Foreløpig er nettbrettmarkedet mikroskopisk sett i forhold til mobiler og PC-er. Foto: DinSide.no
Foreløpig er nettbrettmarkedet mikroskopisk sett i forhold til mobiler og PC-er. Foto: DinSide.noVis mer

Forventninger til teknologiåret 2012

Vi har allerede sett begynnelsen på slutten for fysiske knapper og tastaturer. Denne utviklingen vil fortsette med full fart i 2012.

«Nå ser vi for alvor konturene av en fremtid uten klaprende tastaturer, der det eneste naturlige peke- og styreredskapet er de ti fingrene du til en hver tid har med deg.»


2011 vil noe feilaktig huskes som året da nettbrettene fikk sitt store gjennombrudd. I praksis dominerer Apple denne kategorien stort, og mange vil hevde at folk flest ikke ønsker seg et nettbrett, men en iPad.

Dette ble langt på vei bekreftet da vi gjorde en undersøkelse blant nettbutikkene i høst. De fleste av dem kunne melde at alt salg stort sett dreide seg om iPad, og til en viss grad Galaxy Tab fra Samsung, mens de andre kranglet om smuler.

Men fortsatt er iPad og nettbrett virkelig mikroskopiske i forhold til PC- og mobilmarkedet. For selv om enkelte av dem selger i milliontall, er det ikke mer enn 1-2% av verdens befolkning som eier et nettbrett. Da er det for tidlig å snakke om noe gjennombrudd, mener jeg.

Nei, 2011 var først og fremst året da fysiske knapper forsvant fra mobiltelefonen. Selv de mest optimistiske smarttelefon-tilhengerne hadde neppe sett for seg at det nesten ikke ville selges "vanlige" mobiltelefoner mot slutten av 2011.

Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide.no Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide.no Foto: Per Ervland Vis mer


Det er naturligvis ingenting som tyder på at trenden vil snu i løpet av 2012, og konkurransen vil stå mellom telefoner basert på operativsystemer fra Microsoft, Google og Apple. Google vil beholde ledelsen gjennom året, takket være at Android-telefoner finnes i alle prisklasser og fra kreti og pleti av produsenter. Den dagen Microsoft og Apple eventuelt bestemmer seg for å konkurrere i billig-segmentet, tror jeg det kan bli tøft for Google, med mindre selskapet gjør noen innstramninger på sikkerhet og kvalitetskontroll - ikke minst i forhold til Android Market.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik blir mobilåret 2012

Google har det allerede tøft på nettbrett-fronten, og det blir neppe noe bedre når Microsoft kommer på banen med Windows 8 i 2012. Det er først da vi får svar på om det er liv laga for nettbrett-kategorien, eller om Apple vil fortsette å ha den for seg selv. Jeg tror definitivt det er et marked, og Microsoft er overbeviste om det. Se bare på hvordan Windows 8 blir markedsført. Alt dreier seg om et nytt berøringsgrensesnitt, og vi har hørt svært lite om alt som baseres på bruk av tastatur og mus - selv om det fortsatt vil være en vesentlig del av Windows 8.

Det sier alt om hvordan Microsoft ser for seg den videre utviklingen. Nå ser vi for alvor konturene av en fremtid uten klaprende tastaturer, der det eneste naturlige peke- og styreredskapet er de ti fingrene du til en hver tid har med deg.

Som produksjonsverktøy vil selvfølgelig tastaturet og musen leve videre i lang tid, gjerne akkompagnert av en stor, høyoppløst skjerm. Til slikt arbeid er den stasjonære PC-en (som oftere og oftere er integrert i skjermen) langt bedre egnet enn den bærbare, som fort kan vise seg å bli den virkelig store taperen, i den stadig økende konkurransen fra mobiler og nettbrett.

Men det skjer ikke i 2012, og neppe i 2013 heller. Året som kommer vil bli dominert av stadig tynnere og lettere bærbare maskiner, med Intels Ultrabook-konsept i front. Det vil føre til økt interesse og salg for den tradisjonelle datamaskinen, i hvert fall for en stakket stund. Med disse kommer også SSD for fullt, mens de store taperne er mekanikken - med optisk drev og mekaniske harddisker. Den går en sikker død i møte.

Uansett hva som skjer i teknologiåret 2012: DinSide Data skal fortsatt være blant de magasinene som gir deg de aller beste testene av aktuelle produkter innen alle de viktigste kategoriene. Vi lover å være på ballen når noe viktig skjer.

Redaksjonen ønsker deg et riktig godt nytt år!