "klassisk modus" er imidlertid kanskje et salgsutløsende grep som må til fra Microsofts side.

At PC-salget vil få noen boost i 2013 er imidlertid som å tro på julenissen. Det skyldes ikke bare motstand mot Windows 8 og en sterk dreining mot mobiler og nettbrett, men også at den globale økonomien neppe vil se de store lyspunktene i året som kommer. En rekke meget billige og bra produkter vil derfor se dagens lys, ikke minst på nettbrettsiden.

Redaksjonen har nettopp fått inn noen Android-nettbrett til litt over tusenlappen, og de er minst like gode som brett som kostet det dobbelte ved inngangen til 2012. Og med Android 4.1 og særdeles spiselige priser er det all grunn til å være optimiske i Google-leiren ved inngangen til 2013.

Apple hviler heller ikke på laurbærene. Allerede til våren kan vi forvente minst én ny iPad, denne gangen med litt mindre ramme og lavere vekt, skal vi tro lekkasjene, som etter Steve Jobs' bortgang bare har blitt mer og mer til å stole på.

En viktig egenskap på nye nettbrett og mobiler vil være støtte for fjerde generasjon mobilt datanett (4G). Oppgraderinger av basestasjoner over hele landet står sentralt i mobilleverandørenes handlingsplaner for 2013, og i løpet av få år vil det være like naturlig med høyhastighets trådløst nett overalt som å kunne prate i mobilen uansett hvor du befinner deg.

En naturlig konsekvens er at nettskytjenester vil fortsette å blomstre i det nye året, og stadig flere vil flytte/speile data man i dag har liggende lokalt, til nettskyen. Fordelene er åpenbare: Dataene blir tilgjengelige uansett hvor du befinner deg og hvilken dings du benytter, og ligger trygt lagret selv om dingsen skulle ta kvelden eller havne på avveie.

Også på programsiden vil online-tjenester stadig stjele mer av markedet. Se bare hva Google Docs allerede har gjort med interessen og behovet for Microsoft Office, og hvordan bildetjenester som Pixlr eliminerer behovet for Photoshop for mange fotoentusiaster.

Produsenter av SSD-er og harddisker vil imidlertid stadig bryte nye barrierer, men hastighet og lav strømbruk er minst like viktig for brukerne som kapasiteten. Og hvis prisutviklingen fortsetter nedover i samme tempo gjennom 2013 som den har gjort gjennom hele 2012, vil en 500 GB SSD koste godt under 1500 kroner før 2013 er omme.

I såfall vil harddisk bare bli å finne i de aller billigste PC-ene om ett år.

Uansett hva som skjer i teknologiåret 2013: DinSide Data skal fortsatt være blant de magasinene som gir deg de aller beste testene av aktuelle produkter innen alle de viktigste kategoriene. Vi lover å være på ballen når noe viktig skjer.

Redaksjonen ønsker deg et riktig godt nytt år!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!